Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.03.04. 11:08 Kormánykrónikás

Orban csomag tervei

Címkék: oktatás bkv egészségügy költségvetés bankadó foglalkoztatás államcsőd világszabadalom önkormányzati adósság zemberekkel fizettetik meg válságadó orbán csomag

Több új és az eddigiekhez képest részletesebb információt sikerült megtudnia a Portfolio.hu-nak a csomagról a kedd délutáni minisztériumi háttérbeszélgetésen Kármán András államtitkártól. A korábbi miniszteri megszólalásokhoz képest jelentősen kidolgozottabb és részleteiben is átgondoltabb csomag képe rajzolódik ki előttünk. A tervezett intézkedések között szerepel (többek között) a táppénz összegének, valamint az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejének csökkentése, a nyugdíjemeléseknél inflációhoz kötött indexálás általánosítása, a teljes korkedvezményes lista felülvizsgálata, a gyógyszerkassza esetében nemzetközi referenciaárazás kidolgozása. A kormány emellett azzal számol, hogy 2012-ben az eredeti összegben marad fent a bankadó (180 milliárd forint), és 2013-14-ben a fele folyik be a költségvetésbe (90 milliárd forint évenként).
 
A programban bemutatott hét ponthoz rendelt megtakarítási összegek fixnek tekinthetőek, vagyis ezekről megszületett a politikai döntés. Az egyes intézkedések mindegyikéről még nincs döntés, de a kormány már több körben tárgyalta azokat, ezért biztosra vehető, hogy a program összességében végül ezekből a lépésekből fog állni - tudtuk meg a minisztériumtól.

A nemzetgazdasági miniszter ma délelőtti tájékoztatása és a kiadott Széll Kálmán Tervnek nevezett dokumentum alapján azt mondhatjuk, hogy a kormány lépései 7 területet érintenek.

Matolcsy György bemutatta a csomagot: marad a bankadó

1. Munkaerőpiac

A kormány a munkaerőpiaci megtakarítás esetében a passzív munkaerőpiaci juttatásokat akarja visszafogni és emellett a nemzeti foglalkoztatási programot kívánja bevezetni (közmunkaprogram helyett). Ez utóbbi alapvetően azt célozza, hogy a helyi vállalkozások bevonásával valósuljon meg a program (vagyis nem az önkormányzattól kapják a munkát).

A kormány emellett azt tervezi, hogy tovább mérsékli a táppénz összegét, valamint az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejét is csökkenti. Az aktív és szakképzési munkaerőpiaci eszközöket a kormány ki akarja váltani uniós forrásokkal. Ennek kapcsán érdemes felidézni, hogy a kabinet azt is tervezi, hogy rengeteg rokkantnyugdíjast visszavezet a rendszerbe. Így ez megjelenhet a munkanélküli ellátások és közmunkaprogram oldalán, mint kiadási tétel. Az uniós források ilyen irányú bevonása tehát azt a szolgálja, hogy mérséklődjön a költségvetésre nehezedő nyomás.

Az intézkedések között szerepel még:

- a több jogcímen igénybe vehető szociális transzferek összegének maximalizálása
- a családtámogatási ellátások szintjének nominális rögzítése

2. Nyugdíjrendszer

- Az inflációhoz kötött indexálást általánosítaná a kabinet, vagyis figyelmen kívül hagyja a gazdasági növekedés szempontját a nyugdíjak rendszeres emelésénél.
- minden rokkantnyugdíjba vonult ember esetét megvizsgálja a kormány
- a korkedvezményes nyugdíjbavonulás lehetőségének drasztikus csökkentése is a kormány tervei között szerepel. Egyrészt a teljes korkedvezményes listát felülvizsgálnák és a jogosultak számát a felére csökkentenék.
- a nyugellátás kedvezményeinek megszüntetését kívánja a kormány elérni a fegyveres testületeknél
- a fegyveres testületeknél jelenleg érvényes kedvezményes nyugellátás megállapítási szabályokat szintén megszüntetné a kormány

Utóbbi kérdésben a miniszterelnök meglehetősen szigorúan gondolkodik - tudta meg a Portfolio.hu a minisztériumtól, ami arra utal, hogy a kormány elkötelezett a kedvezmények megszüntetése iránt.

3. Közösségi közlekedés

A kormány a közösségi közlekedést érintő elképzelései arra épülnek, hogy erősödjön a MÁV és a Volán közötti integráció, a vasút pozíciójának erősítésével. Emellett a kormány költséghatékonyságot szeretne elérni a MÁV-nál, az összes utazási kedvezmény (kivéve az időskorúak kedvezménye) felülvizsgálatra kerülne, és a kedvezmények nyújtása a jövőben inkább üzleti alapon történhet meg.

A kormány azzal is számol, hogy a MÁV esetében kamatmegtakarítás jelentkezik annak következtében, hogy a kormány átvállalja a társaság adósságát. A cég adósságát akkor vállalja át a kormány, ha a MÁV rendelkezik kidolgozott üzletstratégiával.

Mi lesz az idei hiánnyal?

A tárcától azt is megtudtuk, hogy a MÁV 300 milliárd forintos adósságának átvállalása a nyugdíjvagyon terhére valósulna meg. Ennek kapcsán azt fontos látni, hogy az idei évre vonatkozó 2,94%-os GDP-arányos államháztartási hiányt úgy kell értelmezni, hogy

- a kormány 530 milliárd forintot költ a nyugdíjvagyonból
- és az összes ideiglenes, egyszeri bevételi és kiadási lépéssel korrigálják a deficitet

Vagyis ilyen értelemben a MÁV 300 milliárd forintos adósságának átvállalása nem része a 2,94%-os (tervezett) hiánynak. A minisztérium ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az idei hiánycél tartása iránt, részben ezt is bizonyítja a 250 milliárd forintos stabilitási tartalékalap legutóbbi felállítása. A tartalékalap kapcsán a tárcától azt is megtudtuk, hogy amennyiben teljesül a hiánycél, akkor ez egy elkölthető összeggé válik, amennyiben viszont nem sikerül elérni a kitűzött deficitszintet, akkor nemcsak megmarad, hanem a jövő évi tervezés alapjául is szolgálhat. Ez azt is jelenti gyakorlatilag, hogy ez a 250 milliárd forintos kiadáscsökkentés (zárolás) tartóssá válik a tervezési bázisba történő beépülés miatt.

4. Felsőoktatás

A kormány megpróbálja az államilag támogatott felsőoktatásban a természettudományos és a műszaki irányba eltolni a hangsúlyt. Emellett a kiüresedett kapacitásokat is felszámolná a kabinet. Az sem zárható ki egyébiránt a tervezett megtakarítási összegek láttán (2012-13-14-ben rendre 12-38-38 milliárd forint megtakarítás), hogy a jövőben valamelyest összességében csökken az államilag támogatott létszám.

5. Gyógyszerkassza

- nemzetközi referenciaárazás kidolgozása
- a generikus termékek piacra lépése után gyakoribb frissítést
- nagy értékű terápiák eredményességének nyomon követése
- biotechnológiai terápiák eljárásrendjének felülvizsgálata

A minisztériumban nem tudtak tájékoztatást adni, hogy a kormánynak milyen szándékai vannak a gyógyszergyártók K+F kiadásainak leírhatóságával.

6. Állami és önkormányzati finanszírozás

A kormány célja ezen a területen a kötelező állami feladatok méretgazdaságos átszervezése. Ennek kapcsán bizonyos (kisebb) intézmények összevonása is felmerülhet, ami azt mutatja, hogy a kormány érzékeny területekhez is hozzányúl. Szóba jöhet még ezen a területen egyes önkormányzati feladatok állami, központi szintre történő helyezése.

A kormány elképzelései között szerepel az is, hogy betiltja az önkormányzatok számára a működési hitel felvételét és fejlesztési hitelt is csak kormányhivatal ellenőrzése mellett kaphatnának.

7. Államadósság-csökkentő alap befizetései

Az államadósság-csökkentő alap esetében részben a bankadó 2012-es továbbéléséről beszélhetünk. Az adóalapról egyelőre részletes információkkal nem rendelkezünk, viszont a kormány azzal számol, hogy 2013-ban és 2014-ben a jelenlegi összeg fele folyik be a költségvetésbe a pénzügyi vállalkozások különadójából. Vagyis a bankadó a tervezési horizonton nem fut ki a jelenlegi tervek szerint. A többi válságadó esetében viszont 2013-tól teljes megszűnéssel számolnak.

Az alap befizetésének másik lába a 100 milliárd forintos úthasználati díj és a társasági adó (eredetileg 2013-tól tervezett) csökkentésének elhalasztásából származó 120 milliárd forint. Autópálya-matricából jelenleg 47 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, és a kormány ezt akarja 100 milliárd forintra felemelni. A rendszer kiépítésének költségeit ez a tétel nem tartalmazza, de a minisztérium elmondása szerint a kiépítés teljes egészében uniós forrásból finanszírozható.

A minisztérium előtt jelenleg több modell és jól előkészített terv fekszik, és ezek között olyan is szerepel, ami a párhuzamos főutak esetében is bevezetné az útdíjat. Az egyelőre ugyanakkor nem világos, hogy csak a teherforgalomra lenne-e kivetve az útdíj.

Konzervatív tervezés

A reformprogram azzal számol, hogy a tervezett 900 milliárd forintos megtakarítás elegendő lesz az államháztartás rendbe tételéhez és eközben (Matolcsy György szavaihoz képest konzervatívabb) 3-3,5%-os gazdasági növekedéssel kalkulálnak. Azt mondhatjuk tehát, hogy konzervatív tervezésen alapuló csomag összeállításról beszélhetünk, információink szerint konzervatív kamatpálya mellett készült a program.

A minisztérium is bízik abban, hogy a gazdasági növekedés tekintetében van pozitív (felfelé mutató) kockázat. Az adósságcsökkenéssel, a makrostabilitás elérésével és az így megvalósuló kockázat mérséklődéssel ugyanis csökkenhet az ország finanszírozási prémiuma és ez segíthet a gazdasági növekedésnek is.

Lekerülünk a szégyenpadról?

A minisztérium tisztában van azzal, hogy 2010-ról 2011-re romlik a magyar költségvetés strukturális egyenlege, ám bíznak abban, hogy amennyiben az Európai Unió kedvezően fogadja és hitelesnek találja a most bemutatott reformprogramot, akkor Magyarország kikerülhet a túlzott deficit eljárás hatálya alól. A tárca reményei szerint Brüsszel megértéssel tekint majd ezekre a lépésekre és értékeli a kormány elkötelezett törekvéseit.

Az IMF-től lehívott, de fel nem használt hitelrészből (ami az MNB-nél helyezett el betétként a kormány) a kormány idén nem épít le semmit és 2012-13-ban lesz némi felhasználás adósságfinanszírozási megfontolásokból, mert akkor csúcsosodik az ország devizafinanszírozási igénye - magyarázta a minisztérium a keddi háttérbeszélgetésen.

Mire megy el a nyugdíjvagyon?

A keddi tájékoztatás alapján úgy tűnik, hogy a reálhozam kifizetése, a maradók vagyona, a nyugdíjkassza idei kiegészítése, az államadósság csökkentése, a MÁV adósságátvállalása és néhány egyéb adósság típusú önkormányzati kötelezettség esetleges kiváltása után már nagyon marad az állami rendszerbe visszalépett pénztártagok nyugdíjvagyonából.

Ez egybecseng azzal a korábbi következtetésünkkel, miszerint a kormány csak az idei évi 530 milliárd forintnyi tételt használná fel folyó kiadásként a nyugdíjvagyonból (noha jövőre további 250 milliárd forintnyi vagyonértékesítést, azaz hiánycsökkentést jelzett előre).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr642709408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása