Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.01.07. 11:57 Kormánykrónikás

Médiaháborúk története

Címkék: média cenzúra demokrácia kétharmados többség

A jobboldal áll nyerésre a húsz éve tartó médiaháborúban

A rendszerváltás óta gyanakvással tekintettek a médiára a magukat jobboldalinak tartó kormányok. Míg Antall József csak a közmédiumokat tudta elfoglalni, Orbán Viktor első perctől a média kiegyensúlyozásának híve volt: 1998 és 2002 között állami támogatással építette ki a jobboldali sajtóbirodalmat, amely ma egyértelmű fölénybe került a piacon. Visszatekintés a médiaháborúk időszakára.

A médiában megkezdődik az erőviszonyok átalakítása (…), olyan változások kellenek, amelyek az új világhoz igazodva biztosítják a hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatást. (…) Lehetőséget kell teremteni, hogy mindkét gondolatvilág egyenlő mértében meg tudja magát mutatni a sajtó nyilvánossága előtt” – jelentette be pár hónappal a Fidesz kormányra kerülése után, 1998. szeptember 27-én Orbán Viktor a médiaegyensúly megteremtésének programját.

Az idézett beszéddel indul el a politológusok, médiakutatók által „második médiaháborúnak” nevezett politikai konfliktussorozat, amely egyes elemzők szerint az első Orbán-kormány leváltásáig tartott, mások szerint még napjainkban sem ért véget. Valójában a rendszerváltás óta ádáz vita folyik a politikai elitek között a sajtó szerepéről, mindegyik kormány tett lépéseket a közmédiumok feletti irányítás megszerzésére és a piaci folyamatokba való beavatkozásra.

A december 20-án elfogadott új médiatörvény előtt viszont arra nem igazán volt példa, hogy az aktuális kormány vagy parlamenti párt jogszabályokkal próbálta volna korlátozni a sajtószabadságot. Egyetlen egy esetet leszámítva: Répássy Róbert fideszes képviselő 2001-ben kezdeményezte, foglalják bele a Polgári törvénykönyvbe, hogy akinek személyhez fűződő jogát a média megsérti, követelheti saját véleményének vagy értékelésének közzétételét is. Ám a hatálybalépést megelőzően, Mádl Ferenc államfő normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól, amely a törvény több szakaszát ellentétesnek találta az alaptörvénnyel.

Az utóbbi években készült médiakutatások, olvasottsági, nézettségi adatok viszont arra utalnak, hogy mára lényegében megvalósult az Orbán által 12 éve meghirdetett program: a baloldalinak tartott napi és hetilapokat lekörözték a jobboldaliak, sőt jelenleg sokkal több „kormánypárti” orgánum van a piacon, mint „ellenzéki”. Igaz, ennek része a média radikális átalakulása, az országos napilapok példányszámának csökkenése, a politikailag nehezen beazonosítható internetes sajtó térnyerése. Cikkünkben az ide vezető utat, a médiaháborúk korszakát vázoljuk fel.

Érvek és ellenérvek az első háborúban

Az „első médiaháború” a rendszerváltást követő első kormány idején folyt a kabinet és az ellenzék, illetve a kormánypártok és a sajtó között. Az Antall József miniszterelnök vezette kormány nehéz gazdasági helyzetben vette át az ország irányítását, a kabinet politikusai pedig úgy érzékelték, hogy a sajtó nem eléggé méltányolja az erőfeszítéseiket, túlzottan kritikus. Így már 1990-ben felmerült, hogy tenni kéne valamit a média „kiegyensúlyozásáért”. Nagy botrányt kavart, amikor nyilvánosságra került a nagyobbik kormánypárt, az MDF frakcióvezetőjének, Kónya Imrének egy dolgozata, amely ennek érdekében a közmédiumok elfoglalását javasolta.

Ugyanakkor az újságíró-társadalom is pluralizálódott: számos olyan szerkesztő, újságokban rendszeresen publikáló értelmiségi akadt, akik úgy gondolták, míg 1989 előtt a sajtó feladata a rendszer bírálata és a megdöntésében való segédkezés volt, viszont a demokratikus választások útján hatalomra került Antall-kormányhoz másképp kell viszonyulni. Ezzel szemben a magát ellenzékinek valló sajtó publicistái azt hangsúlyozták, hogy a média feladata a mindenkori kormány ellenőrzése és bírálata, legitimitása pedig a pártokkal szemben utólagos: ha az olvasók megveszik a bennük lévő tartalomért a lapokat, nézik a tévéket, hallgatják a rádiókat, akkor igazolják az orgánumok tevékenységét.

Ekkor fogalmazódott meg az az érv, amely azóta is közkedvelt a jobboldali politikusok körében. Az MDF egyik politikusa – a pártból később távozó, majd a szélsőjobboldali MIÉP-et megalapító – Csurka István 1990 őszén „A rágcsálók a régiek” című cikkében azt írta, hogy a kormányt bíráló újságírók lényegében az előző rendszerben szocializálódott értelmiségiek, csak átmentették a hatalmukat, és szoros kapcsolatot ápolnak az MSZMP-ből lett MSZP-vel, illetve a szövetségesévé váló SZDSZ-szel.

Ez a mítosz a mai napig tartja magát – gyakran olvasni ilyen eszmefuttatásokat a jobboldalinak tartott lapokban –, holott egy felmérés szerint az ezredfordulón az újságírók fele már 1989 után kezdte a pályáját. Ráadásul az utóbbi években több olyan felmérés is megjelent a médiában dolgozók pártpreferenciáiról , melyek igazolják, hogy a többségük már a Fidesszel szimpatizál.

Csatáról csatára

Bár az Antall-kormány is jelentős erőfeszítéseket tett egy „baráti” sajtóportfolió kialakítására – állami hirdetésekkel tartották fenn az Új Magyarországot, a Pesti Hírlapot, beavatkoztak a Magyar Nemzet privatizációjába –, az „első médiaháború” elsősorban a közmédiumok feletti hatalom megszerzésért folyt. 
Az alapot a médiát szabályozó törvények hiánya adta: a parlamenti pártok 1995-ig nem tudtak megegyezni a rádió és televízióról szóló törvényről. Márpedig a pártállam utolsó kormánya, a Németh-kabinet a megfelelő jogszabályok megszületéséig frekvenciamoratóriumot hirdetett: addig nem indulhattak új kereskedelmi rádiók és tévék, amíg hatályba nem lép az új törvény.

Így még nagyon sokáig monopóliuma volt a piacon a közmédiumoknak, a kormány pedig megpróbálta ellenőrzése alá vonni őket – elviekben ezt megtehette, ugyanis törvény híján egy 1974-es jogszabály volt hatályban, amely erre lehetőséget adott. Antall József 1993-ig folyamatos küzdelmet folytatott a korábban SZDSZ-es Göncz Árpád köztársasági elnökkel a tévé- és a rádióelnök menesztése ügyében. Ám sem Hankiss Elemér, sem Gombár Csaba nem engedelmeskedett a miniszterelnök felszólításának, Göncz pedig nem járult hozzá a felmentésükhöz.

Végül az MDF elérte, hogy a két elnök helyettese – Nahlik György és Csúcs László személyében – „kormánypárti” lett. Ekkor már a két intézményen belül folyt a háború: az alelnökök időnként leváltottak szerkesztőket, az elnökök viszont visszahelyezték őket. Végül Antall a parlament kulturális bizottságának segítségét kérte arra hivatkozva, hogy a két elnök nem gazdálkodik megfelelően, mire 1993. januárjában Hankiss és Gombár lemondott. A választásokig hátralevő másfél évben az alelnökök vezették a közmédiumokat és jelentős tisztogatásba kezdek az intézményeknél.

Pillanatnyi fegyverszünet

Végül 1995-re megszületett az új, kétharmados többséget szerző kormánypártok és az akkori ellenzék között az a megállapodás, amely a részvénytársasággá alakított közmédiumok felé a parlamenti pártok delegáltjaiból álló kuratóriumokat helyezte – ezek a testületek nevezték ki és hívhatták vissza a két tévé és a rádió elnökeit. Ezzel tehát nem szűnt meg a pártok befolyása, csak közvetett módon érvényesült.

Az 1996-ben életbe lépő médiatörvény megszületése után sem szűnt meg a háborúskodás: az ellenzék pártjai, különösen a kisgazdák – illetve a parlamenten kívüli szélsőjobb –, élesen támadták az új kereskedelmi adókra kiírt frekvenciapályázatot, és a két nyertest, a külföldi cégek tulajdonában álló TV2-öt és RTL Klubot. Viszont a tender körülményei arra utaltak, hogy a nagyobbik kormánypárt bevonta az ellenzéket az alkuba, különben az ügyletet nem lehetett volna tető alá hozni – egyes jobboldali sajtóorgánumok akkortájt az ellenzéknek tett „gáláns gesztusként” értékelték az eredményt.

Bár az egyik frekvenciára a fővárosi SZDSZ és Fidesz kezdeményezésére a budapesti önkormányzat által alapított – majd magántulajdonba került – TV3 nyújtotta be a legjobb ajánlatott, de nem nyert, viszont a két nyertes felvásárolta a céget, és ezzel a frekvencia-pályázat törvényességére vonatkozó pert is megszüntették. (A Fidesz már az 1994-es választások után elveszítette az érdeklődését az „első médiaháború” idején létrehozott TV3 iránt.)

Megcsonkított kuratóriumok

A „második médiaháború” Orbán Viktor miniszterelnök cikkünk elején idézett bejelentésével kezdődött. Pár nappal a beszédet követően Feledy Péter személyében új alelnököt kapott az MTV, aki több lényeges poszton személycseréket hajtott végre – ekkor lett hírigazgató többek között Csermely Péter, a Magyar Nemzet jelenlegi főszerkesztő-helyettese.

1998. december 29-én a kormánypártok elfoglalták az MTV-t felügyelő kuratóriumot. A parlamentbe bekerült – de a koalícióba be nem vont, magát ellenzéki pártnak tartó – 13 képviselővel bíró MIÉP ragaszkodott hozzá, hogy két delegáltat küldjön a testületbe, hasonlóan a 135 tagú MSZP-képviselőcsoporthoz (az SZDSZ egy küldöttet akart). Ám így eggyel több delegáltja lett volna az ellenzéknek, mint a kormánypártnak, ami az 1996-os törvény szerint szabálytalan lett volna. Ekkor Áder János fideszes házelnök – arra hivatkozva, hogy az ellenzék nem tudott megállapodni – úgy döntött, hogy nem bocsátotta szavazásra az MSZP, az SZDSZ és a MIÉP jelöltjeit.

A következő évben felállt („csonka”) kuratóriumoknak csak kormánypárti delegáltjaik voltak – később hasonlóan jártak el a Duna Tv és a rádió kuratóriumának felállításakor is –, akik 1999. júliusában Szabó László Zsoltot választották az MTV elnökének.

A „csonka kuratóriumok” ügye végül megjárta a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot (Ab) is. Az Ab végül úgy határozott: a véleménynyilvánítás szabadságára még mindig kisebb veszélyt jelent az, ha a kormányzati oldal túlsúlyba jut a kuratóriumban, mintha a kuratórium egyáltalán nem működne. Végül az év végére a kormányról szóló hírek aránya az Országos Rádió és Televízió Testület mérései alapján elérték a 90-95 százalékos arányt. Többszöri pályáztatás után 2001. júniusában a Magyar Rádió élére Kondor Katalin került, akit korábban az intézmény vezetősége azért bírált, mert a Kossuth adó főszerkesztőjeként a megkérdezésük nélkül nevezett ki szerkesztőket.

A ciklus végén, 2002. februárjában a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) súlyosan elmarasztalta Magyarországot: a nemzetközi szervezet szerint a sajtószabadság helyzete romlott hazánkban. Az IPI szóvá tette a „csonka” kuratóriumok működését, a közmédiumok elfogultságát és a Magyar Televízió jelentős anyagi vesztességeit.

Egészpályás letámadás

Az első Orbán-kormány komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a napilappiacot is „kiegyensúlyozza”. Még 1998-ban felmerült, hogy a liberális Magyar Hírlapot és az Új Magyarország megszűnése után létrejött Napi Magyarországot bevonják az állami Magyar Fejlesztési Bank portfóliójába. A Hírlap tulajdonosa viszont cáfolta, hogy eladná a lapot az államnak, az MSZP és az SZDSZ médiapolitikusai pedig komoly lobbizásba kezdtek, hogy ez ne történjen meg – a magukat jobboldalinak való publicisták nem is mulasztották el megjegyezni, hogy milyen szoros az együttműködés az ellenzéki politikusok és a liberális újságírók között. A liberális lap beolvasztása végül nem történt meg, amiért pikkeltek is rá kormányoldalon: 2001-ben a Hírlap újságíróit kitiltották a Fidesz kongresszusáról.

2000-ben a kabinet összevonta a Napi Magyarországgal a Magyar Nemzetet, majd hozzácsapta a Sportfogadás nevű, jelentős példányszámú politikamentes lapot, amivel a napilap olvasottságát is fellendítette. 2001-ben elindult a – HVG vetélytársának szánt – Heti Válasz nevű hetilap, amely közvetve, a mögötte álló alapítvány révén 1,5 milliárd forintos állami segítséget kapott az állami költségvetésből.

Míg a kormánnyal szimpatizáló lapokat jelentős támogatásban részesítette, a kabinet tevékenységét bíráló lapok gyakran zaklatásnak voltak kitéve. 1998 októberében az állami tulajdonban lévő Postabankon keresztül a kormány leállította a korábban a Fidesz által alapított, de a párttól erre az időszakra eltávolodott Magyar Narancs és a Kurír nevű bulvárlap támogatását – az utóbbi nem élte túl az esetet. 1999 őszén a Világgazdaság nyilvánosságra hozta azoknak a politikusoknak a nevét, akik a Postabanktól kedvezményes hiteleket kaptak – pár napon belül rendőrök jelentek meg a szerkesztőségben és házkutatást tartottak.

Az egyensúly átbillen

A 2002-es választásokat követően az új MSZP-SZDSZ kormány is mindent megtett annak érdekében, hogy a fideszes kuratóriumok által kinevezett közmédium elnökeit elmozdítsák a helyükről. Ez Kondor kivételével sikerült is. Medgyessy Péter miniszterelnök kampányban tett ígéretét betartva a kormánypártok átvállalták a lakosságtól a köztévé üzembetartási díját, ám ezzel több – a döntéssel szemben akkortájt tiltakozó – médiajogász szerint kiszolgáltatott helyzetbe hozták az MTV-t, amely burkolt kormánypárti felügyelet alá került.

2004-2005-ben több olyan eset is nyilvánosságra került, hogy a miniszterelnök, illetve az MSZP amerikai kampányszakértője közszolgálati vezetőkkel – így az MTV vezetőivel, illetve az MTI elnökével – tárgyalt arról, hogy a párt és a kormány üzenetei nem „mennek át” kellőképpen a köztudatba.

Közben Orbán Viktor – aki 2002-ben ismét a baloldali médiatúlsúlyt hibáztatta pártja vereségéért – bejelentette, azt szeretné, ha Olaszországhoz hasonlóan hazánkban is két köztévé működne: egy jobb és egy baloldali. Miután tervét nem tudta keresztülvinni, jobboldali vállalkozók megalapították a politikai elköteleződését nyíltan vállaló Hír Tv-t, melynek elnöki posztjára 2005-ben a Magyar Nemzet tulajdonos-főszerkesztője, Liszkay Gábor került.

2004-ben újraindult a rendszerváltás egyik sikerlapja, a Reform, és megjelent az ingyenes Helyi Théma. Mindkét lap nyíltan a nagyobbik ellenzéki párt mellé állt. 2005-ben elkezdte adását a Magyar Katolikus Rádió, 2007-ben pedig a magát polgári értékrendűnek valló Lánchíd Rádió. 2006-ra jobbra fordult a a Magyar Hírlapot magába foglaló, Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó médiabirodalom is, benne az Echo Tv-vel. Emellett kisebb méretben, de olyan médiumok is megjelentek, főképp az interneten, mint például a Mandiner, melyek deklaráltan jobboldaliak, ugyanakkor hangsúlyosan kritikusak és távolságtartóak a jobboldali kormányzattal és az ahhoz közel álló médiával.

2008-2010-re a magukat konzervatívnak tartó médiumok lényegében számbeli fölénybe kerültek a baloldalinak tekintett orgánumokkal szemben: ma már inkább jobboldali médiatúlsúlyról, mint egyensúlyról beszélhetünk. Egyes jobboldali véleményekben ettől függetlenül továbbra is tartják magukat olyan elképzelések, mint a "rejtett baloldali médiafölény", vagy a liberális újságírók túlsúlya, illetve továbbra is meglévő hatalma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr232567111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása