Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.06.08. 11:54 Kormánykrónikás

Kósa pánikot okozott a forintpiacon

Címkék: kósa nem tetszik devizaválság

Miden bizonnyal Kósa Lajos kijelentései okolhatók azért, hogy a forint a régióban egyedüliként veszít értékéből

 "Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük" - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Napi Gazdaság kkv-fejlesztési konferenciáján. 

A kijelentés valóságos pánikot okozott a devizapiacon, az euró ára a beszéd után 273,7 forintról 280,4 forintig drágult. Eközben a régió összes devizája erősödött. Minden bizonnyal a Fidesz elnök-helyettesének kijelentései állnak annak hátterében is, hogy a BÉT-en - ellentétben a világ tőzsdéivel - zuhantak az árfolyamok.

Rendkívül veszélyes a jelenlegi helyzetben ilyen kijelentéseket tenni - nyilatkozta a Bloombergnek Nigel Rendell az RCB Capital feltörekvő piacokért felelős stratégája, aki úgy látja a magyar gazdaság közel sincs olyan vészjósló helyzetben, mint a görög.

Minden bizonnyal a Kósa kijelentései miatt támadt minipánikot igyekezett csökkenteni Orbán Viktor, amikor Brüsszelben csütörtökön arról nyilatkozott, hogy a kormány folytatja a költségvetési hiány csökkentést. A deficit rossz, az egyensúly jó - mondta a miniszterelnök. Első feladatunk a transzparencia helyreállítása, s folytatjuk a költségvetési hiány elleni küzdelmet, amit kontrol alatt is tartunk. Orbán kijelentette, csökkentik az államadósságot és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy növeljék Magyarország versenyképességét.

Orbán José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélése után azt is kijelentette, hogy napokon belül elérhetőek lesznek a magyar gazdaság állapotáról szóló információk, és amint ez meglesz, a kormány 72 órán belül akciótervvel fog előállni a rövid távú problémák kezelésére.

Barroso a találkozó után azonban hangsúlyozta, hogy az új magyar kormánynak fel kell gyorsítania a fiskális konszolidációt ahelyett, hogy az EU-tól a hiánycél emelését kéri.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után az Országházban Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének szavaira reagálva az MTI-nek azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a "gazdasági vészhelyzet" kifejezés sem indokolatlan.


Előzmény:

Alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet

Legfeljebb két évre szóló kríziskezelést hirdet meg a kormány a hétvégén és jövő héten - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Napi Gazdaság kkv-fejlesztési konferenciáján. Ennek részeként a gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet.

Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Napi Gazdaság kkv-fejlesztési konferenciáján.

Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret - hozott egy példát Kósa.
 


Most nem lehet semmi konkrétumot mondani, hiszen a hét végén és a jövő héten dől el, mit is lehet kezdeni. Az bizonyos, hogy vészhelyzet van. Most, mivel süllyed a hajó, bármi áron azonnali lépéseket kell tenni. Általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát - mondta Kósa, aki szerint a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg.
 


Kósa úgy vélte, a krízis időszakára egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni - ebben valóban szükség lehet a nemzeti egyetértésre. Ezt követheti egy hosszabb távú terv. Alapjaiban kell újra gondolni a teljes gazdaságpolitikát: a rendszereket alapjaiban kell megreformálni, így közbeszerzéseket és az önkormányzatok közbeszerzésekkel kapcsolatos szabályozását.


Eddig a válságkezelés során Magyarország szembe ment a trendekkel - mondta a polgármester, aki szerint ugyanakkor azok az országok voltak sikeresek a válságmenedzselésben, akik nem fogadták el a Világbank és az IMF előírásait.
 

A fejlesztéspolitika logikája jelenleg két dologtól terhelt: alapvetően az határozta meg eddig a fejlesztéspolitikát, hogy a fontos elvtárs merre lakik. Erre ékes példa az egészségügyi fejlesztések sora vagy akár az is, hogy egy vasúti felüljárót építettek, majd három hónap múlva bezárták a vonalat. Ez az irány megváltoztatandó, mert ez nem fejlesztéspolitika, hanem késő Kádár-kort idéző osztogatás - fogalmazott a politikus. Arról nem is szólva, hogy a pályázatok köré kiépült egy bürokratikus lobbi. A válság közepette ráadásul a legfontosabb projektek a városközpontok fejlesztése volt, ami teljesen elhibázott elgondolás: kövezünk, emlékhelyeket újítunk fel - ettől szebb a város, de ettől nem lesz jobb a vállalkozások és az ország helyzete - mondta a polgármester.

 

Kijelentette: a magyarországi vállalatok besorolása teljesen életidegen, mert ami Magyarországon nagyvállalatnak számít, az európai vagy világviszonylatban kicsinek, esetleg közepesnek. Ehhez képest a fejlesztéspolitika teljesen figyelmen kívül hagyja ezeket a cégeket, márpedig erre a rétegre kellene támaszkodni elsősorban.
 


Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jelentősen csökkenteni kell a vállalkozások adóterheit. Azt a kérdést, hogy miből, értelmetlen feltenni, hiszen pillanatnyilag a túlélés a legfontosabb - mondta Kósa. A görög példa arra ad lehetőséget, hogy Magyarországot sem hagyják majd elsüllyedni, vagyis ezeknek a lépéseknek az árát le fogja nyelni Európa - vélte a politikus hozzátéve, hogy máskor nyilván nem nyelnék le, de ez most más időszak, most együtt kell működni. Ez azt jelenti, hogy a külső finanszírozást meg kell újítani, s a tárgyalások során olyan megállapodás is születhet, amilyen más esetben talán nem.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr142065348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása