Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.07.09. 11:09 Kormánykrónikás

megszüntetnék a konstruktív bizalmatlansági indítványt

Címkék: demokrácia alkotmány

Orbán szakértőinek ötlete: ellenzék fegyver nélkül

Az új alkotmányból kimaradhat a konstruktív bizalmatlansági indítvány

Orbán Viktor miniszterelnöki alkotmánytervező testületének egyik tagja, Schöpflin György azt javasolja, kerüljön ki az alkotmányból a konstruktív bizalmatlansági indítvány,amely a parlamenti ellenzék egyik komoly fegyvere. A parlamenti alkotmány előkészítő bizottság elnöke végiggondolandónak tartja ezt a kérdést, Hack Péter alkotmányjogász szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvány beteljesítette történelmi küldetését.

"Számomra elfogadhatatlan, hogy még mindig az 1949-es, Rákosi Mátyás által szavatolt alkotmány van hatályban Magyarországon.” Ezt a Hír TV-nek nyilatkozta Schöpflin György EP-képviselő, akit Orbán Viktor felkért arra, hogy legyen az új alkotmány koncepcióját kidolgozó, a miniszterelnök mellett működő hatfős grémium tagja. Orbán Viktor azért hozta létre a tanácsadó testületet, mert személyesen is részt akar venni az alkotmányozásban. A grémium – Boross Péter, Stumpf István,Pálinkás József, Pozsgay Imre, Szájer József – már ülésezett is. Schöpflin György azt mondta, hogy ő „abból indult ki, vannak gyakorlati problémák, amiket meg kell oldani”. Meg is említett egyet: „itt van a konstruktív bizalmatlansági indítvány, melyet 1990-ben importáltunk Németországból. Ott jól működött, mert van politikai kulturáltság, magyar körülmények között viszont rosszul működött. Nekem erről az a véleményem, és bízom benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítványt törölni kell az alkotmányból.”

Munkatársunk kérdésére, hogy az új alkotmányba szerinte kell-e valamilyen hasonló intézmény, a politológus-történész professzor úgy válaszolt: „egyelőre nem kell helyette semmi”. Arra, hogy ha nem lesz „semmi”, akkor a miniszterelnököt a parlamenti képviselők nem tudják a helyéről elmozdítani, a professzor azt válaszolta: nem a miniszterelnök-cserékre gondol, és nem is az előre hozott választásokra. Schöpflin György szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvány az „uralkodó erő” önkorlátozását bénítja, a társadalmi visszacsatolást pedig gyengíti. – Ennek a hatása az, hogy ha egy miniszterelnök erős parlamenti többséggel rendelkezik, „bebetonozva” érzi magát, és akkor nem annyira fontos számára, mit gondol a társadalom – tette hozzá, elismerve, hogy a rendszerváltáskor, „abban a pillanatban”, szükség volt a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményére.

A bizalmatlansági indítvány – az általában a kormány által saját maga ellen kezdeményezett bizalmi szavazással szemben – a parlamenti ellenzék fegyvere. Általában a képviselők egy meghatározott aránynál nem kisebb létszámú csoportja nyújtja be, az indítványról tartott sikeres szavazás nyomán a többség megvonja a bizalmat a kormánytól, amelynek megbízatása így megszűnik.

Az alkotmány-előkészítő bizottság elnöke, Salamon László (KDNP) megkeresésünkre annyit mondott: nagy tekintélyű grémiumnak tartja a miniszterelnök mellett működő testületet. Ezért az általa vezetett parlamenti bizottság minden részükről megfogalmazott felvetést végiggondol. Balsai István (Fidesz), a parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke is azt mondta lapunknak: a konstruktív bizalmatlansági indítvány az egyik fontos pontja lesz az alkotmányozási napirendnek. Azért is, mert az alkotmány-előkészítés során lesz a kormánnyal és a kormányzással foglalkozó külön munkacsoport. Balsai véleménye szerint viszont „a konstruktív bizalmatlansági indítvány koalíciós kormányzás esetén fennálló lehetőség”. Szükség van rá, indokolt a megtartása.

– A konstruktív bizalmatlansági indítvány betöltötte történelmi küldetését: biztosította a kormány stabilitását. Ez Hack Péter egykori szabad demokrata politikus véleménye, aki szerint nem kell különösebben sajnálni, ha ez az intézmény kikerül az alkotmányból. Hack emlékeztetett rá: az Antall József néhai miniszterelnök és Tölgyessy Péter által aláírt, MDF–SZDSZ-paktumként emlegetett megállapodás több része is azt a célt szolgálta, hogy biztosítani lehessen az ország kormányzóképességét. Ilyen eleme a megállapodásnak a konstruktív bizalmatlansági indítvány, amelynek lényege, hogy az Országgyűlés a miniszterelnököt csak akkor menesztheti, ha az új kormányfő személyére is javaslatot tesz. Vagyis önmagában a miniszterelnök felmentését a T. Ház többségi támogatás mellett sem kezdeményezheti. Ez a rendszerváltozás után teljesen indokolt volt – hangsúlyozta Hack –, mert 1990-ben hárompárti kormány alakult, és a koalíció tagjai maguk is keresték az identitásukat. Ma viszont Hack szerint más a helyzet, és a kormányzóképesség megőrzését a konstruktív bizalmatlansági indítvány már kevésbé szolgálja. Sőt – tette hozzá – részben a stabil kormányzásnak ez a biztosítéka vitte történelmi vereségbe a baloldalt. – Az viszont baj lenne – emelte ki –, ha a kormány elleni bizalmi szavazás lehetőségét is megszüntetnék. Most a kabinet javasolhat ilyen bizalmi szavazást, és ha nem kapja meg a képviselők többségének támogatását, köteles lemondani. Ha ezt a rendelkezést is törölnék, tovább csökkenne a mindenkori kormányok parlamenttel szembeni felelőssége, ami az alkotmányos demokrácia gyengítésére tett újabb lépés lenne –állítja. Ebben az esetben a parlament kezében csak az maradna, ha „kamikaze módjára” feloszlatja önmagát, mert akkor az új Országgyűlés megválasztásával a kormány megbízatása is megszűnik.

A bizalmatlansági indítvánnyal 1990 óta a parlament egyetlen alkalommal élt. Tavaly áprilisban az MSZP azért választotta ezt, mert ha a távozni kívánó Gyurcsány Ferenc lemond, a köztársasági elnöknek kellett volna megbízást adnia az új kormány megalakítására, és nem akarták kockáztatni, hogy az államfő esetleg az ellenzéket kéri fel. A miniszterelnök-cserét így gyorsabban hajthatták végre, mert a Gyurcsány elleni bizalmatlansági indítvány elfogadásával egyben Bajnai Gordont kormányfővé választották.

„A képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban – a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével – bizalmatlansági indítványt nyújthat be. A miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az orszá ggyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.” „A kormány – a miniszterelnök útján – bizalmi szavazást javasolhat (…). Ha az Országgyűlés (…) nem szavaz bizalmat a kormánynak, a kormány köteles lemondani.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr792140506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása