Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.09.11. 08:23 Kormánykrónikás

Pintér: Büntetni a nyomort

Címkék: pintér

"Nem büntetni, megoldani kell a nyomort" - kibukott a szakma Pintér tervén

A nyomort nem büntetni, megoldani kell - fogalmazott a Menhely Alapítvány egyik munkatársa a Belügyminisztérium keddi közleményére és a tervezett törvénymódosításra reagálva. A tárca lehetőséget adna arra, hogy kitiltsák és szabálysértési eljárás alá vonhassák az utcán, köztereken alvókat, lakókat. A témában jártas szakértők remélik, hogy csak durva megfogalmazásról van szó, és kikéri a kormány a véleményüket a kérdésben.

Brutális eszköz, durva megfogalmazás - így kommentálta Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány (MA) munkatársa a Belügyminisztérium (BM) keddi közleményében olvashatókat. A tárca egy olyan törvénymódosítást tervez, amely a közterületeket "nem rendeltetésszerűen használókat" szabálysértési bírsággal sújtaná. A tervezet indoklásából kiderült: a hajléktalan emberek kiszorítása a Pintér Sándor által vezetett minisztérium célja. A téma szakértői egyetértenek azzal, hogy beszélni kell a problémáról, ugyanakkor sérelmezik, hogy kifejezetten a hajléktalanokra élezik ki a módosítást.

Durva és felesleges


"..annak érdekében, hogy a közterületek nem rendeltetésszerű használatának esetkörére (pl. hajléktalanok életvitelszerű ott lakása) az önkormányzatoknak lehetőségük legyen szigorúbb közterületi szabályok és szankciók megállapítására helyi rendeletükben pl. a hajléktalanok kitiltására a közterületekről. A (2) bekezdésben a törvényi felhatalmazás alapján az önkormányzat lehetőséget kap a rendeltetésellenes és engedély, megállapodás nélküli használat (pl. a közterületen történő lakás, alvás) szankcionálására. Miután a szabálysértéssé nyilvánítás esetén a végrehajtás feltételrendszerét meg kell teremteni, az erre vonatkozó szabályozást 2011. május 15-vel indokolt csak hatályba léptetni." - olvasható az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, és a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény módosításáról szóló dokumentumban.

A hét elején a BM egy közleményben tudatta, hogy "eltökélt" abban, hogy "rendet teremt", mert "jogos állampolgári elvárás, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek". Hozzátették: a szociálisan nehéz helyzetbe került embereken nem azzal lehet segíteni, hogy megengedjük számukra a közterületek elfoglalását. "A szociális gondok ilyen irányú kezelése a probléma szőnyeg alá söprését jelentette idáig, amelyen mi változtatunk" - tudatták és megígérték, hogy az önkormányzatoknak "segítséget tudnak nyújtani az illetékes állami intézmények".

Hogy pontosan kivel egyeztet a kormány vagy a BM, nem tudni, az azonban biztos, nem a kérdéskört egyik legjobban ismerő Menhely Alapítvánnyal (MA). Matlári Ferenc, a szervezet egyik munkatársa elmondta: örülnének neki, ha nem utólag kellene megfogalmazniuk aggályaikat, ezért szívesen állnak a kormány rendelkezésére. "Több mint 5 éve letettünk az asztalra egy tanulmányt, melyben a probléma hosszú távú megoldására tettünk javaslatot. Az előző kormány nem reagált rá, úgy tudom, a jelenlegi kabinet is ismeri ezt a tanulmányt. Gondolkodunk, hogy beszélgetést kezdeményezünk a témában" - fogalmazott az alapítvány munkatársa, aki nemcsak a konkrétumokat hiányolja, de a megfogalmazással kapcsolatban is aggályai merültek fel.

"Felesleges kihegyezni a hajléktalanokra a jogszabályt, hiszen már most szabálysértési eljárás alá vonható az, aki például az utcán végzi a dolgát" - mondta a hajléktalanok életkörülményeinek javításáért küzdő MA illetékese, utalva a köztereket rendre feldúló és összepiszkító csoportokra. Matlári Ferencnek nem csak a kihegyezés, de a kitiltás is szemet szúrt. "Brutális eszköz. A futballhuligánokat és a családon belüli erőszakot elkövetőket szokták bizonyos területekről kitiltani. Mit tegyen például az, akit kitiltottak egy aluljáróból, térről, és pont ott vagy arrafelé lenne dolga?" - sorolta a problémákat az MA munkatársa, ugyanakkor kihangsúlyozta: az alapítvány egyetért azzal, hogy nem megoldás, hogy a nehéz helyzetbe került emberek az utcán élik életüket. De nem csak a menhelynél dolgozókat foglalkoztatja a törvénymódosítás.

Nem csak morális, de jogi kérdéseket is felvet a tervezett módosítás. A Társaság a Szabadságjogokért munkatársai úgy vélik: a tervezett jogszabály-módosítás illeszkedik a korábban meghozott kormányzati intézkedések sorába, amely társadalmi problémákra keres az alkotmányos elveket figyelmen kívül hagyó, tudományosan alá nem támasztott látszatmegoldásokat.

A Város Mindenkié Mozgalom elfogadhatatlannak tartja a BM tervét, mert "építésügyi, köztisztasági, és rendészeti ügyként kezel egy szociális problémát", ráadásul az önkormányzatok felhatalmazást kapnának arra, hogy a megfelelő szociális és lakhatási intézkedések hiányában a fedél nélkül élő embereket büntessék azért, mert közterületen kénytelen aludni és élni. A TASZ, a Menhely Alapítvány és a Város Mindenkié Mozgalom közös közleményben fejezte ki nemtetszését.

Úgy vélik: a tervezett módosítás nyomán esetlegesen elfogadott rendeletek több szempontból is problémásak lehetnek. "Aggályosnak tartjuk, hogy a minisztérium rendészeti válaszokat kíván adni egy szociális problémára. A hajléktalan embereknek a szociális szolgáltatások minőségének és elérhetőségének fejlesztésére és az alacsony jövedelműek számára elérhető lakhatási megoldások biztosítására van szüksége a kormány részéről, nem bírságolásra". Szerintük a tervezett törvénymódosítás nyomán megalkotott önkormányzati rendeletek nem állnák ki az alkotmányosság próbáját, ugyanis azok nagy valószínűséggel sértenének alapvető jogokat - így tartalmukban alkotmányellenesek lennének. "A szabálysértési jogszabályok jelenleg is tartalmaznak olyan tényállásokat - például zaklató módon történő koldulás -, amelyek lehetővé teszik, hogy a hatóságok a mások jogait ténylegesen sértő magatartásokkal szemben eljárjanak" - tudatták véleményüket, továbbá a tervezet érintett paragrafusának visszavonását sürgetik, és arra kérik a velük egyetértőket, hogy ragadjanak klaviatúrát és írjanak a BM-nek ezzel a szöveggel:

"Mint felelősen gondolkodó és cselekvő magyar állampolgár kijelentem, hogy a 2010. szept. 2-án a Belügyminisztérium honlapján megjelent >Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, és a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény módosításáról< című törvényjavaslat 4.§-a számomra elfogadhatatlan.

A XXI. század Európájában megengedhetetlen, hogy a társadalom egyenlőtlenségeinek kárvallottjait hibáztassák és büntessék helyzetükért. Elvárom Belügyminiszter úrtól, hogy a 4. paragrafust törölje a törvényjavaslatból, biztosítsa, hogy a Magyar Köztársaságban egyetlen állampolgár alkotmányos jogai se sérüljenek azért, mert az utcán kénytelen élni, és tegyen lépéseket azért, hogy a hajléktalan emberek üldözése helyett a kormány és az önkormányzatok is a hajléktalanság felszámolásához szükséges szociálpolitikai intézkedések megvalósításán dolgozzanak."

Egyre többen Pintér ellen

Lapunk kérdései nyomán a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány általános igazgatója, Oláh János is csatlakozott a mozgalomhoz, számára is elfogadhatatlan a BM javaslata. Úgy véli, a hajléktalanságot mint összetett egyéni és társadalmi szociális problémát csak és kizárólag megfelelő szociális és lakhatási intézkedésekkel és a szociális ellátórendszer céltudatos fejlesztésével, támogatásával lehet "kezelni" (nem lehet építésügyi, rendészeti ügyként kezelni). "Nem lehet a tönkrement egzisztenciájú, fedél nélkül élő embereket büntetni azért, mert közterületen élnek és alszanak, és a szabálysértés során kiszabott (kiszabható) pénzbüntetés egy teljes és mély egzisztenciális, szociális válságban lévő hajléktalannal szemben nem vezethet semmilyen eredményre, inkább erősíti a társadalomból való számkivetettség érzését, "űzött vadat" csinál a fedél nélkül maradtakból" - fogalmazott Oláh a Hírszerzőnek adott válaszában. 

Szerinte akarata ellenére nem kényszeríthető senki arra, hogy igénybe vegye a szociális ellátórendszer által felkínált lehetőségek bármelyikét, az ellátás(ok) elfogadása ugyanis minden esetben önkéntes.

A jogi, etikai és morális kérdéseken túl a kivitelezés is további kérdéseket vetett fel a Menhely Alapítvány dolgozójában. Hogyan lehetne a szabálysértési eljárást lefolytatni, miből fizetné a büntetést az érintett, mi alapján "számít valaki hajléktalannak", a BM nem mondta meg, hová küldené a hajléktalanokat, milyen ellátórendszert alakítana ki a kormány a probléma megoldására. A Hírszerző hiába tette fel a szakértő kérdéseit a minisztériumnak, annyit mondtak csak: várhatóan az őszi ülésszakban tárgyalja a parlament a jogszabályt, az egyeztetések pedig zajlanak, addig "kis türelmet kérnek".

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr322287995

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Koldusok, hajléktalanok, hangulatrontók 2010.09.11. 11:20:48

Ők is a társadalom tagjai, a nemzet részei, és egy valamirevaló közösség sosem feledkezhet meg legelesettebb tagjairól. (Fotó: text.freeblog.hu)Pintér Sándor egy interjúban arról beszélt, hogy a közterületeket meg fogják tisztítani „a koldusoktól...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fromdtod 2010.09.11. 09:26:56

90-es évek közepén többször jártam New Yorkban, ahol nagyon sok hajléktalan volt, rázogatták a mcdonalds-os poharukat, benne az apróval. Aztán jött Gulliani (nem tudom jól írom-e) polgármester, és eltüntette a hajléktalanokat NY-ból. Vajh hova tűntek???
süti beállítások módosítása