Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2012.01.10. 20:52 Kormánykrónikás

Triplabóvli: A Fitch is leminősített

Címkék: leminősítés

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól pénteken a Fitch Ratings. A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Magyarország szuverén adósságának besorolását egy fokozattal, „BBB mínuszról” „BB pluszra” rontotta, amely már befektetésre nem ajánlott kategóriát jelent. A forint árfolyama a leminősítés bejelentése után átmenetileg 319 fölé ugrott az euróval szemben, majd visszatért a 317 körüli szintekre.

A kilátás negatív, ami a további leminősítés veszélyét hordozza. A hitelminősítő a döntést a fiskális és növekedési aggodalmak mellett a finanszírozás egyre erősödő kockázatai miatt hozta meg. A Fitch bizonytalannak látja az IMF megállapodást, és megítélésük szerint csak a készenléti hitel-megállapodás merülhet fel a tárgyalásokon - közölte a Quaestor.

Állampapírpiaci botladozások

A hitelminősítő felidézi, hogy a december 29-re meghirdetett, három-, öt- és tízéves kötvényekre szóló aukció részben sikertelen volt, mivel a befektetők magasabb hozamokat követeltek, mint amennyit a kormány hajlandó lett volna fizetni, bár a keresletre az ünnepi időszak is visszafogó hatással lehetett.

A január 5-i 12 hónapos kincstárjegy-aukción a kormány a tervezettnél kevesebbet adott el a diszkont kincstárjegyekből, és amit értékesített, azt is csak majdnem 10 százalékos hozammal tudta eladni. A tízéves állampapírok hozama 11 százalék közelében jár a november eleji 8 százalék helyett, a forint pedig január elején árfolyamrekordokat döntött az euróval szemben - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulat nagyobb mértékben romlott, mint más közép-európai országok, például Lengyelország vagy Románia esetében, ami az euróövezeti adósságválság terjedése mellett "hazai problémákat is tükröz".

 Moody's
 
 S&P
 
 Fitch
      AA Csehország (stabil)    
A1 Szlovákia (stabil); Csehország (stabil) A+ Szlovákia (pozitív) A+ Csehország (pozitív); Szlovákia (stabil)
A2 Lengyelország (stabil) A Lengyelország (stabil) A  
A3     A-     A- Lengyelország (sabil)
Baa1     BBB+     BBB+  
Baa2 Bulgária (stabil) BBB Bulgária (stabil) BBB  
Baa3 Horvátország (stabil); Románia (stabil) BBB- Horvátország (negatív) BBB- Horvátország (negatív);Bulgária (pozitív); Románia (stabil)
 Ba1  Magyarország (negatív kilátással)    BB+ Magyarország (negatív kilátással); Románia (stabil)    BB+  Magyarország
Ba2     BB     BB  
Ba3     BB-     BB-  
B1     B+     B+  

Képes a kormány?

A Fitch szerint még ha meg is születik az egyezség a valutaalappal, "kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért".

Jóllehet a kormánypárti többség az eurójegybank (EKB) javaslatainak zömét belefoglalta az MNB-ről szóló törvénybe, azonban változatlanul hagyott olyan kitételeket, amelyek a Fitch Ratings meglátása szerint csorbítják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

Mindemellett a januárban életbe lépett új alaptörvény a gazdaságpolitika kulcsfontosságú elemeinek - például az adóztatásnak - a módosítását kétharmados parlamenti többséghez köti, és ez szűkíti a jövőbeni kormányok költségvetési kiigazítási mozgásterét - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

A cég szerint mindezek következtében növekedett a fontossága egy új IMF-megállapodás időbeni megkötésének, ugyanakkor bizonytalanabbá váltak egy ilyen egyezség elérésének kilátásai. A Fitch Ratings közölte, hogy újabb leminősítéshez vezethet, ha nem sikerül "időben" megkötni egy "megfelelő" IMF-megállapodást.

Nem sokkol

Nincs nagy hírértéke a bejelentésnek, semmilyen piaci hatása nem volt, egy pillanatnyi forintgyengülést leszámítva az árfolyam visszatért a leminősítés bejelentését megelőző szintre – mondja Orbán Gábor. Az Aegon Alapkezelő kötvénystratégája szerint olyan nem volt, aki a Fitch eddigi besorolása miatt tartotta a magyar állampapírokat, azok a befektetők, akik a bóvliveszély miatt menekülni akartak, már korábban megtették. A lépésnek ezért jelentős piaci hatás nem lesz - vélekedik Orbán.

Búró Szilárd az Equilor devizapiaci elemzője az Indexnek elmondta, a Fitch leminősítésében csak az időpont volt a kérdés, a másik két hitelminősítő után várható volt a döntés. Az elemzők már előre jelezték, annak nem lesz a korábbiakhoz hasonló jelentősége. Búró szerint más lett volna a helyzet, ha az utóbbi napok pánikhangulatában éri az országot a döntés, az akár 3-4 forinttal is tovább gyengíthette volna az árfolyamot. Úgy vélte, a piacok most az IMF-tárgyalásokról szóló hírekre figyelnek, a forintot elsősorban a Nemzetközi Valutaalap felől érkező pozitív jelzés erősíthetné tovább.

Giró-Szász András kormányszóvivő a Fitch döntését kommentálva azt mondta: a kormány azt meglepőnek tartja, hiszen éppen az elmúlt egy nap alatt a forint árfolyama az euróval szemben nyolc forinttal erősödött,  és Magyarország CDS-felára (a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása) 70 bázispontnyit javult.

Hozzátette: emellett az elmúlt 24 órában számtalan olyan nyilatkozat hangzott el a kormány, köztük a miniszterelnök részéről, amely világossá tette, hogy mi a kormány szándéka az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

Nem bíznak az IMF-tárgyalásban

Egy hónapja még valószínűtlennek nevezte Fitch Ratings hitelminősítő vezető elemzője, hogy azt megelőzően változtatnának Magyarország adóskockázati besorolásán, amíg nem áll rendelkezésére több információ a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások kimeneteléről. A Fitch november 11-én a leminősítés lehetőségére utaló stabilról negatívra rontotta Magyarország hosszú távú adóskockázati besorolásának kilátását.

Egy másik hitelminősítő, a Moody's Investors Services november 24-ről 25-re virradó éjjel vonta meg Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást. A szervezet a korábbi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Bár korábban a Standard & Poors a Fitch Ratings-hez hasonlóan azt mondta, hogy jövő februárig felfüggeszti a magyar adósságbesorolás felülvizsgálatát, december végén az S&P és bóvliba tett minket.


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr773535368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása