Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.09.22. 12:40 Kormánykrónikás

Navracsics vs. Matolcsy

Címkék: navracsics matolcsy vezetőváltások centrális

Szép kis perpatvar kerekedett két csúcsminisztérium, a Matolcsy György-féle nemzetgazdasági és a Navracsics Tibor-féle közigazgatási tárca között, mert előbbi olyasmibe ártotta magát, ami az utóbbi hatáskörébe tartozott.

A nemzetgazdasági tárca gondozta az általa meghirdetett főosztályvezetői pályázatokat, pedig abba lenne beleszólása a közigazgatási tárca alá tartozó Kormányzati Személyügyi Központnak is; a jövőben már utóbbi végzi a feladatot. Már két hete új főosztályvezetők szaladgálhatnának a Matolcsy-minisztériumban, ám új vezetők közben sehol, pedig több helyre az idegennyelv-tudás nem feltétel, és hasonló posztokra eléggé eltérő követelmények lettek megállapítva.

Egymásnak feszültek
 

Augusztus közepén 41 főosztályvezetői posztra pályázatot írt ki [1] a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium. A pályázóknak összesen két hetük volt, augusztus 25-ig adhatták be anyagaikat, a pozíciókat szeptember 6-án már be is lehetett tölteni. Azóta két hét telt el, de még egyetlen egy új főosztályvezető sem állt munkába.

Több forrásunk szerint a folyamat a kormányzaton belüli tusakodás miatt akadt el. A köztisztviselőkről szóló törvény úgy rendelkezik [2], hogy vezetői pozíció betöltésénél a pályázati eljárást és az ahhoz kapcsolódó kompetenciavizsgálatot – a pályázat kiírójának kezdeményezésére – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá tartozó Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) bonyolítja le.

Úgy értesültünk, hogy noha a pályázatok megjelentek a KSZK honlapjának egyik aloldalán, a www.közigallas.gov.hu-n [3] is, a Matolcsy-féle tárca nem akarta kiadni a kezéből az eljárást, kihagyta a KSZK-t a folyamatból, ás utóbbi megorrolt ezért. Ráadásul a nemzetgazdasági tárca eljárása azt a kockázatot is magában hordozta, hogy a kinevezések jogellenesek és megtámadhatók lehettek volna.

Értesülésünk szerint a posztokat hamarosan újra meghirdetik, és a KSZK viszi végig a folyamatot.

„Sok színvonalas és értékes pályázat érkezett”
 

Az ügyben megkérdeztük mindkét intézményt. A nemzetgazdasági minisztérium több mint egynapos gondolkozás után válaszolt kérdéseinkre, a válaszlevél információnk szerint Nagy Róza közigazgatási államtitkárnál is járt. A KSZK válaszaira még többet kellett várnunk, és úgy tudjuk, levelünk egy vezetői értekezleten is szóba került. Végül két munkanap után nem is közvetlenül a KSZK, hanem a vele egyeztető – és szintén a KIM alá tartozó – kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság válaszolt.

Arra a kérdésünkre, hogy miért akadt el a folyamat, a nemzetgazdasági tárca azt válaszolta, hogy az NGM „a pályázatok jelentős részében döntött a kinevezésre javasolt személyekről, azonban a kinevezési folyamat összetett. A kormány minden idevágó törvényi rendelkezést betart, így a kinevezési eljárások folyamatban vannak.”

A szeptember 6-i határidő csupán „tájékoztatásul szolgált a pályázóknak, hogy az állások” akkortól „– és azt követően folyamatosan – betölthetők”. Később már azt írja a minisztérium, hogy „a pályázati eljárás lefolytatására az NGM részéről a pályázatok beadási határidejét követően 30 nap áll rendelkezésre”, azonban örömmel tapasztalták, hogy „sok színvonalas és értékes pályázat érkezett be, így a legtöbb pozíció esetében minisztériumi döntés született a nyertes pályázó személyéről.”

Hasonlóan nyilatkozott a kormányzati kommunikációs államtitkárság is. A kiválasztott főosztályvezetők a közigazgatási tárca közigazgatási államtitkárának, Gál András Leventének jóváhagyása után állhatnak munkába, derül ki az NGM válaszaiból.

A tárca nem cáfolta azt az értesülésünket, hogy újra meghirdetik a pályázatokat, csak annyit írt a fentieken túl, hogy a napokban dől el, hogy „melyek azok a pozíciók, ahol esetlegesen új pályázat kiírása szükséges.”

Az NGM kitért annak a kérdésünknek az érdemi megválaszolása elől, hogy a pályázatokat ők menedzselték-e, vagy a KSZK vitte végig a folyamatot, és ha előbbiről van szó, akkor nem nehezményezte-e ezt a KSZK. A nemzetgazdasági tárca csak annyit írt, hogy „az NGM és a KSZK folyamatosan egyeztetett a pályázatok lebonyolításával kapcsolatban és együttműködésünk keretében a pályázatok a jogszabályi előírás szerint megjelentek a KSZK weboldalán, amely révén számos pályázó értesült a kiírásokról”.

Erre a kérdésre a kormányzati kommunikációs államtitkárság kicsit ellentmondásos választ adott. Előbb azt írták, hogy a két tárca között nincs konfliktus, a közöttük létrejött megállapodás értelmében az NGM a KSZK pályázati szolgáltatásait veszi igénybe, később már azt írták, hogy a szóban forgó állásoknál az NGM gondozta a pályázati folyamatot, egy másik kérdésre adott válaszukból pedig kiderül, hogy a két tárca megállapodott, hogy a jövőben a pályázati folyamatokat a KSZK gondozza a munkáltató megrendelésére.

Nem kell idegennyelv-tudás minden vezetőnek
 

Az NGM-es főosztályvezetői pályázatok ügye egy másik aspektusból is érdekes. A vezetői pályázatokban az NGM nem támasztott egységes követelményeket, ráadásul hasonló pozíciókhoz merőben más elvárások társultak, az idegennyelv-tudás nem mindenhol volt kritérium.

Az újonnan létrehozandó adóstratégiai főosztály vezetéséhez elegendő középfokú angolnyelv-vizsga is, hat év szakmai tapasztalat adózási területen és öt éves közigazgatási tapasztalat, a két terület integrálásával megalakuló jövedelem- és forgalmi adó főosztály élére nem is kell nyelvtudás, de tizenöt éves szakmai tapasztalat kell adózási területen, és kell tíz év vezetői tapasztalat is. A számviteli főosztály vezetéséhez elegendő négy év vezetői tapasztalat is a középfokú angoltudás mellé.

Viszonyításképp: a közszolgáltatási közüzemi költségvetési főosztály leendő első embere nem lehet olyan személy, akinek nincs felsőfokú angolnyelv-vizsgája, és nem bír felsőfokú, tárgyalóképes aktív nyelvtudással, nincs tíz év államigazgatási és öt év vezetői tapasztalata. Az államháztartási szabályozási főosztály élére nem elvárás a nyelvtudás, csak a tízéves költségvetési közigazgatási és öt év vezetői tapasztalat. 

Én már csak egy kávét kérek :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr202314676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása