Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.09.22. 12:46 Kormánykrónikás

Papcsák és a közpénzek

Címkék: korrupció papcsák igazszágszolgáltatás fidesztized

Továbbra sem tisztázta Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, hogy miként vett fel érdemi munkavégzés nélkül több millió forintot a fővárosi önkormányzat egyik kórházától. Arra sem adott azonban választ, miért nem tüntette fel ezt az összeget utólag egyébként kijavított vagyonnyilatkozatában.

Ennek kapcsán Navracsics Tibor is "tévedett", amikor a parlamentben Papcsák kapcsán interpellálták. Az ügyvédi irodát is vivő fideszes álláshalmozó Papcsáknak nem ez az első zűrös ügye, így felvetődik a kérdés, miként tudja hitelesen képviselni a rá bízott elszámoltatást.

Politikai támadásnak állította be Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, hogy őt magát kívánja a sajtó elszámoltatni. Legalábbis a támadás kifejezést emlegeti leggyakrabban, amikor lapunk hétfői írására reagál. A kormánybiztos aggályos juttatásairól annak kapcsán írtunk ismét, hogy Papcsák egy vasárnapi rádiónyilatkozatában arról beszélt: "a felelőtlenül elherdált közpénzek, feleslegesen elköltött források egy részét nagy valószínűség szerint vissza is lehet szerezni". Arról viszont nem nyilatkozott az elszámoltatási felelős, hogy ő maga miként vett fel több millió forintot érdemi munkavégzés nélkül. Megírtuk: Papcsák, a Fidesz-KDNP fővárosi közgyűlési delegáltjaként a most véget érő ciklusban tagja volt az önkormányzati tulajdonú Bajcsy-Zsilinszky Kórház felügyelőtanácsának. E tisztségéről idén július 15-én mondott le, nem sokkal azután, hogy lapunk első alkalommal beszámolt arról: a tanácsban Papcsák érdemi munkát nem végez, mégis felveszi havi juttatását. Megírtuk azt is, hogy egy tanácstagnak mindössze évi 2-4 alkalommal kellene megjelennie az üléseken, de Papcsák tavaly - a jelenléti ívek alapján - a márciusi, illetve az októberi ülések egyikén sem volt ott, miként nem jelent meg az idén februárban tartott ülésen sem.

Sőt, a tanácstagoktól származó információink szerint amióta 2007 elején kinevezték, egyetlen egyszer sem ment el tanácskozásokra. Eközben azonban a tisztséggel járó mintegy 107 ezer forintos juttatását minden hónapban felvette. A szabályok szerint ugyanis a tanács tagjának tiszteletdíja a kórházigazgató 1 millió 75 ezer forintos bruttó bérének 10 százaléka. Ez azt jelenti, hogy Papcsák ebben az önkormányzati ciklusban mintegy bruttó 4,5 millió forinthoz jutott - érdemi munkavégzés nélkül. Ráadásul az elszámoltatási kormánybiztos sem fővárosi, sem országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel a felügyelőtanácsi tagként felvett összegeket.

A témában lapunk hétfői cikkének megjelentése után Papcsák Ferenc több helyütt is megszólalt. Először még hétfőn, amikor elszámoltatás-témában tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: "Az ellenem folyó szánalmas sajtóbéli próbálkozásokat nem kívánom kommentálni." Tegnap, a TV2 Mokka című reggeli műsorában már bátrabban nyilatkozott, mondván: "nem csoda, ha támadnak, hiszen olyan ügyeket tárok a közvélemény elé, melyek megdöbbentőek." Papcsák televíziós nyilatkozatban sem cáfolta a juttatása kapcsán megjelent számításunkat, csak megjegyezte: a kórházi felügyelőbizottsági tiszteletdíját feltüntette a vagyonnyilatkozatában. "A fővárosi közgyűlési tagok tiszteletdíja egyben érkezik a felügyelőtanácsi tag díjával, ezért nem tünteti fel általában a képviselő külön soron."

Csakhogy országgyűlési képviselői vagyonbevallásában nemhogy külön soron nem tüntette fel Papcsák a tanácstagként felvett összeget, hanem a fővárosi képviselői tiszteletdíját sem írta bele a 2010. május 18-i keltezésű irat megfelelő rubrikájába, holott a jövedelemnyilatkozat egyértelmű: be kell írni "az országgyűlési képviselő javadalmazásán kívüli adóköteles jövedelmek"-et. Papcsák be is írt több ilyet, például ügyvédi irodájától származó évi bruttó 13,7 milliós jövedelmét. Később, 2010. július 8-i dátummal saját kezű javításként beírta ugyan a fővárosi képviselői tiszteletdíját, havi nettó 97 ezer 133 forintot. Abban Papcsáknak igaza van, hogy a kórházi felügyelő tanácsi tiszteletdíjat valóban a képviselői tiszteletdíjjal együtt számfejti és utalja a fővárosi önkormányzat, ám amit ő feltüntetett, az kizárólag a képviselői alapdíj.

Ezután tegnap délután, a Klubrádiónak adott nyilatkozatában Papcsák egy harmadik változattal is előállt, talán azért, hogy megmagyarázza, miért a fenti szám szerepel a vagyonnyilatkozatban. Mint mondta, az MSZP és a Népszava által a személye ellen indított támadásban hangoztatott havi plusz összeg benne van a nettó 97 ezerben. "Az a pénz a fővárosi képviselői tiszteletdíjammal együtt százezer, a 4,5 milliót az egész közgyűlési mandátumomért kaptam a négy év alatt" - hangoztatta. Ez viszont sehogy nem jöhet ki, hiszen a havi bruttó 113 ezer 960 forintos képviselői alapdíj nettója a 97 ezer 133 forint, amely nem tartalmazhatja a tanácstagként felvett havi bruttó 107 ezer 500 forintot, mert az csaknem a "bevallott" duplája lenne összesen. (Ez legfeljebb akkor lehetne így, ha lemondott volna a külön-juttatásról, ám ezt nem tette - a szerk.)

A Klubrádiónak Papcsák azt is elmondta: rágalom, hogy nem vett részt a kórházi testület munkájában - utóbbit viszont az ülésekről készült - lapunk birtokában lévő - jegyzőkönyvek bizonyítják. A rádióműsorban tett homályos célzás pedig, hogy a feldatát ellátta anélkül is, hogy ott lett volna az üléséken, nehezen értelmezhető, hiszen a tagsággal járó érdemi munkát, a döntések megvitatását, megszavazását aligha lehet otthonról, "távmunkában" végezni.

Elhamarkodott vádaskodás?

Vélhetően helyreigazítást kér az elszámoltatási kormánybiztostól Tarjányi Péter, mert a rendőrségi szakértő szerint tényszerűen nem igazak Papcsák Ferenc állításai - értesült lapunk. Hétfőn a kormánybiztos arról beszélt, hogy Tarjányi az általa vezetett Proware Kft.-n keresztül 2002-ben felajánlotta szolgálatait az akkori szocialista kormánynak. A fideszes politikus szerint akkor a Proware megbízást kapott például a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) és cégeinél egy "átállásirányítási" projektre. Ennek keretében a "volt kiképzőtiszt csapatai" nemcsak a cégek iratanyagait, a dolgozók személyi aktáit vizsgálták át, hanem "tömegesen hallgatták ki a megfélemlített alkalmazottakat" - állította Papcsák. Felháborítónak nevezte, hogy a szocialista kormány vezetésével az állam saját munkavállalóinak zaklatására, megfélemlítésére százmilliókat fizetett ki. Mint mondta, a feladat elvégzése után a Proware-t "igyekeztek eltüntetni", 2004 februárjában már felszámolás alatt állt a társaság. Az elévülés miatt a szükséges jogi lépéseket nem lehet megtenni, de fontosnak tartotta a közvélemény tájékoztatását az esetről - tette hozzá Papcsák Ferenc.

Az eset érdekessége, hogy a Magyar Televízió hétfő esti hírműsorában egy hónapokkal ezelőtti felvételt játszottak le Tarjányiról az ügyhöz kapcsolódó összeállításban. A kommentátor szavai szerint pedig "Tarjányi Péter a Híradónak azt mondta, cégét eddig 19-szer perelték be, de a Proware eddig mindegyiket megnyerte". A bűnügyi szakértő a Papcsák által most felvetett ügyről információink szerint még egyetlen médiumnak sem nyilatkozott.

Navracsics: "Azért nem vallotta be..."

Az Országgyűlésben is téma volt a nyáron Papcsák Ferenc felügyelőtanácsi munkája illetve vagyonnyilatkozata, sőt korábbi bírósági ügye is. Ertsey Katalin, az LMP képviselője lapunk korábbi cikke nyomán interpellációt adott be ez ügyben július 12-én az Országgyűlésnek. Úgy fogalmazott: "egy demokratikus jogállamban a kormánynak az a dolga, hogy biztosítsa az állam működésének átláthatóságát, a jogállami intézmények függetlenségét, amelyek éppen a mindenkori kormány tagjait tarthatják vissza attól, hogy a zavarosban halásszanak".

Ertsey úgy folytatta, amikor Papcsák kapcsán a kormány sajátos személyzeti politikájáról beszél, nem arra gondol, hogy "2004-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Baktalórántháza volt alpolgármesterét, amiért Papcsák Ferenc megválasztása érdekében pénzt ígért a választóknak, hiszen ez nem nyert bizonyítást", s nem is arra gondol, hogy "2003-ban magánokirat-hamisítás vádjával indult nyomozás Papcsák ellen egy 240 milliós megbízás miatt, hiszen a bíróság felmentette a politikust."

Hanem arra - folytatta az LMP-s politikus - hogy "nem erőssége a fideszes vezetőknek a vagyonbevallás", hiszen Papcsáké valótlan adatokat tartalmaz és hiányos. A fideszes képviselő ugyanis - magyarázta - nem tüntette fel a fővárosi közgyűlési tagként felvett tiszteletdíját, sőt, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház felügyelőbizottsági tagságával járó juttatásokat sem: "(...)a sajtóhírek szerint Papcsák 2007 eleje óta egyszer sem jelent meg az ülésen. Ki oda sem ballagott, még jutalmat is kapott."

Válaszában Navracsivcs Tibor az első két üggyel nem is foglalkozott, mondván, a vádlók nem tudták bizonyítani Papcsák bűnösségét. Arról, hogy Papcsák nem vallotta be a felügyelőtanácsi tiszteletdíját, azt mondta: "Azért nem vallotta be, mert hónapokkal ezelőtt lemondott már erről. Ezért tehát nem volt köteles szerepeltetni a vagyonnyilatkozatában, hiszen nem tagja." (Ez a magyarázat már csak azért sem állja meg a helyét, mert Papcsák a tisztségről július 15-i hatállyal mondott le, így a május közepén beadott vagyonnyilatkozat idején jogviszonya még fennállt, onnan származó jövedelmét be kellett volna írnia - a szerk.) Válaszát Navracsics azzal zárta: "Valóban, Papcsák Ferenc nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában a fővárosi képviselői tiszteletdíját. Ezt július 8-án rendezte, pótolta." A miniszter válaszát az interpelláló képviselő nem, míg az Országgyűlés 225 igen szavazattal, 91 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Mint ismert, Papcsákot egy 2002-es baktalórántházi választási csalással hozták összefüggésbe. A település korábbi alpolgármesterét, ifj. Benkő Tibort ugyanis jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amiért kétezer forintot kínált azoknak, akik a 2002-es önkormányzati választásokon Papcsákra adják voksukat. A Népszava terjedelmes helyszíni riportban mutatta be többek között azt a roma házaspárt, akik magnószalagra vették a törvénysértő ajánlatot.

A másik Papcsák-ügy az első Orbán-kormányhoz kapcsolódik. 2001-ben Papcsák ügyvédi irodája mintegy 200 millió forintot kapott a Sík Zoltán vezette Informatikai Kormánybiztosságtól. A jogszabály-előkészítés és jogi tanácsadás címen kapott megbízásnak a Kehi, majd a rendőrség sem találta nyomát, emiatt a képviselő ellen eljárás indult, mentelmi jogát felfüggesztették. A fideszes politikust első fokon, 2005 tavaszán felmentette a bíróság a magánokirat-hamisítás vádja alól, a másod- és harmadrendű vádlottat azonban bűnösnek találták. Ezután az ügyész fellebbezett a döntés ellen, ám később a Fővárosi Főügyészség váratlanul visszavonta az ügyészi javaslatot, így a másodfokú bíróság törvényes vád hiányában már nem is vizsgálhatta érdemben a politikus bűnösségét, csupán megállapította, hogy a felmentő ítélet fellebbezés hiányában jogerős.

MSZP: havi 50 millió elszámoltatásra

Legalább "ötvenmillió forintba kerül havonta a Papcsák-Budai-Varga trió működése" - jelentette ki Török Zsolt, az MSZP szóvivője utalva az Orbán-kormány elszámoltatási gépezetének három pillérére: Papcsák Ferenc elszámoltatásért felelős kormánybiztosra, Budai Gyulára, a "földügyekért" felelős miniszterelnöki megbízottra és Varga Mihályra, a kabinet gazdasági tényfeltáró bizottságának vezetőjére. Arról pedig már Szanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke beszélt, hogy pont az a Papcsák Ferenc mond mindenféle alaptalan kijelentéseket, akinek az ügyvédi irodája fideszes önkormányzatoknak éveken keresztül "kaptafára" gyártotta a különböző közbeszerzési szabályzatokat "szép nagy pénzekért". Hozzátette: az MSZP nem tud arról, hogy Papcsák bármilyen, az általa felvetett ügyben az illetékes hatóságokhoz fordult volna.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr642315049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása