Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.03.15. 18:54 Kormánykrónikás

Ki irányítja a közmédiát?

Címkék: média mtv

A közmédia összevonása után egy intézmény helyett három készíti majd az MTV Híradóját, keresztbe számlázik majd az MTI, az MTV és a közmédia vagyonát kezelő alap. A nehezen átlátható rendszerben ezentúl az MTI felügyeli a teljes közszolgálati hírgyártást.

A közmédiák [1] összevonását a Fidesz a költségcsökkentéssel, a párhuzamosságok megszüntetésével és az átláthatóság növeléséve [2]l indokolta, mégis idén többet szánnak a közmédiára, mint akár a Bajnai-kormány idején, akár a gazdasági válság előtti években, ráadásul az összevonás egyelőre nem járt együtt leépítésekkel, az új rendszer pedig annyira bonyolult, hogy elsőre nem is egyértelmű, hogy hivatalosan ki is hozza a döntéseket.

Keresztbe számlázás

A Duna Televízió, az MTV és a Magyar Rádió dolgozóinak nagy része január elsejétől már a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) dolgozik, a közcsatornák pár fős cégekké alakultak. A tévék és a rádió megrendeli a műsorokat az alaptól, és azok legyártják, vagy keresnek egy külső partnert a gyártáshoz. A helyzetet bonyolítja, hogy az MTI felel január elsejétől a közmédia hírműsoraiért, ezért a távirati iroda nem csak hírügynökségi, műsorszolgáltatói tevékenységet végez majd. A hírműsorokat is itt gyártják [3]. Vagy inkább gyártatják. A Magyar Távirati Irodánál maradt és a Hírcentrumhoz tartozó több mint száznegyven dolgozó többsége ugyanis a szöveges hírekért felel. Rajtuk kívül a Hírcentrumot igazgató, az EchoTv-től az MTV-be, majd a közös hírközpontba vezényelt Élő Gábor alatt tizenegy szakmai vezető felügyeli a televíziók és a rádió hírműsorait, a riportereket, az operatőröket és az újságírókat az alaptól kölcsönzik ki.

Vagyis az MTI egyrészt a MTVA megrendelője, másrészt a közmédia beszállítója is, akik ugyan más műsorokat közvetlenül az alaptól rendelnek, de a híreket csak az MTI közbeiktatásával gyártathatnak. A helyzetet bonyolítja, hogy az MTI anyagainak egy része április elsejétől ingyenes lesz a kereskedelmi média számára. Az MTI fizetős szolgáltatásait pedig az MTVA-n belül működő saleshouse árulja majd.

Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy az MTI mely tartalmai lesznek ingyenesek áprilistól, de abban mindenki egyetért, hogy a most csak a szerződött partnerek számára elérhető napi négy-ötszáz hír nagy részét előzetes regisztráció után bárki elérheti. A közszolgálati tartalmakért nem kér majd pénzt a távirati iroda, azt viszont nem lehet tudni, hogy mit takar pontosan ez a definíció.

Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója szerint leginkább az olyan tartalmakat, amelyekre a közszolgálati médiának szüksége van. Belénessy szerint a fizetős tartalmakat különböző csomagokban árulják majd, vélhetően csak előfizetési díjért lehet elérni a bulvárhíreket, a külföldi hírügynökségektől származó híreket, meg egyes mozgóképes tartalmakat, de a csomagok kialakítását még csak most kezdték el.

Nem lesz minden ingyen

Az MTI-nek eddig évente körülbelül hét nyolcszázmillió forintos, nem állami pénzből származó bevétele volt a hírszolgáltatásból. Az idén várhatóan ennél kevesebb folyik be az előfizetéses szolgáltatásokból. A bevételkiesést bőven ellensúlyozza, hogy a közmédiákra az eddigi körülbelül ötvenötmilliárd forint helyett idén hatvanhárommilliárdot szán a kormányzat (ebből ötmilliárdot zároltak a stabilizációsban), de a hírek és a hírműsorok előállításának pontos költségeit ennek ellenére még mindig nem lehet megmondani. Belénessy szerint amíg a köztévék nem alakítják ki az új műsorstruktúrájukat, nem lehet tudni, hogy hány percnyi műsort kell gyártatnia az MTI-nek, és ehhez mennyi pénz szükséges.

Nem egyértelmű, hogy a keresztbe számlázások bonyolult hálózata hogyan csökkenti majd a költségeket, ahogy azt sem lehet még látni, hogy az összevonás milyen leépítésekkel jár, így nem biztos, hogy a szervezeti költségeken tud majd spórolni a közmédia. Ugyan amíg eddig két tévéstáb, egy rádióriporter és egy MTI-tudósító, meg persze egy fotós ment ki egy sajtótájékoztatóra, addig most a két tévéstáb helyett elég lesz egy, azonban a többi feladatra ezután is külön embert kell küldeni, vagyis jelentős elbocsátásokra az MTI-nél nem lehet számítani.

Kultúra a határon túl

Az MTI-re is ráfér a változás Belénessy Csaba szerint. A változások irányát jól jelzi, hogy decemberben a sportrovat kivételével minden rovat vezetőjét lecserélték, a távirati iroda vezérigazgatója szerint nem politikai okokból, hanem azért, hogy jobban meg tudjon felelni a karcsúsított cég az új kihívásoknak. Annyi biztos, hogy az addigi pályáztatási rendszert Belénessy hatályon kívül helyezte, és az új vezetőket már pályáztatás nélkül nevezte ki.

Belénessy szerint az MTI-nek a kultúrában és a határon túli hírekben kell erősítenie, ezért érkezett a kulturális híreket gyártó Panoráma rovat élére a Heti Válaszból Devich Márton, és ezért akarnak tudósítói irodát nyitni Székelyföldön. A Duna Televízió ez eddigieknél határozottabban a határon túliaknak fog szólni, így az MTI-nek több ilyen jellegű hírt kell gyártania, sőt vélhetően lesz esemény is, amikor kétféle mozgóképes anyagot készít az MTI: az egyiket a magyarországi történésekre koncentrálva az MTV-nek, a másik anyagot a Dunának figyelembe véve az esemény határon túli aspektusait – természetesen a közös stáb által behozott nyersanyagból.

Emellett az MTI szeretné megújítani külföldi és vidéki tudósítói hálózatát is, tavasszal megnézik, hogy a tévék, a rádió és a hírügynökség tudósítói közül kit érdemes tovább alkalmazni az összevont tudósítói hálózatban.

Belénessy szeretné, ha a szomszédos országok többségében lenne tudósítója az MTI-nek, és szerinte azt is meg kell nézni, hogy a külföldi tudósítói hálózat megfelel-e a jelenlegi külpolitikai prioritásoknak. Belénessy azt is megvizsgálná, hogy a jelenlegi tudósítók végeznek-e olyan munkát, amit itthonról, az internetet böngészve ne tudnának elvégezni. Mert ha nem, akkor Belénessy szerint alkalmasabb embereket kell találni a posztokra. Úgy tűnik, a tudósítók cseréje már el is kezdődött, március elején leváltották az MTI berlini tudósítóját. A döntésben azonban a Népszabadság szerint politikai indokok is közrejátszottak [4].

De az MTI a médiacégeket kiszolgáló hírszolgáltatás mellett a médiafogyasztóknak is kínál majd tartalmakat, a hírügynökség munkatársai készítik [5] a hirado.hu-t, ami áprilistól bulvárhírekkel erősít, sőt lesznek blogok, véleménycikkek, és ugyan az írásokat nem lehet majd kommentálni, lesznek fórumok, ahová bárki írhat.

Novemberben Belénessy Csabaazt mondta [6], hogy a Hirado.hu [7] Index- és Origó-méretű portál lesz, a tervek most sem változtak, de az MTI vezetője szerint a legfontosabb a közmédia megújulása, és csak utána foglalkoznak a konkurenciával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr802742210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása