Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.10.05. 11:13 Kormánykrónikás

Pintér excége megint nyert

Címkék: közbeszerzés pintér mutyi

Új terepen is állami megbízásokat szerzett Pintér Sándor egykori cégcsoportja

Az őrzés-védelmi megbízások után más jellegű állami munkákat is elnyertek olyan cégek, amelyek Pintér Sándor belügyminiszter korábbi cégcsoportjához tartoznak. Az egyik cég műholdas járműkövetésre kapott állami megbízásokat, egy másik pedig tűzvédelmi rendszert szerel és táblákat javít az autópályákon.

 

Mintegy százötven speciálisan felszerelt állami autó járta a magyar utakat az év első felében. Az uniós elnökség által használt kocsik jeladóval voltak ellátva, amely az elnökségi feladatok lebonyolításáért felelős Külügyminisztérium szerint lehetővé tette, hogy az interneten kövessék nyomon a konvojok haladását, és így meg tudták oldani, hogy "menet közben is ésszerű változtatásokat eszközöljenek, a forgalmi torlódásokat kikerüljék, az üzemanyag-fogyasztást előre kalkulálják".

A rendszert a Best Way Traffic Kft. nevű cég üzemeltette, amely a honlapján úgy mutatja be magát, hogy "jól működő, felhasználóbarát dugófigyelő" szolgáltatása van, amelyet nagyobb logisztikai cégeknek, egyéb vállalkozásoknak és a lakosságnak is ajánl. Az uniós elnökség alatt kapott megbízással az állam is bekerült az ügyfelek közé, és ez a kör azóta tovább bővült.

A Közbeszerzési Értesítő szeptember 9-i számában jelent meg az a hirdetmény, amely szerint a Best Way megbízást kapott az állami tulajdonú Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től "műholdas járműkövetési szolgáltatások" végzésére. Ez nem tűnik igazán komoly beruházásnak, miután a cég összesen nettó 8,7 millió forintot kap a munkáért a sokmilliárdos fejlesztéseket végrehajtó NIF-től, ami azonban mégis jelentőséget ad a megbízásnak, az az, hogy a három éve működő Best Way Kft.-nek egyik tulajdonosa az Opten cégnyilvántartása szerint az a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. nevű cég, amely korábban Pintér Sándor belügyminiszter tulajdonában volt.

Tűzjelzők és táblák

Pintér röviddel a tavalyi választások előtt szállt ki a biztonsági piac meghatározó szereplőjének számító CBSZ-ből, amely azóta azzal keltett feltűnést, hogy sorra nyert el állami megbízásokat. Megbízást kapott többek között a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. A megbízásokkal kapcsolatos kérdéseket Pintér többször is azzal hárította el, hogy már nem tulajdonosa a cégnek, így nincs köze az állami megbízásokhoz sem.

Ezek a szerződések jellemzően őrzés-védelmi feladatok ellátásáról szóltak, az utóbbi hónapokban azonban a CBSZ érdekeltségébe tartozó, más profilú cégek is elnyertek több állami megbízást. A Best Way mellett egy másik, szintén a CBSZ által tulajdonolt cég tűnt fel nyertesként több közbeszerzésben. Ez a Mon-Da Központi Riasztórendszer Szolgáltató Kft., amelyet augusztusban az Állami Autópálya Kezelő Zrt. bízott meg az utakon található "változtatható jelzésképű táblák eseti javításával", szeptemberben pedig az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet kötött vele szerződést "tűzjelző rendszer kivitelezésére".

Nyílt verseny nélkül

Mindkét cég megbízásaiban közös, hogy a kiválasztás nem nyílt versenyeztetéssel történt, hanem közvetlen ajánlattételi felhívással, illetve "hirdetmény közzététele nélkül induló" közbeszerzéssel. Ezek lényege, hogy az állami cég vagy intézmény közvetlenül keres meg cégeket (a törvény szerint legalább hármat) a szóban forgó munkára, tehát zárt körből kerül ki a későbbi győztes. Ilyen közbeszerzésekre szolgáltatások esetében 25 millió forintos összeghatár alatt van lehetőség, az [origo] kérdésére mindegyik cég, illetve intézmény ezzel indokolta a nyílt verseny mellőzését.

A Best Way a Külügyminisztériumtól a tárca tájékoztatása szerint az elnökségi flotta követési rendszerének biztosításáért nettó 2,2 millió forintot kapott, a Mon-Da Kft.-nek pedig az Állami Autópálya Kezelővel kötött szerződése nettó 21 millió forintról, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettel aláírt megállapodása nettó 14,7 millió forintról szól.

Az ÁAK az [origo] kérdésére közölte, hogy "előzetes piackutatás során" találták meg az ajánlattételre felkért cégeket, köztük a Mon-Da Kft.-t, az EKI főigazgatója, Kónya Zoltán pedig azt írta, hogy a megkeresett vállalkozások mindegyike "a tűzjelző rendszerek telepítésében nagy tapasztalattal rendelkezik". Hozzátette, hogy a Mon-Da Kft. már korábban is dolgozott nekik, és "teljesítésükkel meg voltunk elégedve".

A Mon-Da Kft. nem reagált megkeresésünkre, a Best Way ügyvezetője, Szvétek Ferenc ugyanakkor az [origo]-nak a NIF-nél elnyert megbízás előzményéről azt mondta, az általa vezetett céget minden bizonnyal úgy találták meg, hogy "a megrendelő körbenézett a piacon, és a megfelelő információk birtokában" döntött a kiválasztásról. "Ebbe a szűrőbe akadt bele a Best Way, amely a kiválasztás során szakmai szempontok alapján a legjobbnak bizonyult" - tette hozzá az ügyvezető, aki arra a kérdésünkre, hogy az állami megbízások elnyerésében része lehetett-e a korábbi tulajdonosi kapcsolatnak Pintér Sándorral, azt válaszolta: "nem játszik ebben szerepet. Mi egy közlekedési informatikai cégcsoport része vagyunk, amely szolgáltatásaival Európa 14 országában van jelen, külföldi partnerekkel dolgozunk. Ilyenkor a korábbi tulajdonos személye nem számít".

Egy jól menő cég

A közbeszerzési hirdetmények szerint a Best Way és a Mon-Da Kft. is úgy nyerte el a megbízásokat, hogy alacsonyabb árat ajánlott a versenybe meghívott többi cégnél. Korábban ugyanakkor voltak példák arra, hogy a CBSZ, illetve az érdekeltségébe tartozó cégek úgy kaptak megbízásokat, hogy voltak olcsóbb ajánlatot tevő pályázók is, amelyeket érvénytelenség miatt kizártak. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által kiírt közbeszerzést például annak ellenére nyerte meg a CBSZ, hogy a cég adta be a legdrágább ajánlatot, és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kiírt közbeszerzési pályázatból is az után kerültek ki győztesként, hogy kizártak három olyan pályázót, amely a fürdőcég szerint "kirívóan olcsó" ajánlatokat nyújtott be (részletek erről ebben a cikkünkben).

A CBSZ a honlapja szerint 17 éves múltra tekint vissza, és már a 2010-es választások előtt is olyan nagy ügyfelei voltak, mint az OTP, a Mol, a MÁV vagy a Magyar Honvédség. A cégnek 2009-ben, amikor még Pintér Sándor tulajdonában állt, a mérlege szerint 5,4 milliárd forintos bevétele volt, adózott nyeresége pedig meghaladta az 1 milliárd forintot. Ezt a jó eredményeket produkáló vállalatcsoportot adta el Pintér a tavalyi választások előtt egy Prostasia Zrt. nevű cégnek, amelyet 2010 januárjában alapítottak ötmillió forintos jegyzett tőkével.

A Prostasia tulajdonosa Kántor Tibor, akinek korábbi gazdasági tevékenységéről a cégnyilvántartás alapján annyi tudható, hogy egyik tulajdonosa és ügyvezetője a 2006-ban alapított Occulto and 2006 Kft. nevű cégnek. Ez nem túl sikeres cég, 2009-ben például nulla forint bevétele volt a mérlege szerint, 2008-ban is mindössze 6,9 millió forint folyt be a kasszájába. Kántort a CBSZ vásárlása idején kerestük, de telefonos elérhetősége nem volt fellelhető, a cégnyilvántartásban talált e-mail-címére elküldött kérdéseinkre pedig nem válaszolt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr453279709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása