Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.01.03. 21:25 Kormánykrónikás

Tragikus helyzetben Orbán führerállama

Címkék: média sajtó cenzúra eu országimázs

Könyörtelen, antidemokratikus, önkényuralmi: ezekkel a szavakkal jellemzi a külföldi sajtó a kormány legutóbbi intézkedéseit, köztük a keddre virradó éjjel elfogadott médiatörvényt. Angela Merkel is megintett minket, az EU pedig vizsgálódik.

A nemzetközi politikai élet és a sajtó is egyre élénkebben foglalkozik a keddre virradóra megszavazott médiatörvénnyel. Szerdán már Angela Merkel német kancellár is arra figyelmeztette Magyarországot: ne sértse meg a jogállamiság elveit a sajtóval kapcsolatban. Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő tájékoztatása szerint a német kormány figyeli a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon - az EU soros elnökeként pedig felelősek vagyunk az Unióról a világban kialakult képért.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is megszólalt az ügyben: az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen. "A tervezet egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét. Felveti a kérdést, hogy egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére" - mondta Asselborn a Reutersnak. Hozzátette, a törvény veszélyezteti a demokráciát, amennyiben az állam ellenőrzést gyakorolhat a vélemény fölött, Magyarország pedig Fehéroroszországéhoz hasonló helyzetbe kerül.

Az Európai Bizottság már vizsgálja is a törvényt. A testület szóvivője, Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz elmondta, nem hivatalos vizsgálatról van szó, csak elemzik, összhangban van-e az uniós joggal. "Közelről figyeljük a helyzetet, és elemezzük a törvényt az uniós szellemiség és szabályok tiszteletben tartásának szempontjából" - tájékoztatott, leszögezve, a törvények nemzeti vonatkozásaival nem foglalkoznak. A vizsgálat végének időpontját nem tudta megbecsülni.

Martin Schulz, Az Európai Parlament szocialista frakciójának elnöke kijelentette, a sajtószabadságra vonatkozó európai standardok alapján fogják megmérni Magyarországot", és ha nem felelünk meg az elvárásoknak, "nagy problémákra számíthatunk" - fogalmazott az SPD-képviselő.

Alexander Alvaro, a liberális Szabad Demokrata Párt EP-képviselője szerint a magyar kormány feltehetné magának a kérdést, vajon mentálisan a magáénak vallja-e az Európai Uniót, osztja-e annak értékeit, és átveheti-e januárban a soros EU-elnökséget.

Cenzúra, hatalomvágy, Führerstaat

Magyarország új médiatörvénye antidemokratikus. A cenzúrától a média tönkretételéig a hatalomvágyó kormány bármit megtehet - kezdi cikkét a német Die Welt. A folytatásban leírják: a magyar példán jól megfigyelhető, hogyan pusztítja el önmagát egy demokrácia, és hogyan nem enged ki a kezéből semmit Orbán Viktor, ha már a pártja kétharmados többséggel nyerte a választásokat. A hazánkban zajló jelenségeket úgy írták le: olyan, mintha a filmet megállították volna a tekintélyelvű, antiszemita 1930-as években, és most újra elindítanák.

A törvényről a lap úgy írt, mint amely a demokrácia szabályaival ellenkezően nagy befolyást enged a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóságnak. Sérelmesnek találják, hogy az .

A médiatörvény alapvető fontosságú eleme a hatalom megszerzésének és megszilárdításának. A hatalom minden 1989-1990 környékén kiépült demokratikus korlátot eltesz az útból - véli a lap. "A történelem nem ismétli önmagát - vagy talán mégis. Ma Magyarországon Orbán Viktor gátlástalan vezér-állama (Führerstaat) épül."

"A magyar kormány az utcára küldi a lakosságot, és arcul csapja európai partnereit" - írja a Frankfurter Rundschau. "Aki ezentúl illetlenül, mondhatnánk bírálóan számol be a kétharmados (többséggel bíró) Fidesz politikájáról, azt pénzbírság vagy annál is rosszabb dolog fenyegeti. Az Európai Parlamentben joggal fogalmazódnak meg kételyek arról, vajon egy ilyen módon kormányzott országnak helye van-e egyáltalán az EU-ban, nemhogy a következő hat hónapban ő diktáljon" - írja a lap.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkírója szerint a sajtójogot szabályozó új törvény "mind politikai, mind jogi értelemben kötéltánc a megbízható médiarend és a cenzúra között", ám úgy véli, az állami és a magántulajdonban lévő médiumok felügyelete még nem feltétlenül jelent azok feletti uralmat is.

A Handelsblatt "A nap Pinocchiója" rovatában közölt szerdán rövid írást Orbán Viktor fényképével és tőle származó idézettel. Utóbbi szerint "Médiatörvényünk nem tartalmaz semmi olyant, ami ne létezne más EU-országban is", a szerző megállapítása szerint azonban Európában sehol másutt nem ennyire sajtóellenesek a törvények, mint Magyarországon. "Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára" - írta a német üzleti körök vezető lapja.

Orbán a sajtó nyakán, nacionalista populizmus


A Romania libera című román napilap tudósításának címében azt írja: "Orbán Viktor a magyarországi sajtó nyakára lép". Kiemeli, a parlament által az utóbbi időben elfogadott jogszabályok éles bírálatokat váltottak ki Magyarországon és külföldön egyaránt, mivel a bírálók szerint ezek a jogszabályok nincsenek összhangban a demokrácia szabályaival, márpedig a szabad véleménynyilvánítási jognak igenis a hagyományos értékek közé kellene tartoznia.

A lengyel Gazeta Wyborcza alapító főszerkesztője, Adam Michnik "Magyar barátainkhoz" címmel írt levelét közli. Michnik üzenetében kiemeli: Orbán Viktor a szabadságért küzdő demokratikus ellenzék aktivistája volt, ma, kormányfőként azonban elnyomja ezt a szabadságot. Az ilyen törvények azonban mindenütt rombolják a demokráciát, és jogfosztottá teszik a társadalmat.

Michnik azt kívánta a magyar kormánynak, hogy ugyanolyan sors várjon rá, mint Jaroslaw Kaczynskire, aki "kitartóan fellépett a független média ellen, rombolta a jogállamot és megfélemlítette a társadalmat. Két év után ez a politika piros lapot kapott a lengyelektől." Ugyanezen lap egyik hírkommentárja megállapítja, hogy Orbán politikai karrierjét a demokratikus ellenzékben kezdte, küzdeni akarása elismerést válthat ki, ám "XIX. századi pannon küldetéstudattal és nacionalizmussal vegyített populizmusa veszélyesebbnek bizonyulhat, mint Haider politikája volt." A szerző csodálkozását fejezi ki amiatt, hogy Európában senki sem reagál arra, ami Magyarországon történik. "De valakinek végre meg kellene mondania Orbánnak: "Viktor, hibázol!".

Az olasz napilapok szájkosár-törvényként utaltak a magyar médiatörvényre, szokatlannak és kínosnak nevezve azt. A spanyol média úgy véli, az új törvény gyakorlatilag végez a sajtó szabadságával, a széles körű hatalmi kontroll pedig cenzúra-közeli állapotot valósít meg.

A kanadai National Post álláspontja szerint a médiatörvény egyértelmű támadás a sajtószabadság ellen - magát a jogszabályt förtelmesnek minősítik, a baj súlyosságát pedig a publicista azzal jellemezte: a sajtóvisszhang egészen Kanadáig elért. "Az efféle jogalkotás megkönnyebbülést jelentene Észak-Koreában, de nem egy olyan szabadnak látszani vágyó társadalomban, mint Magyarország." A China Daily beszámolójában szót ejt a tiltakozásuk jeléül üres címlappal megjelent magyar újságokról is.

Az Európai Unió demokratikus alapelveivel "összeegyeztethetetlennek" nevezte az új magyar médiatörvényt Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a dpa német hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában.

Daniel Cohn-Bendit, az európai zöldek egyik vezetője a Deutschlandfunk német rádióállomásnak nyilatkozva annak a nézetnek adott hangot: "Európa számára nehezen lesz megemészthető" , hogy az Európai Unió soron következő elnöke egy, a médiát felügyelő hatóságot hoz létre. Cohn-Bendit szerint Magyarország "kellemetlen viták" előtt áll.

Az európai zöldek képviselője a csütörtöki interjúban annak a nézetnek adott hangot: Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Parlamentben "viharos" ülésre számíthat, amikor januárban előterjeszti majd országa európai uniós elnökségi programját.

Werner Hoyer, a német külügyminisztérium államminisztere csütörtökön Berlinben kijelentette: "ha csak a legcsekélyebb gyanúja is fölmerül annak, hogy az Európai Unió egy tagországában a média szabadságát a tartalmi ellenőrzés valamilyen formájának vetik alá, az komoly aggodalomra ad okot. Az EU jövendő soros elnökeként Magyarország különös felelősséget visel azért, hogy a világban képviselje Európa értékeit és érdekeit".

A német külügyminisztérium államminisztere szerint a médiatörvény "nem vet jó fényt a közelgő magyar EU-elnökségre" - derül ki a külügyi tárca sajtóközleményéből

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr522558440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása