Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.07.19. 10:44 Kormánykrónikás

Megszakadtak az IMF tárgyalások

Címkék: költségvetés imf devizaválság bankadó matolcsy 29 pont

Megszakadtak a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val

Számos ponton nem jutott dűlőre egymással a kormány és az IMF-EU-duó, ezért utóbbiak delegációja idő előtt hazautazik, ezzel pedig megszakadtak a tárgyalások hazánk és a két szervezet között. Washington és Brüsszel további kiigazításra sarkallja hazánkat az idei és jövő évi hiánycél betartása érdekében. Több dolgot kifogásolnak: a bankadó jelenlegi formáját, a jegybankelnök fizetésének csökkentését, a "piactorzító" és EU-jogba ütköző törvényjavaslatokat, a szerkezeti reformok elnagyoltságát, és azt, hogy a 2011-es költségvetésről nem tudott érdemi dolgot mondani számukra a kormány.

Hazautazik az IMF és az Európai Bizottság tárgyalódelegációja – adott ki ilyen tartalmú közleményt a két szervezet. (Az IMF közleménye angolul itt található [1], a Bizottság közleménye magyarul itt olvasható [2].) Ez annyit tesz: megszakadtak a kormánnyal folytatott tárgyalások.

Bizonyára meglepte az IMF-t a busóálarcban ugrabugráló emberke, aki a farkát akarta összemérni velük (Tóta W. Árpád)

Eredetileg hétfőn tartott volna sajtótájékoztatót közösen a kabinet, a Nemzetközi Valutaalap és az EU, addig megállapodásra kellett volna jutniuk a vitás kérdésekben. Ma azonban a két szervezet hiábavalónak érezte az itt tartózkodást, egyelőre áthidalhatatlannak a nézetkülönbségeket, ezért jobbnak látták, ha hazamennek.

A kormány reakciója
 

Kormányoldalról Matolcsy György adott ki közleményt. Szó szerint idézzük: "A magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első félévi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat. Az IMF és az EU küldöttségei mindezek alapján elismeréssel méltatták az új kormánynak a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit, amelyek a bankadó, a végkielégítéseket terhelő különadó és a költségvetési szférában érvényes fizetési korlátozás bevezetésével növelték az állam bevételeit, a 120 milliárd forintos minisztériumi zárolásokkal és a közpénzekkel való takarékos bánásmód betartatását szolgáló költségvetési felügyelők kiküldésével pedig jelentősen csökkentették az állami kiadásokat.

Ezek az intézkedések jelentős mértékben csökkentik a költségvetés hiányát. A nemzeti ügyek kormánya folytatja a strukturális reformok politikáját a tárgyalópartnerek által fontosnak tartott területeken - így az adórendszer, az egészségügy, és a közösségi  közlekedés területén is. A kormány elkötelezett aziránt, hogy Magyarország minél előbb Közép-Európa legversenyképesebb, legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb országa legyen. A kormány természetesen tovább folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi szervezetekkel, köztük az IMF-fel és az Európai Unióval is."

Sok mindennel elégedetlenek
 

Több ponton is összemarhatott a kabinet és a két szervezet, erre utalnak a kiadott dokumentumok. Az IMF közleményében jelzi, hogy bár sokat tett eddig a kormányzat és a hatóságok a fiskális és monetáris politika terén, de további intézkedések szükségesek az idei és a jövő évi államháztartásihiány-cél eléréséhez. Az idei 3,8, és a jövő évi 3 százalék alatti deficittervhez ragaszkodni kell

Az EU ennél is tovább megy, valamivel több konkrétumot árul el a vitás pontokról. Brüsszel is üdvözölte a kormány elkötelezettségét az idei hiánycél elérése iránt, és nyugtázta, hogy számos intézkedés történt a veszélyek kivédése érdekében, de ezek a kiigazító lépések "valamivel elmaradnak a szükségestől és jellemzően átmeneti jellegűek".

A Bizottságnak nem tetszhetett a bankadó kormány által felvázolt koncepciója (idén és jövőre is 200-200 milliárd forintos bevételt vár ettől a kabinet, és még 2012-ben is megmaradna ez az extraadó), mert azt írják, hogy bár rövid távú költségvetési szempontokat szolgálni képes a teher, de a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését eredményezheti. Ezért a küldöttség sürgeti a kormányt, hogy "gondolja át ennek az adónak néhány jellemzőjét."

A kormány a szerkezeti reformok terén is elnagyolt tervekkel rendelkezik csak, utalt erre Brüsszel. "További, a kormány által javasolt törvénytervezetek piactorzítónak ítélhetőek és azok az Európai Uniós joggal is ellentétesek lehetnek" - írják. Vélhetőn Brüsszel a lex-Járaiként elhíresült [3], a 2007. júliusa után indult, főként kormányközelinek titulált biztosítókat a bankadó alól mentesítő rendelkezésre gondolt.

Brüsszelnek nem tetszik Simor András jegybankelnök és más jegybanki vezetők fizetésének azonnali jelentős megkurtítása. Ezt jelzi a bizottsági közleménynek azon része, amely úgy fogalmaz: a küldöttség sürgette a kormányt, tartsa tiszteletben a központi bank, illetve annak működésének teljes függetlenségét.

Azzal, hogy idő előtt hazautazott a két küldöttség és nem jutott egyezségre a kormánnyal, azt is jelenti egyben, hogy nem is hívhatjuk le a 20 milliárd eurós hitelkeret mostani negyedéves időszakra eső részét.

 

Matolcsy: Nem megszakadtak a tárgyalások

A Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak [1], helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter

A miniszter a tárgyalásokon vitatott elképzelésekről szólva kiállt a bedőlt lakáshitelesek megsegítésére kigondolt nemzeti eszközkezelő mellett, s ismételten megerősítette, hogy az állami alkalmazottaknál alkalmazni kívánt 2 millió forintos bérplafon nem érinti a jegybank függetlenségét.

Szabadesésben a BUX és a Forint

A bankközi devizapiacon reggel hét óra előtt már a 290-es szint közelében jegyezték az eurót. Pénteken még 280 forint közelében volt az árfolyam.

Hétfőn reggel az euró érfolyama megközelítette a 290 forintos szintet:  288,98 forinton jegyezték az európai pénzt a nemzetközi bankközi kereskedelemben az előző esti 286,82 forint után. Péntek délután még 282 forintnál, péntek reggel 280 forintnál, a hét közepén pedig 278 forintnál járt az árfolyam.

A forint a péntek esti árfolyamához képest 2,5 százalékkal gyengébben nyitott, ilyen mértékű leértékelődésre nyitáskor soha nem volt még példa

Economist

....the international organisations’ demands for more clarity on the country’s plans for tax and spending.

"Nincs hely potyautasoknak" - újra címlapon a magyar válság

Az IMF-es és uniós hiteltárgyalások hirtelen megszakadása újra a világ vezető lapjainak címoldalára vitte Magyarországot és a magyar gazdaság gondjait. A lapok többsége szerint a forint és a magyar részvények lehetnek az első vesztesek, a Financial Times* kommentárja szerint pedig az IMF a többi laza költségvetésű országnak is üzent azzal, hogy megegyezés nélkül hazautazott Budapestről.

Finantial Times: "But there also remains an inescapable feeling that Orban’s and his inner circle simply do not get it.

As if to prove the point, Gyorgy Matolcsy, economy minister, appeared on television early on Monday and insisted that further austerity packages were “out of the question”.

Last month’s market turmoil was apparently not enough. Welcome to round two
."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr92160508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása