Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.11.08. 10:47 Kormánykrónikás

A nagy közmédia biznisz 1.

Címkék: média sajtó oligarcha médiatanács

Fazekas Csabát nevezte ki a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke. Fazekas nem más, mint a korábban Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt. jelenlegi és a Hír Tv egykori vezérigazgatója.

Mivel az MTVA-ba került a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda teljes vagyona, beleértve az ingatlanokat is, a jövőben minderről Fazekas dönthet. Az alap a Médiatanács kezelésében lesz, de az összes vezetői jogosítványt az elnök, vagyis Szalai Annamária birtokolja, ő a vezérigazgató munkáltatója is. A pénzügyekre így csak a Fidesznek lesz rálátása, hiszen a kormánypárti Szalai nevezi ki az alap felügyelőbizottsági tagjait is.

Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke Fazekas Csabát nevezte ki a MTVA vezérigazgatójának - olvasható a Médiatanács honlapján. A közlemény szerint "Fazekas munkáját a Médiatanács elnökének irányításával végzi. Az MTVA új vezérigazgatója a Filmművészeti Egyetem produceri tanszakán végzett, 1996-tól filmproducerként dolgozott. Korábban az HBO produkciós igazgatója, és a Hungexpo Reklám Rt-elnök vezérigazgatója volt." Fazekas az MTVA "vezérigazgatójaként a vagyonkezelő- és pénzalap irányítását végzi, amelynek feladata a közszolgálati műsorszolgáltatás, a nemzeti hírszolgáltatás, a közműsor-szolgáltatók, a nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatók, a közszolgálati műsorok és műsorszámok támogatása, a kultúra megőrzése és gazdagítása, a műsorok sokszínűségének biztosítása".

A közlemény azonban hallgat arról, hogy Fazekas korábban más cégekben is megfordult. A hatályos cégadatok szerint ma is vezérigazgatója a korábban Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt.-nek, de Borókai Gábor egykori kormányszóvivő távozása után a Hír Tv vezérigazgatója is volt. Vagyis a Fidesz gazdasági hátterének egyik legfontosabb emberéhez kötődik; Simicskát - az előző Fidesz-kormány idején az APEH elnökét - ugyanis ma is a kormánypárt pénzügyeit meghatározó személynek tartják. Így nyilvánvalóan nem véletlen, hogy éppen az ő embere került az egyik legfontosabb pénzügyeket irányító székbe.

A parlament hétfőn döntött arról, hogy közös vagyonkezelő alapba kerül a négy közmédium vagyonának jelentős része, így milliárdos ingatlanjaik és archívumaik tulajdoni joga. A határozat rendelkezik a Közszolgálati Közalapítvány, illetve a négy közszolgálati részvénytársaság vagyonának térítésmentes átadásáról. A tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket pedig a jövőben a Médiatanács irányítása alá tartozó MTVA gyakorolja. A vagyon átadása 2011. január elsejével történik meg. A határozat rendelkezik a közmédiumok által készített, sugárzott hang-, mozgókép- és fényképfelvételek, továbbá a műsor- és hírszolgáltatással kapcsolatos egyéb dokumentumok, archívumok, valamint a jelmez-, díszlet- és kottatárak tulajdonosi jogainak átadásáról is. Az állami alap gyakorolja továbbá a jövőben a közszolgálati részvénytársaságok, valamint a közalapítvány tulajdonában álló ingatlanok tulajdonosi jogait és kötelezettségeit.

Az MTVA a Médiatanács kezelésében lesz, de az összes vezetői jogosítványt az elnök, vagyis Szalai Annamária birtokolja. Korábban ez másképp volt - mondta lapunknak a volt Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) tartozó Műsorszolgáltatási Alap igazgatója. Dömény Péter kifejtette, hogy ez a szervezet volt az ORTT kasszája, ide folyt be többek között az állam által utalt üzembentartási-díj, illetve az RTL Klub és a TV2, valamint a helyi tévék rádiók műsorszolgáltatási díja. Ebből az évi 30 milliárd forintból finanszírozták a közmédiumok működtetését - tette hozzá.

Úgy tudjuk, míg korábban Dömény Péter munkáltatója a ORTT volt, az új rendszerben Szalai Annamária egyszemélyes irányítóvá lépett elő, kizárólag ő Fazekas Csaba munkáltatója. Mivel a felügyelőbizottság tagjait is Szalai jelöli ki, így nincs külső ellenőre a jövőbeli pénzügyi akcióknak. Az ORTT-ben minden parlamenti párt képviseltette magát, így közös volt az ellenőrzés is. Most a kizárólag fideszes tagokból álló Médiatanácsnak és a felügyelőbizottságnak lesz rálátása a közmédiumok pénzügyi irányítására.

A közmédiumok mellett a kereskedelmi rádiók helyzete is bizonytalan. Az ORTT korábban kétféle pályázatot írt ki, az egyik a finanszírozásról, a másik a frekvenciaelosztásról szólt. Most jogutódja, a Médiatanács kezébe került mindez, de a munka egyelőre szünetel. A támogatással kapcsolatos döntéseket ugyan tavasszal meghozta az ORTT, a pénzt is átadták, mert a testület tagjai tudták, hogy a munka egy időre megakadhat. Arra azonban nem számítottak, hogy hat hónapig egyetlen döntés sem születhet.

A frekvenciapályáztatással kapcsolatban nem ilyen egyszerű a történet. Születtek korábban határozatok, de az ügy végére pontot tevő aláírás elmaradt. Emiatt lehetnek anomáliák, az új törvény szerint ugyanis az ORTT korábbi frekvencia-kiosztását módosíthatja a Médiatanács. Emiatt hónapok óta bizonytalanságban él például a Klubrádió. A pályázásért kifizetett pénzek sorsa is kérdéses. Az eddigi gyakorlat szerint a vesztesek visszakapták a letétbe helyezett összeget, igaz, a formai hiba miatt elutasított indulók elbukták ennek egy részét. Azt, hogy miként szabályozzák az újratárgyalás miatt vesztes pályázók pénzét, egyelőre nem tudni. Szalai Annamária egyelőre úgy nyilatkozott az ügyben: a hatóság előtt álló, az ORTT-től megörökölt ügyek sorában ott van a lejáró és újonnan megpályázható műsorszórási frekvenciák kérdése is.

A Helyi Rádiók Országos Egyesülete bízik abban, hogy a Médiatanács döntéseivel gyorsan megszűnik az "iparágat" hónapok óta körülvevő jogbizonytalanság. Hamarosan hetven hazai rádióállomás műsorszolgáltatási szerződése jár le. Mintegy 250 rádióállomás működik az országban, ezek közül 150 helyi vagy regionális adó, amely 1500 család számára jelent megélhetést.

Megnevezhetik a vezérigazgatókat

Talán ma megnevezi Szalai Annamária a közmédiumok vezérigazgató-jelöltjeit. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács elnöke korábban kijelentette: a közszolgálati kuratórium várhatóan november elejére, legkésőbb november közepére választja meg a közmédiumok új vezérigazgatóit. Ehhez azonban neki kellene minél előbb nyilatkoznia, a sorrend ugyanis a következő: Szalai 2-2 vezérigazgató-jelöltre tesz javaslatot, a Médiatanács ezt elfogadja, és javasolja a kuratóriumnak, hogy válasszon ki egyet-egyet közülük. Ahhoz, hogy novemberben már az új vezetők irányítsák a közmédiumokat, legkésőbb e héten dönteni kellene. Több szakértő állítja, a jelölés azért megy ilyen nehezen, mert a vezérigazgatók csak "díszszereplők" lesznek. Az intézményeket a Fidesz és Szalai Annamária irányítja majd.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr602433046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása