Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.07.21. 18:20 Kormánykrónikás

Orbán ismét szembe kerül Európával

Címkék: orbán eu alkotmány jogállam

Ismét komoly nemzetközi kritikák elé néz az Orbán-kormány, hiszen sajtóinformációk szerint jövő kedden, az Európai Parlament plenáris ülésén olyan határozatot fogadnak el a képviselők, amely az alaptörvény módosítására szólítja fel a kabinetet. A helyzet pikantériája, hogy Orbán Viktor kormányfő éppen aznap értékeli hazánk elnökségének fél évét Strasbourgban.

A tervezet állítólag kitér az igazságszolgáltatás függetlenségét ért sérelemre is; ebben az ügyben már a magyar bírók sem tétlenkednek; a napokban petíciót küldenek az EP-nek, mely a szervezetüket ért politikai támadás folyamatát mutatja be.

Az új alaptörvény módosítására szólítja fel az Orbán-kormányt az Európai Parlament (EP) szocialista- és zöldpárti képviselői által összeállított határozattervezet, amelyről jövő kedden szavaznak Strasbourgban. Éppen aznap, amikor Orbán Viktor az EU-elnökség teljesítményét értékeli - tudta meg a BruxInfo. A hírportál birtokába került határozattervezet nagyrészt a Velencei Bizottság június 18-án elfogadott jogi szakvéleményén alapul.

Tíz pontban foglalták össze az új alkotmánnyal, és az ennek következtében módosult jogrendszerrel kapcsolatos észrevételeiket az uniós honatyák. A tervezetet hat szocialista és egy zöldpárti képviselő írta alá, de a korábbi gyakorlat alapján vélhetően csatlakoznak ehhez a liberális és az egyesült baloldali képviselők is, kiegészítve a dokumentumot néhány ponttal. A két képviselőcsoport a határozattervezetben felszólítja a kormányt, hogy vegye figyelembe a testület ajánlásait, és ennek megfelelően módosítsa az alaptörvényt, illetve készítse el a sarkalatos törvényeket.

A dokumentum szerint a sarkalatos törvényeknek nem szabad olyan átfogóan lefedniük jogalkotási területeket, mint ahogyan azt a kormány nyilatkozataiból várni lehet. A Velencei Bizottság és az EP baloldali frakciói szerint az adó- és nyugdíjügyi jogszabályokat csak egyszerű többséget igénylő törvényekben szabad rendezni, hogy azokat a későbbi kormányok könnyen módosítani tudják.

Felszólítják a kormányt az alkotmány preambulumának a módosítására is. Kérik, hogy az új változatban a kabinet próbáljon meg egységes védelmet nyújtani a magyar állampolgároknak vallásra, szexuális beállítottságra és származásra tekintet nélkül. A képviselőcsoportok azt is kérik, hogy a kormány tegye egyértelművé az állam és az egyház szétválasztását.

A Velencei Bizottság korábban kifogásolta a határon túli magyarok iránti felelősségvállalás alkotmányos rögzítését is. A Bruxinfo szerint a határozattervezetben a frakciók azt kérik a kormánytól, hogy mondja ki: Magyarország tiszteletben tartja más országok területi integritását. A dokumentum az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését is követeli, elsősorban az Alkotmánybíróság jogkörének visszaállításával.

Felidézi emellett annak veszélyét is, hogy a bírák nyugdíjkorhatárának drasztikus csökkentésével 300 bírót kell nyugdíjba küldeni azonnal, ami zavart okozhat az igazságszolgáltatás működésében. Kifogásolja a dokumentum egyebek mellett az ombudsmani rendszer átszervezését is.

Az EP várhatóan kedden szavaz az alkotmányt bíráló határozatról, amely jogi kötelezettséget nem jelent sem az Európai Bizottságra, sem a kormányra nézve, pusztán politikai jelentősége van. A médiatörvénnyel kapcsolatos határozatok, és az alkotmányról szóló májusi plenáris vitában hallottak alapján ezúttal is biztosra vehető, hogy a szocialista, a liberális, a zöld és az egyesült baloldali frakció támogatja majd a tervezetet, az Európai Néppárt pedig vélhetőleg ellene szavaz majd - olvasható a BruxInfo beszámolójában.

Magyarországnak összhangba kell hoznia alkotmányát a Velencei Bizottság állásfoglalásával, biztosítania kell, hogy a fogyatékkal élők az új alaptörvény szerint is megtarthassák szavazati jogukat - hívta fel a napokban a figyelmet a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet állásfoglalása is. A HRW szerint a 2012-ben hatályba lépő új alkotmány egyes rendelkezései diszkriminációhoz vezethetnek a nőkkel, a leszbikusokkal, a melegekkel, a biszexuálisokkal és a transzneműekkel szemben.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) "sajnálattal állapítja meg, hogy a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet által 2011. június 23-án közzétett közlemény számos ténybeli tévedést és félreértést tartalmaz" Magyarország új alaptörvényét illetően - írta a tárca közleménye. Álláspontjuk szerint ugyanis azt a "Velencei Bizottság is elismerte, a magyar alaptörvény a demokrácián, a jogállamiságon és az alapvető jogok védelmén alapuló alkotmányos rendet hoz létre." A KIM többször is kijelenti, hogy a jogvédő szervezet "teljesen megalapozatlanul jut" következtetésekre, aggodalmuk is csupán félreértésből adódhat.

Szájer József, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának elnökhelyettese viszont már június közepén íródott blogbejegyzésében egyértelművé tette: a HRW véleményének, illetve az EP-tervezet alapjának tekintett, a Velencei Bizottság magyar alkotmánnyal kapcsolatban korábban megfogalmazott véleményét Magyarország nem tudja elfogadni. Ezt hangozatta többször Gulyás Gergely is, sőt a fideszes országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott: a Velencei Bizottság jelentése nyomán megfogalmazódó külföldi bírálatok ellen egységesen kellene fellépnie a magyar politikának.

Brüsszelbe ér a bírók nyugdíjügye

Noha még nem érkeztek meg az Alkotmánybírósághoz (Ab), információink szerint már postázták azt az akár több száz beadványt, amely az egyes jogállási törvényeknek az alaptörvénnyel összefüggő módosításáról, tehát a bírói nyugdíjkorhatár radikális megvágásáról rendelkező törvényt támadja meg. Az Ab állásfoglalására ugyanakkor bizonyára többet kell majd várni, mint annak a petíciónak a hatására, amelyet az igazságszolgáltatás függetlensége és hitelessége ellen folyó hadjárat miatt küldenek a bírák az EP-nek.

Várhatóan ezt is postázzák a napokban, hogy az uniós szerv még ősszel napirendjére vehesse. A bírók nem csupán a nyugdíjkorhatár szabályozása miatt tiltakoznak, hanem például a semmisségi törvény, az alkotmány egyes szakaszai, illetve a büntetőeljárási törvény módosítása miatt is. Beszámolnak majd az utóbbi egy évben az igazságszolgáltatást ért támadásokról, és azokról a tervezett intézkedésekről, amelyek alapján végképp veszélyben látják a bírói függetlenséget.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr333087019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása