Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.11.21. 20:59 Kormánykrónikás

Kiiktatná a költségvetési kontrollt a Fidesz

Címkék: költségvetés költségvetési tanács

Önálló képviselői indítvánnyal vonná el a Fidesz a Költségvetési Tanács pénzét, ezzel a költekezési fegyelem fölött őrködő testület működése nyilvánvalóan ellehetetlenülne. Az elvont pénz egy közalapítványhoz kerülhet, ami a cigány gyerekek oktatását támogatja. A Fidesz frakció sajtóirodája szerint a módosítót a Fidesz megszavazza. Egy Népszabadságban kiszivárgott hangfelvételen a fideszes Farkas Flórián arról beszélt, hogy véget kell vetni a roma alapítványi mutyinak, mert tízmilliók tűnnek el.

Bár a jövő évi költségvetés sarokszámai alapján a Fidesznek fontos a költségvetési fegyelem, a párt parlamenti frakciója most mégis támadást indított a felelős gazdaságpolitika fölött őrködő Költségvetési Tanács (KT) ellen.

A fideszes Varga József egyéni képviselői módosító indítványt nyújtott be a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz, mellyel a KT működésére szánt 835,5 millió forintot tízmillióra csökkentené. Varga a 825,5 milliós különbözetet a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak (MACIKA) csoportosítaná át, amit plusz százmillióval fejelne meg az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány előirányzatából.

A Költségvetési Tanács (KT) amerikai típusú intézmény, elemzéseivel az államadósság fenntarthatóságát hivatott biztosítani. Ha megszüntetik, akkor ildomos lenne létrehozni helyette valamit - mondta Samu János, a Concorde makroelemzője. A lengyeleknél az alkotmányba építették az adósság fenntarthatóságát biztosító funkciót, de ezt akár az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is el tudná látni. Erre akkor lenne alkalmas, ha nemcsak a KT szerepét, de a szervezet szakembereinek egy részét is átvenné. Samu János szerint most még nem igazán lehet látni, hogy mi lesz a KT sorsa.

A kérdés csak az, hogy holnap, vagy egy hónap múlva szüntetik meg az intézményt – mondta név nélkül egy másik elemző. Szerinte a kormány megpróbálja leépíteni a döntéseit kritizáló szakmai ellensúlyokat. A Költségvetési Tanács az egyik olyan utolsó független szakmai szervezet, amely pártsemlegesen, szakmai alapon kontrolálja a kormányt. Ezt a kontrollfunkciót szerinte az ÁSZ a jelenlegi vezetés mellett [1] nem biztos, hogy el tudja látni. A KT pénzét elvonó javaslat aligha egyéni kezdeményezés, és nem is érhette váratlanul Kopicsékat, vélte forrásunk. Amikor kemény kritikát fogalmaztak [2] meg a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban, már érezhették a vesztüket.

A Költségvetési Tanácsnál megkeresésünkre nem kívántak reagálni a módosítójavaslatra.

Egyéni akció?
 

Varga József az Indexnek azt mondta, javaslatát előzetesen nem egyeztette senkivel, visszajelzést még nem kapott, és frakciótársaival tegnap óta nem találkozott. A politikus célja a cigányság integrációjának felgyorsítása, ehhez keresett forrást a költségvetésben, és úgy látta, hogy a KT pénze pontosan elég lenne a közalapítvány ösztöndíjprogramjának támogatásához. Varga azzal érvelt, hogy a KT és az Állami Számvevőszék feladatai nagyon hasonlóak, így fölösleges két különálló intézmény fenntartása. Varga szerint a Fidesznek és a kormánynak is döntenie kell, hogy a cigányság integrációja vagy a KT mellé áll.

Felhívtuk az alapítványt is, ahol megtudtuk, hogy Varga 2006 óta már nem elnök, sőt, azt mondták, hogy már nincsenek is kapcsolatban a politikussal. Ehhez képest Varga azt állította, konzultált a közalapítvány igazgatójával, aki tudatta vele, hogy mennyi pénzre lenne szükség a 2000-2001-ben már működő, több tízezer roma fiatalt érintő ösztöndíjrendszer finanszírozásához.

Megkerestük a Fidesz parlamenti frakciójának sajtóirodáját is, ahol nem csupán tudtak Varga javaslatáról, hanem megerősítették, hogy a módosítójavaslatot komolyan kell venni. A Fidesz-frakció biztosan meg fogja szavazni.

A történet pikantériája, hogy a Népszabadságban [3] kiszivárgott egy hangfelvétel, amiben az ismert fideszes roma politikus, Farkas Flórián az „alapítványosdi játszma" és konkrétan a MACIKA megszüntetéséről beszél – ez utóbbit fideszes forrásaink cáfolták –, mivel Farkas szerint több tízmillió forintot loptak el a gyerekek ösztöndíjából.

Túl kritikusak voltak?
 

Középtávon a jelenleg ismert gazdaságpolitikai döntések alapján kirajzolódó költségvetési pálya nem fenntartható – fogalmazott meg általános kritikát az Inforádióban november 17-én Kopits György, a Költsgévetési Tanács elnöke. Szerinte ellentmondás van a költségvetés és a makrogazdasági előrejelzések között. A kabinet célja az adósságráta csökkentése, de ehhez olyan intézkedések kellenek, amelyek nem szerepelnek a jövő évi büdzsé tervezetében - mondta [4] Kopits György. A Költségvetési Tanács elnöke hétfőn a költségvetés általános vitájában is éles kritikát fogalmazott meg [5]: a költségvetési törvényjavaslatban kirajzolódó költségvetési politika egy kockázatos terv, amelynek esetleges sikertelensége tetemes károkat okozhat.

„Ebben a büdzsében nincsenek olyan állandó jellegű döntések és intézkedések, amelyek javítanának a költségvetési egyenlegen, amikor az ideiglenes intézkedések kifutnak, rosszabb helyzetbe kerülhetünk" - vélte. Ostorozta a pénztárpénzek államosítását is, szerinte, ha a magánnyugdíjpénztárakból származó vagyont nem az államadósság csökkentésére fordítja a kormány, hanem folyó kiadásokra, akkor az újabb lépés a fenntarthatóság ellen.

Kopits azonban több dologban is osztotta a kormány álláspontját, szeptemberben például ő is az újabb IMF-hitel ellen érvelt. Úgy vélte, nem azért kell szigorú gazdálkodás, mert a valutaalap megköveteli tőlünk, hanem magunkért és a következő nemzedékekért. „Az igazi gazdasági függetlenség az, ha megpróbálunk ésszerűen gondolkodni, és közben végrehajtjuk a szükséges reformintézkedéseket" - mondta [6] egy interjúban.

A Költségvetési Tanács elnökétől az előző kormány is sok kritikát kapott. Kifogásolták, hogy a minisztérium nem tudja számokkal, érvekkel alátámasztani számításait. „Sokszor még az sem volt tudható, a kormányzat milyen adatokból indult ki" -kritizálta akkor [7] Oszkóék költségvetését.

Korábbi kamuzások a témában:

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr932464006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Járj egyenes úton! 2010.11.28. 07:50:03

A közismert szólásmondás tulajdonképpen minden törvény lényege, főleg, ha hozzátesszük a kiegészítést: "... ha nem járhatsz görbén." Egy jó törvény olyan szabályokat fektet le, amik a jóra ösztönöznek, például azáltal, hogy a deviáns, tö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása