Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.01.03. 21:36 Kormánykrónikás

Koltay: a médiatörvény megfelel az európai elvárásoknak

Címkék: média sajtó eu országimázs idézet cinizmus médiatanács

Koltay András nyílt levélben válaszolt Polyák Gábor hasonló megkeresésére a minap elfogadott médiatörvény kapcsán. A pécsi oktató keményen bírálta az új szabályozást, Koltay szerint azonban félelmei alaptalanok.

Polyák Gábor a Pécsi Tudományegyetem Általános Jogtudományi Kar Informatikai- és Kommunikációs Jogi Tanszékének oktatója december közepén fordult nyílt levélben Koltay Andráshoz. Koltay a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Polgár Jogi Karának tanára, november óta pedig a Szalai Annamária vezette Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tagja. Polyák levelében úgy fogalmazott: Koltay messze ment szakmai elveinek feladásában, a médiatörvény koncepciója pedig a rosszindulaton, a hataloméhségen és a bizalmatlanságon alapul, a hatóság pedig bizonytalan tartalmú előírások mentén megfojthat bármely médiumot.

Koltay nyílt levélben válaszolt kollégájának. Ebben arról ír, hogy a tanács tagjaiban nincs sem rosszindulat, sem hataloméhség, de ha volna is, döntésük felett még a "független magyar bíróság" is pálcát tör majd. A tanács tagja szerint az új szabályozás megfelel mind az alkotmányosság normáinak, mind az európai követelményeknek. Koltay arról is igyekszik meggyőzni Polyákot, hogy akik most tiltakoznak a törvény ellen, azt vagy személyes, esetleg politikai indíttatásból teszik, vagy rémhírek alapján mondanak véleményt. A Pázmány tanára szerint a tanács hamarosan le tudja vetkőzni a rá aggatott "fideszes" jelzőt.

A levél teljes terjedelmében alább olvasható.

"Kedves Gábor!

Szeretném hinni, hogy még mindig "egy nyelvet beszélünk", és a ma hajnalban elfogadott médiatörvény felett előremutató, érdemi vitákat fogunk folytatni különböző fórumokon. Nekem címzett indulatos leveled éppen azért bántó, mert nehéz felfedezni benne a szakmai érveket. Inkább érzelmi alapon írtál, ami meglepő tőled, mert korábban mindig igyekeztél tárgyszerű és visszafogott lenni.

Nem gondolom, hogy ma hajnalban Magyarországon megszűnt a szólás- és a sajtószabadság. Amint a törvény hatályba lép, és a hatóság alkalmazni fogja, a mai szigorú kritikusok is ráébrednek erre.

Hidd el, a Médiatanács egyetlen tagjában sincs "rosszindulat, hataloméhség és bizalmatlanság". De még ha lenne is (mint ahogy nincs), döntéseinket akkor is felül fogja vizsgálni a független magyar bíróság. Tehát még ha akarnánk (ahogy nem akarunk), akkor sem élhetnénk vissza a hatalmunkkal. Mindannyian a média közelében éltük eddigi szakmai életünket, ilyenformán a média nélkül mi sem lennénk sehol- kellően tiszteljük tehát, mint intézményt, hasonlóan a benne dolgozó hús-vér emberekhez.

Az elfogadott törvény azon részeiről, amelyek a már meglévő szabályozáshoz képest újat alkottak, a médiajog kutatójának szemszögéből az a véleményem, hogy megfelel az alkotmányosság normáinak és az európai követelményeknek. Pontos jogszabályhelyeket nem jelöltél meg, így kissé megnehezíted számomra a vitát, de ennek ellenére igyekszem tőlem telhetően megválaszolni a felmerült kérdéseket.

Ha átvizsgálod a nyomtatott és az internetes sajtót a jövőben kötelező előírásokat (emberi méltóság védelme, gyűlöletbeszéd, magánszféra megsértésnek tilalma, gyermekvédelem), láthatod, hogy e korlátok köre meglehetősen szűk. Szerencsémre legalább Neked nem kell elmagyaráznom, hogy e jogi kategóriák, tényállások az elmúlt húsz év ORTT-beli, bírósági, alkotmánybírósági és strasbourgi gyakorlatában meglehetős pontossággal meghatározásra kerültek. Azt is tudod, hogy nekünk, a szabályok jövőbeni alkalmazóiként ezen értelmezések eleve megkötik a kezünket.

A köztünk fennálló alapvető szakmai nézeteltérés a médiaszabályozás lehetséges tárgyi hatályának meghatározása körül forog. Én - Veled ellentétben - elfogadhatónak gondolom a nyomtatott és az internetes sajtó alapvető szabályozását. Ismered véleményemet, amely alapján a sajtószabadság alapjogának megfelelő értelmezésében egyszerre kell helyet adni az egyéni autonómia és a közérdekű korlátozások mérlegelésének. Az én olvasatomban a média nem puszta üzleti vállalkozás - az is! -, és nem kizárólag a benne dolgozók önmegvalósításának terepe, hanem a közösség, az egész társadalom számára kiemelten fontos, közérdekű feladatokkal is rendelkezik. E feladatok kizárólag a demokratikus közvélemény kialakításával, megerősítésével állhatnak kapcsolatban. A szabadság korlátozásai pedig vagy ezt a célt, vagy pedig valamely alkotmányos jog és érték tiszteletben tartását célozhatják. Azt is tudod, hogy következetesen ezen álláspontot képviseltem eddig szakmai tevékenységemben - hallgatóimat e témában minden félévben több száz oldalnyi olvasnivalóval szomorítom el. Azt gondolod, hogy tízévnyi szakmai munkámat sarokba dobnám bármiféle politikai alkuért? Mégiscsak furcsa lenne, ha valaki a sajtószabadság tanulmányozására teszi fel tíz évét, írja és tanítja ezt, majd hirtelen konkrét döntési pozícióba kerülve éppen annak ellenkezőjét cselekedné.

Akik most tiltakoznak a médiatörvény ellen, jelentős részben politikai vagy valamely személyes indíttatásból teszik ezt, vagy azért, mert félinformációkból olyan rémképet építettek fel maguknak, ami nem felel meg a valóságnak, és méltányolható, de teljesen alaptalan félelem alakult ki bennük. A legképtelenebb vádakat lehetett olvasni az elmúlt időszakban a szöveggel szemben. Ha nem lett volna ilyen feszült a helyzet, olykor akár még szórakoztató is lehetett volna ezek folyamatos áttanulmányozása. De örülök, hogy ezen időszak véget ért. Innentől a mi dolgunk az, hogy lehántsuk magunkról a "fideszes Médiatanács" jelzős szerkezet első tagját. Eddig csak rosszindulatúan vélelmezték rólunk, miként fogjuk az ellenzéki hangokat elnémítani. Januártól bizonyítanunk kell, hogy létezik a sajtószabadságnak olyan felfogása, amely képes valamennyi nyomós, szembenálló érdek megfelelő egyensúlyozására.

Kérdezed, hogy milyen érv szól a nyomtatott és az internetes sajtó szabályozása mellett? Nos, biztosan emlékszel Te is halott és haldokló emberek képével "díszített" címlapokra, magáncélú fényképek súlyosan jogsértő felhasználására, a társadalmi sztereotípiákat sulykoló, valamely közösség ellen fröcsögő gyűlölettel viseltető cikkekre, a kiskorúak fejlődését veszélyeztető erőszakos tartalmakra. Azt is pontosan tudod, hogy a szeriőz politikai sajtó nemigen szokott hasonlókat elkövetni, tehát a fehér címlappal megjelenő orgánumok - eddigi tevékenységük ismeretében állítható - biztonságban vannak. Komolyan azt gondolod, hogy a demokratikus közvélemény szétverésére szövetkeztünk össze a Reviczky utcában?

Úgy vélem, hogy a törvényről alkotott álláspontod időnként nem következetes. Miközben elparentálod a sajtót kötelező új szabályokat, a televíziók és rádiók új, ha úgy tetszik liberális, és minden tekintetben modern, európai szabályozását a "piaci lobbi" eredményének tudod be, legalábbis egyértelműen erre utalsz. A televíziós és a rádiós vállalkozások, szakmai szervezetek hallgatását valamiféle "mutyi" következményének láttatod, miközben tudod, hogy ebben a felfokozott közéleti hangulatban nem volt más választásuk, mint csendben maradni. Tudod, hogy ami történt, az a vonatkozó európai uniós jogszabály, és a közös európai médiajogi tendenciák átvétele, bevezetése. Ez nem lehet érdem, csak valamiféle rejtve maradó "deal" következménye? Ugyan már.

Igazad van, a sajtószabadságról alkotott korábbi álláspontunk sok tekintetben nem áll messze egymástól. Megítélésem szerint ez az állítás még mindig, a jelenre nézve is igaz. Remélem, munkánkat árgus szemekkel figyelve - ezt el is várom Tőled! - magad is be fogod látni, túlzottan korán ítélkeztél.

Budapest, 2010. december 21.

Üdvözlettel, áldott karácsonyt kívánva,

Koltay András"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr812558476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása