Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.02.09. 21:36 Kormánykrónikás

Iskolai évfolyamot megszüntet, a Helyi Témának milliókat juttat Erzsébetváros

Címkék: önkormányzat rokonok mutyi

Spórolásra hivatkozva szünteti meg Erzsébetváros vezetése egy iskolában a nulladik évfolyamot, egy másikban a gimnáziumi képzést. A szülők teljesen kiakadtak, a tanárok is csak a sajtóból értesültek. A kerület vezetése eközben 10 milliós szerződést kötött a Helyi Témával, a képviselők mobilinternet-előfizetést kapnak, és a VII. kerület honlapját is megújítják.

Ismét áll a bál a VII. kerületben. A fideszes vezetésű önkormányzat ugyanis a szülők, az iskolák és a diákönkormányzattal való egyeztetés nélkül döntött arról, hogy két iskolában megszűnik a nulladik, felkészítő évfolyam (a közgyűlés 9. évfolyamként emlegeti - szerk.), az egyik iskolában pedig már csak a most ott tanuló diákok érettségizhetnek le, utána megszűnik a gimnáziumi képzés is.

A VII. kerületi önkormányzat december 17-i ülésén döntött a közoktatási intézmények feladatellátásának áttekintéséről, átszervezéséről.

Juhász Gábor alpolgármester előterjesztésében azt javasolta, hogy az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium a 2011/2012. tanévre 9. évfolyamra felvételi eljárást ne folytassanak le és 2011. szeptember elsejével 9. évfolyamon (mint kiderült, az előterjesztő a nulladik évfolyamra gondolt) ne indítsanak tanulócsoportot,

A január 26-i rendkívüli ülésre beadott előterjesztésben mindezt azzal egészítették ki, hogy "az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban a jelenlegi gimnáziumi évfolyamok a 2011/2012. tanévtől felmenő rendszerben a hatályos pedagógiai program alapján folytatják tanulmányaikat”. Továbbá rögzítették, hogy támogatandónak tekintik a 4 évfolyamos gimnáziumi képzésre történő változtatást.

Kiakadtak a szülők

Kispál Tibor, az MSZP erzsébetvárosi képviselője a Hírszerzőnek elmondta: a „felmenő rendszerben történő” oktatás kifejezés azt jelenti, hogy azok a diákok, akik most ennek az iskolának a középiskolai részébe járnak, még leérettségizhetnek, de – értelmezése szerint - utána megszűnik a gimnáziumi oktatás. Ezt módosította utána úgy az önkormányzat, hogy az Alsóerdősori iskolában megszűnik a nulladik évfolyam, de megmaradhat a négy évfolyamos gimnázium, a Janikovszky Éva gimnáziumra viszont nem vonatkozik a döntés; ott tehát azután, hogy a diákok végeztek, megszűnik a középiskolai részleg. „Az a baj, hogy nem ismertek sem előttünk, sem az iskolák előtt, az új, négy éves képzéssel kapcsolatos tervek” – mondta Kispál Tibor az Alsóerdősori iskola kapcsán.

Legrosszabbul a gyermekek és szülők jártak. Az intézménybe járó általános iskolai diákokat ugyanis december 6-án értesítették, hogy felvételi nélkül továbbtanulhatnak az iskolában, a tanulóknak pedig december 10-ig kellett eldönteni, központi felvételit írnak-e. Aki úgy döntött, hogy marad az iskolájában (tehát nem adott be jelentkezési lapot), azt kellemetlen meglepetés érte: a képviselő-testületi ülés ugyanis a határidő lejárta után bólintott rá a határozatra.

Ezzel elvették a lehetőséget azoktól a diákoktól, hogy központi felvételire jelentkezzenek, akik esetleg így, a 0. osztály megszűntetésével nem kívánnak a régi iskolájukban maradni. Szülői nyomásra az Oktatási Hivatal végül méltányosságival lehetővé tette a jelentkezések későbbi beadását” – mesélte a Hírszerzőnek egy felháborodott szülő, aki hozzátette: információi szerint gazdasági okokra hivatkozik az önkormányzat. Mivel, egy évnyi képzés kiesik, így kevesebb tanárra is van szükség. „A Janikovszky-ból 3, az Alsóerdősoriból 4 tanárt küldenek el. Az iskolai vezetőkkel együtt mi, szülők is fel vagyunk háborodva” – tette hozzá. A beszélgetésből az is kiderült: a szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek iskoláik megmentéséért.

A Janikovszky iskola egyik tanára azt mondta, nem kaptak semmilyen tájékoztatást, a sajtóból értesült, hogy megszüntették a gimnáziumi képzést.

Mindenki mindent tud – vagy mégsem?

Vattamány Zsolt polgármester a Hírszerzőnek azt mondta, azért tervezik a Janikovszky Éva Általános iskolában és Gimnáziumban a középiskolai oktatás megszűntetését, mert tavaly mindössze 2 kerületi diák jelentkezett oda. Felvetésünkre, hogy a többi kerületből jelentkezőkkel fel tudják tölteni a létszámot azt felelte: „koncentrálni kell az erőket”.

Az önkormányzat művelődési irodájának vezetője, Hollósi Géza a Hírszerző kérdésére elmondta: a közoktatási törvény tervezete szerint egyébként is megszűnne a nulladik évfolyam és az erre épülő képzés, ezért döntött a közgyűlés a képzés e formájának megszűntetése mellett. „Nem kellett kikérni az említett csoportok véleményét, a törvény szerint csak akkor kötelező, ha az intézmény átszervezéséről dönt a közgyűlés. Ez esetben viszont az alapító okiratot is módosítani kell. Arról, hogy indulhat-e osztály az adott évfolyamon nem kell előzetesen egyeztetni, de a 4 évfolyamos képzés indításához le kell folytatni az egyeztetést” – mondta a művelődési iroda vezetője, ugyanakkor elismerte, tény, hogy azok a szülők, akik úgy gondolták, gyermekük változatlan feltételek mellett folytathatják tanulmányaikat, csalódtak.

Honlap, internet és Helyi Téma

Érdekes módon viszont másra jutott pénz. Információink szerint egy január 14-i előterjesztésben az áll: az önkormányzat közel 10 millió forint értékű kötelezettséget vállal azért, hogy a „közigazgatási tevékenységének elősegítése érdekében az Önkormányzat és a helyi lakosok számára nem pártpolitikai célzatú, aktuális kérdések megjelenítését” biztosítsa a Helyi Téma című lap.

Emellett 831 ezer forint értékig fizet – két éves hűségnyilatkozattal – az önkormányzat a képviselőknek mobil internet hozzáférést, de, a kerület honlapját is megújítja a kerület vezetése. Az előterjesztés szerint "az Önkormányzat kötelezettséget vállal új honlap kialakítására, üzemeltetésére és karbantartására 2 évre 24.750 ezer Ft összeg erejéig, ebből a 2011. évi költségvetést 11.250 ezer Ft összeg terhelheti". "A honlap működtetését külső cégre bízzák 25 millióért, miközben eddig két, önkormányzati munkaszerződésben levő informatikus kezelte, természetesen bruttó fizetésük nem volt több évi 12,5 milliónál" - vélekedett Kispál, aki a további fejlesztéseket is feleslegesnek tartja.

Elmondása szerint ugyanis korábban már kaptak laptopot, mellyel szinte bárhol fel tudnak csatlakozni az internetre. „Juttatásként mobiltelefont is kapunk. Azt gondolom, ez legyen elég” – mondta Kispál, aki a Helyi Téma előfizetést és a honlap fejlesztést sem támogatja. „A honlapunk több díjat is kapott, a kerületnek pedig van saját lapja, ami eljut mindenhová. Spórolás címén  az önkormányzat megszünteti a gimnáziumi képzést, a másik iskolában pedig lecsökkenti, a másik oldalon 10 millió forintért támogatja a Helyi Témát, amiben a saját újságunk mellett gyakorlatilag ugyanazt jelenteti meg az önkormányzat” – jegyezte meg Kispál" – jegyezte meg Kispál.

Vattamány Zsolt fideszes polgármester a fideszes kötődésű lappal kapcsolatban leszögezte: azért van szükség a Helyi Témában bérelt felületre, mert ott 42-szer fél oldalas megjelenés biztosított, míg az erzsébetvárosi lap „csak” 18-szor jelenik meg egy évben. „Legalább plusz 60-70 millió forintba kerülne, hogy ennyiszer jelenhessen meg a helyi lap. A Helyi Témában való megjelenés tehát olcsóbb” – mondta a polgármester.

A polgármester  a mobilinternetek kapcsán elmondta: ezekkel szintén spórol az önkormányzat. „Eddig a mobiltelefonon keresztül használhatták a laptopot és az internetet a képviselők, ami nagyon drága volt, tehát, ezzel a megoldással is megtakarít az önkormányzat”. A honlappal kapcsolatos kérdéseinkre pedig úgy fogalmazott: a honlapot fele akkora költségből szeretné üzemeltetni a jelenlegi vezetés, mint azt a korábbi tette.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr762650243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.18. 13:42:43

miért nem csodálkozom...
süti beállítások módosítása