Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.08.25. 13:44 Kormánykrónikás

Vége a gazdasági szabadságharcnak! Vagy mégse?

Címkék: imf devizaválság matolcsy

Tárgyalunk is meg nem is az IMF-fel

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleménye szerint félreértették a keddi közleményüket: ősszel tárgyalunk az IMF-fel, de nem azért, mert új hitelszerződést akarnánk. A politológus szerint érthetetlen a Fidesz kettős beszéde, és a devizahitelesek problémái miatt visszaüthet a pártra. A forintismét gyengülni kezdett.

Ősszel valószínűleg folytatódnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – tette közzé váratlanul a Bloomberg hírügynökség kedd este a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kapott tájékoztatás alapján. A hírből úgy tűnhetett, hogy ősszel új hitelmegállapodás születhet az IMF-fel.

A hétfő délután óta tartósan gyengülő forint a hír megjelenését követően erősödni kezdett. Az euró, a svájci frank és a dollár ára a napközben elért árfolyamcsúcshoz képest 3-5 forinttal csökkent. Az első elemzői reakciók arról szóltak, hogy a kormány a romló nemzetközi hangulatban vélhetően felülvizsgálja korábbi álláspontját, miszerint nincs szükség az IMF-re, mert fontosabb az ország pénzügyi függetlenségének visszaszerzése, és képesek vagyunk a piacról finanszírozni az adósságunkat.

A minisztérium szerda délelőtt azonban új közleményt adott ki, amely lényegében cáfolta a Bloomberg keddi hírét. Az NGM legújabb tájékoztatása szerint a tárca "tegnapi közlésében szereplő, az IMF-fel ősszel várható tárgyalások kizárólag az IMF alapokmánya szerinti szokásos, minden országgal megtörténő gazdaságpolitikai konzultáció keretében történnek majd". A minisztérium közölte: mivel 2009 július óta nem hívtunk le a 2008 végén kapott gigahitelből új részletet, "eddig sem volt, és a jövőben sincs szükség új hitelmegállapodásra,  tehát az őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb kölcsönmegállapodás megkötése" - akkor miről tárgyalnak majd???

A nemzetgazdasági tárca mostani tájékoztatása szerint tehát az ország továbbra sem készül arra, hogy akár csak egy készenléti hitelmegállapodást is kössön a valutaalappal. Holott ennek szükségességét hangoztatta egyebek mellett egy, a héten megjelent interjúban [1] Mellár Tamás, a jobboldali elkötelezettségét nyíltan vállaló közgazdász, aki az első Orbán-kormány idején a KSH elnöke volt, míg most a kormányoldalhoz közelállónak tartott Századvég Gazdaságkutató kutatási igazgatója.

A piacok is idegesen reagáltak az újabb kormányzati bejelentésre. A közlemény kiadása óta az euró árfolyama 1,5 forintot drágult és már ismét a 284 forintos szinten van. A svájci frank ismét 218 forintba kerül, vagyis a történelmi mélypontja közelében van, míg az amerikai dollár ára átlépte a 224 forintot.

Rákényszerülhetünk még az IMF-re
 

Az, hogy mégis lesz-e újabb megállapodás, több tényezőn múlik – kommentálta a legfrissebb fejleményeket Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője. Továbbra is kérdés, hogy a piacok milyen irányt vesznek. Ha a pesszimista hangulat tartósnak bizonyul, a frank tovább erősödik és a forint sem tud megkapaszkodni, illetve, ha kedvezőtlen visszajelzés érkezik Brüsszelből a hiány- és államadósság-számítási szabályok módosítása kapcsán, akkor a kormány kénytelen lesz újra megállapodni a Nemzetközi Valutalappal.

Az IMF nyitott, ők biztosan jönnek, ha hívják őket, azonban nem mindegy, hogy milyen piaci körülmények között kezdődnek esetleg újra a tárgyalások. Gárgyán Eszter szerint, ha már bajban vagyunk, akkor a kormány alkupozíciója lényegesen rosszabb lenne. Ha a piac kényszeríti ki a megállapodást, akkor annak a feltételei is szigorúbbak lehetnek, mint abban az esetben, ha a kormány elébe megy a tartós hangulatromlásnak.

Előzmények:

Mozgalmas hónap
 

Alig telt el egy hónap azóta, hogy megszakadtak a tárgyalások a kormány és a Nemzetközi Valutaalap valamint az Európai Bizottság között, de csak rá pár napra vált egyértelművé, hogy a kabinet végleg kiadja az IMF útját, a korábbi terveivel szemben mégsem akar új hitelmegállapodást kötni a nemzetközi szervezettel. Érdemes visszanézni, hogyan formálódtak a dolgok az elmúlt egy hónapban.

Július 17-én, szombat késő délután, a befektetők számára derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy megszakadtak [2] a kormány és az IMF, valamint az Európai Bizottság közötti tárgyalások, a Magyarországot 2008 őszén az államcsődtől megmentő szervezetek delegációi idő előtt, az eredménytelen konzultáció miatt hazautaztak. A Nemzetgazdasági Minisztérium még aznap este kiadott közleményében úgy fogalmazott [3], hogy a kormány tovább folytatja a tárgyalásokat az IMF-fel és az Európai Unióval.

Július 19-én hétfőn a forint és a magyar részvények mélyrepülésbe kezdtek, a forint éves mélypontra gyengült az euróval szemben, és jelentősen megugrott a magyar csődkockázat. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások egyik fő felelőse aznap úgy nyilatkozott [4], hogy „nem megszakadtak a tárgyalások, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni.” Másnap még Orbán Viktor miniszterelnök sem úgy beszélt [5], mint aki ki akarja tessékelni az IMF-et.

A kommunikációs fordulat csak csütörtökön, július 22-én következett be. Aznap kora délután Matolcsy György már megpendítette [6], hogy Magyarország elindult a pénzügyi függetlenség felé, utána pedig Orbán Viktor kiadta [7] az IMF útját. A miniszterelnök kijelentette: nem tartja szükségesnek, hogy a kormány eúj megállapodást kössön a nemzetközi szervezettel, ám az EU-val való tárgyalás nem ért véget.

Kormányzati tisztviselők nyilatkozatauóiban azóta is időről időre előkerül [8] az, hogy folytatódik a „gazdasági szabadságharc”, nincs szükségünk a Valutaalapra.

A kabinet „függetlenségi harca” miatt több támogatót is szerzett, mind idehaza, mind a külföldi sajtóban. A pártok közül a Jobbik üdvözölte az IMF kiebrudálását, de a civil szférából például a Professzorok Batthyány Köre, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, de a jobboldalhoz közel álló Századvég Gazdaságkutató Zrt. is helyeselte [9] a kormány lépését. A Times budapesti tudósítója az 1956-os szabadságharchoz hasonlította [10] a Valutaalappal való szakítást.

Szkeptikus hangok is voltak, elsősorban a pénzügyi szférából. Elemzők figyelmeztettek [11] arra, hogy a pénzpiaci hangulat tartós romlása esetén gondban lehet Magyarország a lejáró adósság megújításával, ezért nem ártana mégiscsak magunk mögött tudni egy új IMF-hitel jelentette védőhálót. A Magyar Nemzeti Bank is sajnálta [12], hogy megszakadtak a tárgyalások. Két, a jobboldalhoz közel álló közgazdász, Bod Péter Ákos és Róna Péter fejezte ki értetlenségét [13] a kormány húzásával kapcsolatban. A külföldi sajtóban pedig megjelent több, a Timesban közölttel szöges ellentétben álló vélemény, például a New York Times kifejezetten veszélyesnek ítélte [14] a kormány húzását, és a jegybank függetlensége elleni támadásról is írt.

Lehet más a gazdaságpolitika
 

Hosszú ideje, lényegében a választások megnyerése óta kettős kommunikációt folytat a Fidesz a legfontosabb gazdaságpolitikai témákról, így az IMF-hez fűződő viszonyról. Ez azért érthetetlen, hiszen a párt támogatottsága megkérdőjelezhetetlen, nincs olyan szorult helyzetben, hogy ezt kellene csinálnia – mondta Juhász Attila politológus, a Political Capital igazgatóhelyettese. Belpolitikai nyilatkozataikban a választók körében népszerű, IMF-ellenes szlogenek szerepelnek, másrészt amikor kritikussá válik a forint árfolyama, igyekeznek megnyugtatni a befektetőket nekik tetsző, gazdaságilag megalapozott szempontok alapján megfogal1mazott nyilatkozatokkal.

Ebben a kettőségben van egy komoly, nem tartható feszültség, ám Juhász szerint nem biztos, hogy az önkormányzati választások után megváltozik ez a kommunikáció . A Fidesz nagyon kényesen ügyel arra, hogy attól, amit a választási kampányban üzent, ne mozduljon el. A politológus szerint a Fideszen belül egyelőre komolyan gondolják: lehet másfajta gazdaságpolitikát csinálni, le lehet számolni az IMF-fel szembeni függőséggel.

A valutaalap elleni harcban a Fidesznek a rivális pártoktól sem kell tartania: az LMP és a Jobbik – bár eltérő ideológiai alapon – egyaránt IMF-ellenesek, míg az MSZP egyfelől továbbra is hiteltelen a választók többségének, másfelől a párt nem is igazán tudja eldönteni, hogy mit is akar. Ha baloldali fordulatot, akkor abba szintén nem fér bele a Bajnai-kormány által vitt gazdaságpolitika – mondta Juhász Attila. (Az MSZP egyik baloldali platformja üdvözölte a kormány IMF-ellenes gesztusait.)

A Fidesznek egyelőre nem kell attól tartania, hogy az IMF-fel folytatott kötélhúzás a párt meggyengüléséhez vagy az ellenzék megerősödéséhez vezetne. Ez csak hosszabb távon következhet be, akkor, ha a különutas gazdaságpolitika aláásná a befektetői bizalmat, a forint tovább gyengülne, és a devizahitelesek terhei tovább nőnének. Illetve hasonló hatása lehet annak is, ha a kormány tartósan nem teljesíti az életszínvonal javítására tett ígéreteit, illetve az ezzel kapcsolatos lakossági várakozásokat.

 

1 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr672246731

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fidesz és a forint árfolyama, avagy a devizahiteleseket így segítik 2010.08.26. 19:43:57

Még, hogy nem szól bele a politikus az árfolyamokba?! (1) Március második felében 4%-ot gyengült a forint. Nézzük, milyen hírek voltak abban az időben (az egyszerűség kedvéért a Hírkereső oldalán kerestem rá a nagy kormánypárt, és a fizetőeszközün...

Trackback: Hülyék minisztériuma 2010.08.26. 10:20:00

Most éppen saját magát cáfolja és hazudtolja meg a Nemzetgazdasági Minisztérium. Vagy éppen azt ismeri be, hogy kommunikációból megbukott. Nem is tudom, melyik a kínosabb. Pedig tegnap még arról szóltak a hírek - vagyis a Matolcsy-minisztériu...

Trackback: A kedves vezető szabadságharca a „józan ész” jegyében 2010.08.25. 15:52:34

Gondoltam ezt a hírt olvasva írok egy bejegyzést:http://hvg.hu/gazdasag/20100825_folytatodhatnak_targyalasok_osszel_IMFNode mire ide jutottam már jött is a kontra:http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/25/imf_kormany/Huh. Vazze, ha ezek normálisak, ak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.08.26. 19:43:28

Máris érződik, hogy hamarosan pálfordul a kormány, és jönnek a„Mindig is a tárgyalás mellett voksoltunk”, „Folytatjuk a tárgyalásokat a nyári szünet után…”, „Pontos és világos a gazdasági stratégiánk…” kezdetű kommunikációk, erre fogadni mernék!

Vettem a fáradságot, és egymásra vetítettem a Fidesz kormány nyilatkozatait (első sorban gazdasági téren) és a CHF/HUF árfolyamát. Ledöbbentem, majd arra a következtetésre jutottam, hogy végülis erre számítottam.

Klassz, ügyes gyűjtemény, az előzmények engem is fölbosszantottak, pepdig megfogadtam, hogy nem politizálok... dehát miért csapnak bele ekkorát a gazdaság vérkeringésébe?! :-)
süti beállítások módosítása