Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.10.04. 19:56 Kormánykrónikás

A gúny diadala

Címkék: adócsökkentés világszabadalom adóforradalom

Az elmúlt napok bejelentéseit könnyű pellengérre állítani, mert most derült ki, hogy a magyar csoda nem működik: egyszerre több pénzt hagyni az embereknél és csökkenteni az adósságot nem lehet. De hiába könnyű kinevetni a kormányt, a baj túlságosan nyomasztó. Mert ettől még nem látszik a kiút.

Éles hangon megy a gúnyolódás, és nem ok nélkül. A kormány olyan helyzetbe manőverezte magát az elmúlt néhány napban, hogy most van a legnagyobb krízisben megalakulása óta. Pedig volt már pár öngyilkos gesztusnak tűnő fordulat, például a médiatörvény az EU-elnökség előestéjén, vagy a visszamenőleges adóztatások.

A dolgok persze összefüggenek. Egy újabb nem ortodox, vagyis minden bizonnyal jogszerűtlen intézkedés után nem sokkal derült ki, hogy az egykulcsos adó mégsem lesz igazán egykulcsos. Innen a gúnykacaj.

Az egész ügy egyik legérdekesebb tanulsága politikai szempontból az, hogy az egykulcsosság elmismásolása pont azt korrigálja egy kicsit, amit a kormány kritikusai a leghevesebben kritizáltak. A hátbaveregetés helyett (mondhatnák például, hogy „na, legalább ezt belátták”) inkább kinevetik a visszakozást. És ez valamennyire érthető is: a kormány eddigi magabiztos kommunikációjában ilyen nyilvánvaló önellentmondást (hazugságot) találni most önigazolást jelent sokaknak.

A túl magasra tett mérce, a magabiztosságtól duzzadó, sokszor kifejezetten agresszív politika most ütött vissza, éppen amikor egyébként akkora a baj, hogy Orbánék kénytelenek voltak bevállalni, hogy hülyét csináljanak magukból.

Láttunk már ilyet? Hát persze! Amikor az Antall-kormány azt ígérte, hogy nem lesz benzináremelés, akkor taxissztrájk volt a válasz arra, hogy egy hét múlva lett – pedig nyilván nem jókedvükben emeltek. Amikor Gyurcsány Ferenc a százhuszadik reformját jelentette be, akkor is mindenki hahotázott. Az a baj, hogy az arcátlanság már középtávon visszaüt. A megváltó szerepében tetszelegni és közben bizonytalanul csetleni-botlani nem hálás szerep.

Ráadásul ez a csetlés-botlás korántsem csak kommunikációs szempontból érhető tetten. A tavaszi Széll Kálmán terv azt ígérte, hogy elsősorban a kiadások csökkentésén keresztül lehet majd spórolni, és nem a bevételek növelésével.

Ahol konkrét csúszás biztosan van, az a következő passzus: "2011 szeptemberéig elfogadjuk a közoktatási és felsőoktatási rendszert szabályozó új jogszabályokat".  Itt csak tervek bukkantak fel, egészen durvák egyébként, az egész napos általános iskolától a jórészt önköltséges (értsd tandíjas) felsőoktatásig.

A terv további 25 pontjában nincs csúszás. Viszont az is jól látszik, hogy a dolgok lassan vagy elképesztő titokban készülnek. Nem látszik a MÁV és a BKV beígért átalakítása, a 300 ezer közmunkás új munkahelye és még sok más sem. Például aligha lehet az összes rokkantnyugdíjast szilveszterig felülvizsgálni, ha el sem kezdődött érdemben a folyamat.

Azáltal, hogy a most bejelentett gazdasági intézkedések inkább a bevételek növelésére koncentrálnak, úgy tűnik, inkább a szokásos, az elmúlt 20 évben ismert pályára állt a kormány. Áfaemelés, járulékemelés van napirenden.

Miközben a Széll Kálmán terv ígért részletei közül a legnagyobb falatok (nyugdíjrendszer átalakítása!) egyáltalán nem körvonalazódnak, több tucat egyéb, nagyon fontos és nagyon sok érdeket sértő törvényt kellene karácsonyig elfogadni, a bíróságok igazgatásától a választások rendjéig, stb. Csak a budapesti önkormányzati rendszeren (milyen kis falatnak tűnik ebben a tengerben) máris éles vita van Tarlós István és a kerületi polgármesterek között, a kormány pedig hallgat a saját álláspontjáról.

Iszonyú nagyok a vállalások, és közben a megvalósítás botladozik. Ráadásul a nyugati világ gazdasági válsága mélyül. Egyáltalán nem látszik az erő a hatalmas változások gondos végigvitelére. A kormány váratlan és önellentmondásos húzásokkal igyekszik lavírozni, és most már kezd szabállyá válni, hogy szabályellenes húzásokkal próbálja kezelni a kezelhetetlent.

Jövőre aligha megúszható, hogy tovább szegényedjen az ország. A fizetések csökkennek vagy a munkanélküliség növekszik, az adóváltozások vagy a bátor minimálbéremelés valamelyiket a kettő közül kitermeli. A végtörlesztéssel kapcsolatos erőltetett menet jól mutatja a zavart.

A devizahitelekről szóló szerződések utólagos felülbírálata legalább az EU törvényeit sérti, és részleteiben még mindig nem tisztázott, ráadásul a devizahitelesek többségén nem segít. Viszont a gesztus kellett, hát lett ez az öszvér, ami kívülről is rosszul néz ki, hiszen azt a képzetet kelti, hogy Magyarországon jogbizonytalanság van. Belülről is gond lesz vele, mert a forint gyengülése a megsegítésre célzott többséget inkább még nehezebb helyzetbe sodorja.

A szétesettség jelei látszanak. Ami nem csoda. Ez látszik egész Európában, az EU sem tud mit kezdeni saját valutájának válságával. Nem látszik jó recept.

Lehet követelni brutális megszorításokat, de a lett példa is brutális. Lettországban megcsinálták a kompenzációk nélküli, tisztán megszorításokon alapuló válságkezelést: átlagosan 30 százalékkal csökkentek az állami alkalmazottak bérei, bezárták a kórházak több mint felét, a szociális hálót szétszaggatták. A születések száma az egyik legalacsonyabb a világon, a kivándorlási kedv erősen nő, a GDP hatalmasat esett az elmúlt években. Óriási viták vannak a világban, hogy megéri-e vállalni ezt. Balról azt mondják, ez öngyilkosság volt, jobbról meg, hogy a bátorság üli diadalát.

Ugyanakkor az is látszik, hogy az óvatoskodás sem hoz sehol átütő sikert. Nincs kényelmes, ideális recept az eladósodottságra. A Fidesz nagy ígérete az elmúlt egy évben az volt, hogy bátor, szabályszegő intézkedésekkel átvágható ez a gordiuszi csomó: hogy egyszerre lehet olvasztani az adósságot és jólétet hozni. A legutóbb bejelentett intézkedések azonban arra utalnak, hogy ez (ahogy a tankönyvek is írják) nem lehetséges.

A speciális, törvényszegő magyar út nem állt össze rendszerré, és nem jött el a kibontakozás ideje. Mégiscsak adókat és járulékokat kell emelni.

Közben az is látszik, hogy a lakosság nem hisz már senkinek. Nagyon alacsony a választói kedv, ez fontos válságtünet. A Fidesz persze simán nyerne most is, az ellenzék nem mutat megoldási lehetőségeket. Az MSZP-t felőrli a belső háború. A Jobbik az adósságtörlesztés leállítását akarná, ami a teljes elszigeteltséghez vezetne. Az LMP zöld gazdaságának programja elnagyoltnak tűnik. Nincs jó ötlet sehol.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr573278577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása