Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.01.23. 13:39 Kormánykrónikás

Parlamentarizmus kijátszása

Címkék: demokrácia kósa rogán egyeztetés trükkök százai ner

 
Soha annyit nem használta a média az egyéni képviselői indítvány kifejezést, mint az Orbán-kormány megalakulása óta eltelt időszakban. A Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége ugyan minden kormányzati, vagy kormánypárti indítványt megszavaz, ám a kabinet mégsem adja gyakran nevét a törvényjavaslatokhoz. Szinte minden eddigi - nagy port kavaró - indítványt a kormánypártok képviselői nyújtottak be a Háznak.
 

Ezzel nemcsak az érdekegyeztetést kerülhetik el, de a jogállamot romboló intézkedések miatt rájuk háruló közvetlen felelősséget is levetheti magáról az Orbán-kormány.

Nem is lett volna elegendő az idő annyi törvény elfogadásához, ahányat a parlament alakuló ülése óta megszavazott a kormánytöbbség, ha a Fidesz-KDNP nem kerüli meg a parlamentáris demokrácia hagyományait, és minden érintett szervezettel egyeztet indítványairól. A kétharmados frakciószövetség egyéni képviselői javaslatként nyújtott be, majd érdemi egyeztetés és tárgyalás nélkül fogadott el több olyan jogszabályt és törvénymódosítást, amelyek az ellenzék, a külföldi és hazai jogvédő szervezetek, de még Brüsszel szerint is nagyban csökkentetik a jogbiztonságot hazánkban.

Ebben a ciklusban eddig 38 új - önállóan tárgyalt - törvényt, továbbá 107 törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés, ezek közül 18 nemzetközi jellegű jogszabály volt. A parlament ezen felül 111 országgyűlési határozatot hozott, de két politikai nyilatkozatot is elfogadtak a képviselők.

A teljesen új törvények közül 13-at a kormány, illetőleg annak valamelyik minisztere nyújtott be, 18 nemzetközi törvényre szintén ők tettek javaslatot, és összesen 42-szer kezdeményezetek törvénymódosítást, legtöbbször úgynevezett salátatörvényeket beterjesztve. A kabinet által benyújtott indítványok, indítványcsomagok közül azonban legfeljebb a gazdasági "akcióterv", vagy a költségvetés hagyhatott mély nyomokat a közvélemény emlékezetében, a meghatározó javaslatokat ugyanis egyéni képviselői indítvány formájában, egy-egy vagy több kormánypárti honatya nyújtotta be a Háznak.

Az egyéni javaslatok sajátsága, hogy alkalmazásukkal az Orbán-kormány kikerülheti a társadalmi, érdekvédelmi egyeztetést. Ráadásul sürgős tárgyalást kérve megszabadulhat a módosító javaslatok jelentős részétől is - hiszen így kiegészítő javaslatok beadására és tárgyalására nem sok idő marad. Nagyon sok törvényjavaslat esetében előfordult, hogy péntek délután-este, vagy hétvégén került be a parlamenti rendszerbe, és már egy-két nappal később meg is tárgyalták, majd még azon a héten elfogadtak. A jogvédők szerint nemcsak az egyeztetés látványos elkerülése, hanem az is jól jellemzi a Fidesz-KDNP kormányzását, hogy az alapvetően a kormányprogram megvalósítását célzó törvényjavaslatokat is kivétel nélkül önálló képviselői indítványra fogadták el. Politológusok szerint a koalíciónak egyértelműen kínos törvényalkotási módszereket azért "kellett" egy-egy befolyásosabb pártpolitikusnak magára vállalnia, hogy Orbán Viktor kormányfő minél inkább elidegeníthesse azokat magától, népszerű embereit - lehetséges riválisait - pedig amortizálja.

Alkotmánymódosítások

A parlament 2010. májusi megalakulása óta kilencszer módosították az alkotmányt, ebből hatszor éppen a ciklus első két hónapjában - május-júniusban. Az alaptörvény megváltoztatását mindössze kétszer kezdeményezte a kabinet. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a bírósági eljárásokra, valamint jogalkotási törvényre vonatkozóan kezdeményezett változtatást az alaptörvényen. Ezzel szemben a kormánypárti képviselők javaslatára lényegi kérdésekben is hozzányúltak a - Fidesz-KDNP által újabban csak ideiglenesnek nevezett - alkotmányhoz.

Navracsics Tibor, Répássy Róbert és Rétvári Bence adta be a parlamentet kétszáz fősre csökkentő, valamint a miniszterelnök-helyettesi intézményt bevezető alkotmánymódosítást, napokkal a kormány megalakulása előtt. A kisebb parlament a Fidesz jelentős választási ígérete volt, így ekkor még kevesen sérelmezték a sietséget, noha a képviselői létszámszűkítés részletes szabályozásáról máig semmit nem tudni. A Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos és két másik kormánypárti képviselő indítványára került az alaptörvénybe, hogy alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek.

A fideszes Mátrai Márta terjesztette be az alkotmánybírák választásának átalakításához szükséges alaptörvény-módosítást, melynek nyomán a nagyobbik kormánypárt gyakorlatilag egyedül jelölhet és választhat új tagokat a taláros testületbe. De a Fidesz-frakcióvezető Lázár János és párttársa, Kocsis Máté adta be, vonta vissza, majd módosításokkal terjesztette be ismét a Lex Borkai néven elhíresült módosítást is, amely a hivatásos egyenruhások politikai szerepvállalását korlátozta. A médiacsomag részeként is módosítottak az alaptörvényen, ezt a javaslatot szintén egyéni indítványként terjesztették be, méghozzá Cser-Palkovics András és Rogán Antal.

Lázár János, Balsai István és a kereszténydemokrata Vejkey Imre jegyzi azt az alkotmánymódosítást, melynek révén nem lehet országos népszavazást tartani a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról, az Alkotmánybíróság (Ab) pedig nem vizsgálhatja felül azokat a jogszabályokat, amelyekről nem lehet népszavazást tartani. De ugyancsak Rogán nevéhez fűződik a legutóbbi, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletalkotási jogot adó alaptörvény-módosítás is, így gyakorlatilag minden Ab-t vagy a médiaszabályozást érintő alaptörvény-módosításhoz a nagyobbik kormánypárt emberei adták a nevüket.

Kikerült érdekegyeztetés

Sem a szakszervezetekkel, sem az ellenzékkel nem volt hajlandó egyeztetni törvényeiről az Orbán-kormány. Egyéni indítványként került be a közszférát alapjaiban érintő törvények mindegyike, a kabinet indítványainak jelentős részét pedig utolsó pillanatban, csak külön kérdésre küldték meg az illetékes érdekvédőknek. Őszig össze sem hívták az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, holott már nyár elején a parlament elé került például a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentését lehetővé tévő jogszabály, amelyet azóta - újabb képviselői javaslatra - kiterjesztettek a köztisztviselőkre is. Hasonlóképp vetettek ki 98 százalékos különadót a közszféra végkielégítéseire, ám az egyéves visszamenőlegességet beiktató jogszabályt októberben visszadobta az Ab. Válaszul Lázár János még aznap benyújtotta a taláros testület jogköreit csorbító javaslatát, valamint a büntetőadóról szóló törvényt, amely azonban már öt éves visszamenőleges hatállyal lépett életbe.

Az érdekvédelmi és szakértői egyeztetéseket azonban más területeken is hanyagolta a Fidesz-KDNP; nyár elején egyéni képviselői indítványként, minden előzetes bejelentés nélkül terjesztett be Rogán Antal és Cser-Palkovics András a médiacsomagot. De az állami vagyonnal való gazdálkodás átláthatóságát korlátozó jogszabályt is Fónagy János, valamint az egyébként nemzetgazdasági miniszter Matolcsy György nyújtotta be, érdemi tárgyalás nélkül. Éppen ez történt az önkormányzati választási rendszert - Fidesznek kedvezően - átalakító törvényekkel is, ezeket egy csapatnyi fideszes polgármester jegyezte. Ezt megelőzően a szintén fideszes Horváth Zsolt javaslata nyomán lerövidítették az Országos Választási Bizottság tagjainak kinevezési idejét, így az októberi helyhatósági választásokon már csak a kormánypárt által delegált tagok feleltek a voksolás tisztaságáért.

De a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások állami elterelése és a pénztárak ellen indított támadás is illeszkedik a sorba. Selmeczi Gaberiella, fideszes képviselő és nyugdíjügyi kormánybiztos egyéni indítványának "hála", alkotmányos védelem alatt álló magántulajdont sajátított ki a kormány.

Rekorderek

A fideszes Kósa Lajos és Rogán Antal vezeti a legtöbb elfogadott egyéni képviselői indítványt benyújtó honatyák listáját. Kósa nevéhez 17, Rogánéhoz 16 elfogadott törvényjavaslat fűződik, négynek pedig mindketten előterjesztői voltak. A Fidesz ügyvezető alelnöke valamennyi indítványát kormánypárti képviselőtársaival közösen nyújtotta be, míg a belvárosi polgármester a 16-ból hármat egyedül írt alá.
A debreceni városvezető indítványai szociális kérdésekben, a büntető törvénykönyv módosításában, de az oktatási és a választási rendszert érintő, illetve önkormányzati ügyekben hoztak változást. A helyhatóságokkal és a közigazgatással összefüggő törvénymódosítások szinte mindegyikénél a beterjesztők között volt, például ő is kezdeményezte az indoklás nélküli elbocsáthatóságot. Kósa egyike volt azoknak a képviselőknek, akik "az állami vezetői mulasztások és az állam nevében elkövetett jogsértések" áldozatait illető kártérítések kifizetésére kérték fel a kormányt.

Rogán Antal is termékenynek bizonyult, ráadásul ő is szinte mindenhez ért, hiszen több, jelentős gazdasági és pénzügyi tárgyú törvény fűződik nevéhez, ilyen például a bolti kiskereskedőkre, távközlési cégekre és az energiaellátókra kivetett különadók bevezetéséről rendelkező jogszabály, amelyet Lázár János frakcióvezetővel együtt nyújtott be. De - többek között - Rogán javaslatára enyhítettek a pótköltségvetés-készítés kötelezettségének szabályain: így a választások évében egy hónappal későbbre tolták a büdzsé parlament elé terjesztésének határidejét. A főváros V. kerületének vezetője és Cser-Palkovics András javaslatára döntöttek az új médiaszabályozás részleteiről: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság létrehozásáról; a médiaalkotmány, illetve az új médiatörvény elfogadásáról, a Közszolgálati Közalapítványról, valamint a közmédiumok vagyonának központosításáról is.

Az egyeztetés nélküli egyéni indítványok bajnokainak - Kósának és Rogánnak - egyébként több közös javaslata is volt. Ilyen például a bajba jutott lakáshitelesek megsegítését célzó csomag és az önkormányzati választási rendszert átalakító előterjesztés, valamint a közterületi parkolást érintő változás is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr712607098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása