Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.07.22. 11:17 Kormánykrónikás

"Óvatosan kell élni a 2/3-os többséggel"

Címkék: orbán lázár kétharmados többség

A miniszterelnök háromszáz külföldi újságíró előtt arról beszélt Berlinben, hogy mindenképpen meg kell őrizni az alkotmányos kereteket, a médiát nem tudja egyetlen kormány sem ellenőrizni, a Fidesz pedig januártól olyan adóreformot tervez, amely egykulcsos, de családbarát.

A magyar miniszterelnök szerint óvatosan kell élni a kétharmados parlamenti többséggel, az alkotmányt minden körülmények között tiszteletben kell tartani.

Lássuk, mennyiben más amit itthon mond és tesz, mint amit külföldön kommunikál. Csak nehogy egyszer összekeverje!

Már eddig is féltucat esetben módosították testre szabták az Alkotmányt. A legkirívóbb amikor az Alkotmánymódosítást úgy változtatták meg, hogy Borkai (Borkai klauzula) maradhasson polgármesterjelölt, máskülönben (véletlenül) kizárták volna az indulása lehetőségét. nem beszélve Stumpfról és Bihariról akit manifeszt törvénysértéssel jelöltek Alkotmánybírónak.

A magyar miniszterelnök azt monda, hogy Magyarországnak mindenképp új alkotmányra van szüksége ahhoz, hogy az ország tovább működjék. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindezt mindenfajta hatalmi arrogancia nélkül kell végrehajtani.

""A jegybankelnök úrnak el kell fogadnia, hogy maximum kétmillió forintot kereshet, és hogy ha ezt nem sikerül lelkileg feldolgoznia, akkor van néhány millió ember, aki részletes, személyes tanácsadással, életviteli tanácsadással látja el" - Lázár János. Anyád!

 Orbán előadásán azt mondta, hogy az áprilisi parlamenti választásokon kapott felhatalmazással csakis alkotmányos keretek között lehet élni.

Az alkotmányos kereteket pedig - mint látjuk - hetente módosítják.

A kormányfő egy kérdésre válaszul kijelentette, hogy Magyarországon semmifajta szélsőségnek nincs helye.

Nesze neked Budaházy! :-)

Szerinte politikai lépéseket kell tenni a radikális jobboldal ellen. Nem elsősorban ideológiai, hanem demokráciavédő, jogi intézkedéseket Orbán Viktor emellett fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Magyarországon semmifajta, úgynevezett félkatonai szervezetnek nincs helye.

Demokrácia-védelem alatt valójában a fékek és ellensúlyok, az átláthatóság és az ellenőrzés és a paritásos rendszer felszámolását kell érteni (vö: AB, ÁSZ, Médiatahóság, OVB, Köztársasági Elnök feltöltése pártkatonákkal ill. a Társadalmi egyeztetés totális nélkülözése - Érdekegyeztető Tanács)

A magyar kormányfő szerint a parlament által elfogadott, a trianoni emléknapra vonatkozó határozatban nincs szó semmifajta revízióról, hanem csakis a magyar kulturális nemzet összetartozásáról. Az összetartozás csak a mély kulturális, nemzeti összefonódást jelenti - mondta.

Ez a mese is hogy megváltozott! :-)

Orbán Viktor a magyarországi médiára vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: egyetlen kormány sem képes arra, hogy a sajtót ellenőrzése alá vonja.

De azért a médiatörvény módosítással megpróbáljuk!

Szerinte az állami tulajdonban lévő média a magántulajdonban lévőnek Magyarországon csak a töredékét teszi ki. A miniszterelnök úgy véli, hogy a médiának ez a tíz százaléka rendkívül szerencsétlen konstrukcióban működött eddig, ezért ezt a rendszert nem lehet tovább működtetni. Orbán Viktor szerint a kormány "egyfajta csődeljárás formájában" igyekszik működőképes állapotban tartani a magyar állami médiát.

Aminek egyelőre nyoma sincs! Az eddig tárgyalt tervezetek pusztán a pritásos rendszer felszámolásáról és a közmédia gyarmatosításáról szólnak.

A kormányfő a média tervezett átalakítását magyarázva elismerte, hogy néhány tartalmi szabályozási kérdés is a parlament elé került. De szerinte a kérdésekben olyan véleménykülönbségek alakultak ki, hogy a kormány végül arra az álláspontra jutott: most a tulajdonosi oldal megteremtése az elsődleges, a média-, illetve a szólásszabadságra vonatkozó összes tartalmi kérdés szeptemberben kerül a törvényhozás elé.

Tulajdonosi oldal: értsd - ezentúl csak a kormány emberei szólhatnak bele és irányíthatják a közmédiumokat.

Orbán Viktor szerint ma nincs olyan törvény a parlament előtt, amely tartalmilag avatkozna be a médiába, hanem kizárólag az állami tulajdonú média gazdálkodásával és az állami tulajdonban lévő frekvenciákkal kapcsolatos hatóság felállításáról van szó.

A gazdálkodásról alig szól valamit. A médiastruktúra - az eddigi paritásos rendszert felszámolva - a Miniszterelnök által kinevezett személy(ek) alá rendeli az irányítási jogokat. Míg eddig a társadalmi kurátorok választhattak elnököt a közmédiumok élére, mostantól a miniszterelnök kinevezettje nevez meg két jelöltet. A kuratóriumnak ezekből kell választania.

A miniszterelnök szerint kormány az elmúlt három hónapban "bátor változásokat" kezdett el. Ezek között a kormányfő a politikusok számának megfelezését, a köszférában a kétmilliós bérplafon bevezetését és az állami válallatok vezetésének drasztikus csökkentését nevezte. Ezen kívül a kormány januártól olyan adóreformot tervez, amelyben egyszerre valósul meg az egykulcsos és a családi adózás. Orbán Viktor elismerte, hogy ez eddig a világon senkinek sem sikerült, de "nekünk nagyon kiváló ötleteink vannak" - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint ezek a lépések teremtették meg a morális alapját a későbbi strukturális reformoknak, amelyek "részben igen, részben pedig nem találkoznak az emberek elképzeléseivel." Hangsúlyozta: csak az a helyes sorrend, ha a politika előbb magán kezdi a változtatásokat, majd a közigazgatáson, a közszférában dolgozókon, a cégeken és a bankokon és csak legvégül az embereken.

Kivéve Járaiékat. Vö: Lex Járai

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr902168265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása