Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2012.01.02. 23:09 Kormánykrónikás

Fideszes gerrymandering

Címkék: választás demokrácia trükkök százai

Bár a parlamenti létszám csökkentése, a ragaszkodás a megyehatárokhoz és a körzetek választói lélekszámának kiegyenlítettségéhez komoly kötöttségeket jelentett, a választójogi reformot előkészítő fideszes szakembereknek sikerült maximálisan kihasználni a kínálkozó lehetőségeket. Budapest baloldali városból kiegyenlített lett, a szocialisták vidéki bástyáit feldarabolták.

Kevés lehetősége volt az új választási törvény előkészítőjének a választókerületek kedvező átrajzolására, de azzal jól élt. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki nevével jegyzi az új választójogi törvényt, vérbeli politikusként sosem tagadta, hogy a választási térképek megrajzolása lehetőséget ad a választókerületek testre szabására. De a beszélgetéseken, ahol ez felmerült, mindig is azt állította, hogy a szigorú követelményrendszer kevés lehetőséget ad erre.

Korlátok közé szorítva

Korlátozó tényező volt a követelmény, hogy a körzetek területileg egységesek legyenek, ne nyúljanak át a megyehatárokon és a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően a választópolgárok számában 15 százalékosnál ne legyen nagyobb az eltérés. A parlament létszámát az alkotmányban rögzítették, és amikor eldőlt, hogy megtartják a vegyes választási rendszert, az is eldőlt, hogy száznál kevesebb, de száztíznél több választókerület sem lehet.

A végeredmény 106 választókerület lett, melyek nagy részére igaz, hogy nem pártszempontok alapján rajzolódtak ki. Ahol viszont volt lehetőség a testre szabásra, ott azért a térképrajzolók kitettek magukért.

A legtöbb lehetőség az országos átlagnál hagyományosan baloldalibb Budapesten adódott, ahol az eddigi 32 helyett csak 18 választókerület lesz. Budapest baloldalibb, állítottuk, és ez még akkor is igaz, ha 2010-ben a fővároson is eluralkodott a kormányváltó hangulat. De mégis, a szocialisták csak Budapesten tudtak - egyből két - egyéni mandátumot szerezni, a fővároson kívül a Fidesz jelöltje csak Edelényben vesztett, de az különleges helyzet volt. A fideszes jelöltet Edelény a Fideszből szélsőséges nyilatkozata miatt kizárt, így a második fordulóban a Jobbik támogatását is élvező polgármestere, Molnár Oszkár győzte le szoros versenyben.

Mielőtt két példát is mutatnánk az amerikai politikai szaknyelvben gerrymanderingnek nevezett jelenségre, azaz a választókerületek testre szabására, megjegyeznénk, hogy a budapesti választókerületek amúgy is átszabásra szorultak, hiszen a legkisebb és a legnagyobb választókerületekben kétszeres volt az eltérés a választópolgárok számában. Azaz az újrarajzolás akkor is indokolt lett volna, ha nem csökkentik drasztikusan a választókerületek számát.

A térképrajzolók jól végezték munkájukat, az átalakítás eredményeként hiába csökken 32-ről 18-ra a választókerületek száma, ugyanúgy négy biztos jobboldali körzet lenne, mint eddig. A maradék 14 körzetből hatot billegőnek minősíthetünk, hat inkább és két biztosan baloldali körzet marad. Azaz a baloldali főváros helyét egy kiegyensúlyozott főváros veszi át.

Jobboldali belváros

Talán a leglátványosabb változás a belvárosi szuperkerület létrehozása, mely négy eddigi választókerület - az 1-es, 7-es,  10-es és 12-es - nagy részét fogja egybe. Így egy választókerületet alkot a teljes I. és V. kerület, a VIII. kerület Nagykörúton belüli része és a IX. kerület a tömbrehabilitáció határáig, a Dandár utca-Klinikák vonalig - tehát létrejön az első olyan választókerület, ami a Duna két partjáról is magába foglal városrészeket.

Az I. kerület hagyományosan erősen jobboldali. Az V. kerület ugyan 1994-2006 között stabilan baloldali volt, a 2010-es választáson Rogán Antal - aki 2006 óta a kerület polgármestere is - már az első fordulóban mandátumot szerzett, 2,5-szer több szavazatot kapott szocialista riválisánál. Rogán a régi 7-es körzet XIII. kerületi részein szerepelt a leggyengébben, ezeket az új rendszerben az új XIII. kerületi körzethez csatolják.

A régi 10-es és 12-es - VIII. és IX. kerületi - választókerületek hagyományosan billegő, mi több, mintakörzetek (utóbbi kifejezéssel azokat a kerületeket illetik, melyekben mindig a választást végül megnyerő párt jelöltjét választották képviselőnek). Ennek részben oka, hogy a két körzet szociokulturálisan megosztott volt, a most a belvárosi szuperkörzethez csatolt, polgárosodottabb részek hagyományosan inkább jobb, a külső részek inkább baloldaliak.

Az új belvárosi szuperkörzetet, a Budapest 01. OEVK így a leleményes térképrajzolóknak hála valószínűleg stabilan jobboldali választókerület lehet.

Csak egy maradhat

Az imént már említettük, hogy az eddig a belvárosi választókerülethez tartozó pár újlipótvárosi háztömböt az új XIII. kerületi választókerülethez csatolják. Ahogy azt is említettük, hogy a Fideszt Budapesten csak a XIII. kerületben győzték le a szocialisták, ahol eddig két választókerület volt. Az újlipótvárosiban az első fordulóban még a Fidesz jelöltje nyert, Szanyi Tibor csak a másodikban fordított, az angyalföldiben a kerületet 1994 óta irányító Tóth József már az első fordulóban is több szavazatot szerzett ellenfelénél - az erőviszonyokat jól jellemzi, hogy esélyeik tudatában eleve csak egy ismeretlen kereszténydemokratát indított harcba a kormánypárt.

Az új rendszerben már csak egy XIII. kerületi körzet marad, az újlipótvárosi részhez csatolják az angyalföldi körzet felét és a belvárosi körzettől elcsatolt háztömböket. Ezt a kerületet minden bizonnyal megtarthatják a szocialisták. Az angyalföldi körzet másik felét viszont Újpesthez csatolják, ahol bár 1994-től egészen a legutóbbi választásig szocialista képviselőt választottak, 2010-ben azonban a Fidesz jelöltje az első fordulóban hatezer szavazattal szerzett többet MSZP-s riválisánál, míg Tóth csak kétezer szavazattal győzte le az ismeretlen kereszténydemokratát. Összességében tehát két stabilan és egy inkább baloldali választókerületből lett egy stabilan és egy inkább baloldali választókerület.

Jobbratolódás

A két, szintén inkább baloldali III. kerületi körzetet is összevonták, az egyik felét pedig a masszívan jobboldali II. kerülethez csatolták, így is csökkentve a baloldali választókerületek számát. A három XI. kerületi választókerületből a billegő körzetet összevonták a stabilan jobboldali körzettel, az inkább baloldalit pedig ahhoz a XXII kerülethez csatolták, ami alapvetően mintakörzet, de a legutóbbi választáson már az első fordulóban megszerezte a Fidesz. Az inkább baloldali csepeli körzeteket pedig összevonták.

Összességében, a budapesti térkép megrajzolásakor a cél a biztos baloldali körzetek számának csökkentése, lehetőség szerint billegő körzetté alakítása volt, a billegő körzetekből pedig megpróbáltak biztos jobboldali választókerületeket kialakítani.

Volt, ahol sikerült, volt, ahol nem

A választópolgárok száma alapján Budapesten kívül hét település van, ahol tisztán városi választókerületeket lehetett volna kijelölni, de a fideszes térképrajzolók ezt csak háromban akarták.

Kósa Lajos birodalmában, a masszívan jobboldali Debrecenben kockázatmentesen kijelölhető volt egy jobboldali városi választókerület. Az inkább baloldali Nyíregyházán erre esély sem volt, a városi kerület várhatóan baloldali lesz, de a másik nyíregyházi kerületből falvak hozzáadásával legalábbis billegő, de inkább jobboldali választókerületet faraghattak. Székesfehérváron eddig is egy városi és egy vegyes körzet volt, a billegő városi határait kitágították az inkább jobboldali vegyes körzet kárára, amit viszont jobboldali falvak hozzáadásával stabilan jobboldali körzetté alakítottak.

A baloldal vidéki bástyáival kevésbé voltak udvariasak. Szegeden - ahol a nagyvárosok közül egyedüliként 2010-ben szocialista polgármestert választottak - eddig három választókerület volt, az inkább baloldali 1-es, a pár környező falu miatt billegő 2-es és a jellemzően falusias és jobboldali 3-as. Az átalakítás után két körzet marad. Az eddigi 1-es körzethez hozzácsapták a 2-es körzet városi részének javát, így létrehozva egy jellemzően baloldali körzetet, a másik részét pedig az eddigi 3-ashoz csatolva egy masszívan jobboldali körzetet. Így egyrészt felszámoltak egy billegő körzetet, másrészt egy körzetbe rendezték az inkább baloldali szavazókat, minimalizálva a szavazatvesztést.

Hasonlóan jártak el Miskolcon, ahol az eddigi tisztán városi körzetet felszámolták, így két, környező kis falvakkal kiegészített billegő körzetet hoztak létre az inkább baloldali körzetekből. Győrben is megszüntették a tisztán városi körzetet. Kecskeméten pedig két tisztán városi körzet helyett két vegyes körzetet hoztak létre, inkább jobboldali szavazókkal hizlalva fel azokat a kívánt méretűre.

Pártos térképészek manipulálhatják a választásokat
Elfogadták az új választójogi törvényt - 2011.12.23.
Minden eddiginél könnyebben szerezhet kétharmados többséget a jobboldal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr573515221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása