Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.02.09. 18:40 Kormánykrónikás

Babarczy Eszter önkritikája

Címkék: demokrácia babarczy

Babarczy: „ilyen szintű gátlástalanságot nem feltételeztem”

Babarczy Eszter eszmetörténész a sajtószabadság védelmében megtartott január 14-ei tüntetés egyik aktivistája volt, és az ugyanebből a célból megrendezendő következő, január 27-i tüntetés előkészítésében is kivette részét. Most azt állítja, a Bauer Tamással szűk egy éve lefolytatott vitában vitapartnerének lett igaza.

 

hvg.hu: Csütörtök helyett nem lett volna bölcsebb péntekre vagy szombatra tenni a tüntetést?

Babarczy Eszter: Csütörtökön jött egy küldöttség az Egyesült Államokból az EU-elnökséggel tárgyalni. Ekkor meg lehet fogalmazni olyan üzeneteket, amelyek nemcsak Európának, hanem az Egyesült Államoknak is szólnak, jelesül, hogy bizonyos demokratikus alapértékek tényleg veszélyben vannak – még akkor is, ha az Ice-T ügy miatt nem marasztalták el a Tilos Rádiót. Szerettük volna azt láttatni, hogy Magyarország nem egy mocsár, ahol hülyegyerekek élnek, hanem nagyon sok ember nem ért egyet az alkotmányos jogok korlátozásával és szeretne demokráciában élni. A cél nem az, hogy kéthetente tízezer ember menjen az utcára, hanem hogy ennek a Facebook-csoportnak a tagjai – jelenleg hetvenhétezren – világossá tegyék: elvárják a kormányzattól, hogy az partnernek tekintse őket. Idáig a kormány azt a látszatot keltette, hogy kizárólag az európai sajtóval, illetve a különböző európai politikusokkal van párbeszédben – vagy inkább veszekedésben, esetleg a haza védelmét szolgáló forradalmi retorikában. Az a középosztály, amelynek elfogadhatatlan a közjogi intézmények elleni támadás, a sajtószabadság elleni fellépést sem nézi jó szemmel. Egyébként szerintem fél évig nagy támadás nem várható a sajtószabadság ellen. Nemcsak azért, mert a médiatörvénynek a nyomtatott és az internetes sajtóra vonatkozó része csak július 1-jén lép életbe, hanem azért is, mert most mint az Európai Unió soros elnökére ránk szegeződik minden tekintet.

hvg.hu: Az nem a sajtószabadság elleni támadás, hogy a közszolgálati média vezetőinek túlnyomó része Fidesz-közeli újságíró?

B. E.: Dehogynem. Csakhogy ez nem a médiatörvényből következik. Mindig is volt hajlam a közmédiában a mindenkori hatalom kiszolgálására. Legalább ennyire súlyos gondnak tartom, hogy az újságírók jelentős része – például az indoklás nélküli elbocsátás lehetőségével – a korábbinál is sokkal kiszolgáltatottabb és egész egyszerűen egzisztenciális félelemben él. Ezt rettenetesnek tartom. Nota bene: van olyan támogatónk, aki a 14-i tüntetés színpadának a fölállítását nagyon sokban segítette, de megkért, hogy a nevét nehogy nyilvánosságra hozzuk. Szégyen, hogy ebben az országban félnivalója van valakinek, aki egy legális, civilizált, ráadásul alapvetően nem kormányellenes megmozdulás létrejöttét segíti.

hvg.hu: Mit ért azalatt, hogy nem kormányellenes? Emlékeim szerint ezt a médiatörvényt nem az ellenzék hozta.

B. E.: Így van, de ez a mozgalom a médiatörvény ellen, a sajtószabadság védelmében lép fel, azonban nem a kormány megbuktatását tűzte ki célul. Senki sem követelte a tüntetésen a kormány lemondását. A mozgalom igyekezett világossá tenni a közvélemény számára, hogy világnézetre való tekintet nélkül, bármely oldalról várja a sajtószabadság elkötelezettjeit.

hvg.hu: Jól látom, hogy az ügy kezd kissé leülni? December végén és január elején napi ezer-ezerötszáz ember csatlakozott a Facebookon a csoporthoz, az előző, majdnem két héttel ezelőtti tüntetés óta viszont csak hatezer.

B. E.: Egy ügy mellett letette a voksát ez a közösség. Akkor lesz aktuálissá megint a téma, amikor megindul az alkotmányozási folyamat: meglátjuk, hogy kíván-e akkor további alapjogokat korlátozni a kormány. Ha igen, annak az lesz a következménye, hogy ugyanezek a civilek – és még sokan mások – meg fognak mozdulni. Remélem, hogy akkor az MTI-féle hírgyár már nem lesz képes agyonhallgatni az ügyet.

hvg.hu: Igaza volt ezek szerint Bokros Lajosnak, aki egyrészt az Európai Parlamentben, másrészt az Élet és Irodalomban arra hívta föl a figyelmet, hogy a sajtószabadság kérdése csak egy – ahogy ő fogalmazott – elefánt az elmúlt nyolc hónap összesen tíz, az alkotmányos jogállamot zárójelbe tévő elefántjából? Bokros a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátásától kezdve az eddigi kilenc alkotmánymódosításon és a Költségvetési Tanács felszámolásán át a magán-nyugdíjpénztári rendszer államosításáig sok mindent felsorolt.

B. E.: Persze, igaza van Bokros Lajosnak. A kormány rendkívül csendben és gyorsan átvitt számos intézkedést. Sőt: a kilencvennyolc százalékos különadó ügye szerintem egy teszt volt: a kormány azt tesztelte, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti-e a törvényt. De ez még hozhatott is a kormányzat konyhájára, hiszen sokaknak úgy tűnhetett, hogy „lám, lám, az Alkotmánybíróság megvédi a százmilliókat hazavivő oligarchákat”. Ezt követően jöhetett az AB jogainak megnyirbálása és a magánnyugdíjpénztárak államosítása. Mindezek után a kormányzat – pontosabban szerintem Orbán Viktor maga, mert nem hiszem, hogy ténylegesen a médiatörvényt jegyző frakciótagok a törvény kiagyalói...

hvg.hu: ... úgy érzi, hogy nem Cser-Palkovics András, Menczer Erzsébet és Rogán Antal pendítette meg a médiatörvény eszméjét?

B. E.: (mosolyog) Úgy érzem. Ez nem reális. Szóval Orbán Viktor keresztülvitte a médiatörvényt, és ezzel beleszaladt egy irtózatos pofonba. Nem mérte fel, hogy a sajtószabadság más minőségű ügy, mint az addigiak. Nem számolt azzal, hogy a nyugati média azonnal látja, hogy mi történik. Nem kell ehhez semmilyen MSZP-s bujtogatás, engem sem bujtogatott senki, de jött a nyakamra legalább hat televízió teljesen magától, őket sem bujtogatta senki. Egyébként nagyon tisztességesen megkeresték Szalai Annamáriát is, főleg, amikor éppen elérhető volt. Visszatérve a kormány által kapott pofonra: megkezdődött a kommunikációs próbálkozás: Először az MTI – elképesztő módon – lehozta egy CDU-képviselőnek a blogján megjelent nyilatkozatát, de úgy, hogy a felét lehagyták, a másik felét pedig tendenciózusan eltorzították. Ez a magyar hírszolgáltatás. Ekkor éreztem úgy, hogy vége a türelmemnek. Ezt követte, hogy „félreértés van”, szegény Bundeskanzlerint félrevezették. Ezt rögtön átvette a Süddeutsche Zeitung és a Die Zeit. Innen már a nyugati alapértékek ügyévé vált a magyar sajtószabadság kérdése. Az nyilvánvaló, hogy az Európai Unió nem akar nagyon nagy balhét, de igyekszik kompromisszumkészebb és kevésbé arrogáns stílusra szoktatni a magyar kormányt. Az ügynek nincs még vége. Az elkövetkezendő fél évben kiderül, hogy Orbán Viktor a bekeményítés mellett dönt-e, mert azzal – úgymond – megvédjük hazánk szuverenitását és egy jottányit sem enged, vagy tesz pici, nem túl látványos engedményeket, melyek kidolgozásába bevonja a civil szereplőket is. A Fideszen belüli hatalmi pozíciókból, a saját szavazóközönségnek szánt üzenetből és abból a szándékból, hogy a magyar EU-elnökség sikeres legyen, állhat össze, hogy Orbán végül mit lép. Nem látok bele a miniszterelnök fejébe. Szerintem egy darabig kivár, arra számítva, hogy elül a botrány. Ezért is tartom fontosnak, hogy a civil kezdeményezések fenntartsák a nyomást és folyamatosan rámutassanak a közmédia manipulatív voltára. Nem demokratikus egy olyan ország, amely megfosztja állampolgárait azoktól az alapvető információktól, amelyek alapján ezen állampolgárok választanak. Ebből a szempontból pedig mindegy, hogy ezer vagy tízezer ember van kint. Mint az előbb említettem, az alkotmányozási folyamat elkezdődésekor is fenn kell, hogy maradjon ez a nyomás. Reális veszélynek látom a jelenlegi pártok teljes bebetonozását, ami csak a Fidesznek kedvez, mert ellenzék nagyjából nem létezik. Ugyanakkor létezik egy húszas-harmincas szavazóbázis, melynek tagjai sem a Fideszből, sem az ellenzéki pártokból nem kérnek. Van egy erőteljes intellektuális mag, jól működő politikai blogokkal. Ezek a fiatalok nem kérnek a közvetlenül a rendszerváltás előtt, 1987 és 1989 között kikristályosodott intellektuális magokból, illetve az ezekből kinőtt pártokból.

hvg.hu: Elképzelhető, hogy a közeljövőben ebből az intellektuális magból megalakul egy szabadelvű párt? Az ötletet többen is felvetették, többek közt még augusztus végén Hack Péter, vagy a napokban Seres László.

B. E.: Őszintén remélem. Nagyon jó esélyét látom ennek. Egy ilyen párt, ha elindulna, biztos vagyok benne, hogy betolnák a Parlamentbe. A tanítványaim jelentős része az életben nem hajlandó senkire sem szavazni, aki elmúlt negyven. Undorodnak – és joggal – attól, ami eddig a magyar politikában zajlott.

hvg.hu: Az előbb nagyon élesen bírálta a kormányt. Nincs egy éve, hogy a Babarczy-Bauer vitában ön – a Fidesz kétharmada mellett érvelve – egyebek mellett azt írta: „kifejezetten előnyös lenne egy kétharmados Fidesz-győzelem”. Azzal, amit az előbb elmondott, egyúttal önkritikát is gyakorolt? Másképpen: igaza volt Bauer Tamásnak?

B. E.: Van egy önkritika része. Bauernek igaza volt abban, amit azzal kapcsolatban jósolt, hogy a Fidesz mire készül a kétharmaddal. Ilyen szintű gátlástalanságot nem feltételeztem. Ennél sokkal jóindulatúbb voltam az akkor még csak leendő kormánnyal szemben. Az a véleményem, hogy minden, legitim módon hatalomra került kormány megérdemel bizonyos várakozó jóindulatot. Viszont a Fidesz ténykedése mellett azt is nagy bajnak tartom, hogy nincs ellenzék.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr722649773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása