Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.06.23. 17:44 Kormánykrónikás

Vadászat az APEH elnökére

Címkék: apeh nem tetszik vezetőváltások

Az APEH elnökére vadászik a kormány?

A kormány láthatóan nagyon akarja, hogy másvalaki üljön az APEH elnöki székébe. Vizsgálat is indult Szikora János ellen egy a Magyar Nemzetben megszellőztetett ügyben, egy Malév-tartozással kapcsolatban. Az adóhivatalt Vida Ildikó vezetheti, az egyik elnökhelyettesi poszt legnagyobb esélyese pedig Varga Árpád.

Akadályozta-e az APEH elnökeként Szikora János a Malév köztartozásainak behajtását 2008 őszén, amikor az adóhatóság a légitársaság kérésére visszavonta a milliárdos tartozás miatt kiadott inkasszót? A követelést néhány héttel később rendezte a válságra és a finanszírozzással kapcsolatos tárgyalásokra hivatkozó Malév, a mostani a kérdésre irányuló vizsgálat forrásaink szerint leginkább az APEH-elnök ellehetetlenítését célozhatja.

A héten begyorsultak az események
 

Hétfőn a kormányközeli Magyar Nemzettel [1] azt tudatta a Matolcsy György által vezetett, az APEH-et felügyelő nemzetgazdasági minisztérium, hogy a miniszter a lehető legkorábbi időpontban személycseréket hajt végre az adóhivatal élén, még nyáron megejthetik a vezetőcseréket.

Ugyancsak a Magyar Nemzet tegnap, csütörtökön azt írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy tudomása szerint Szikora János APEH-elnök két évvel ezelőtt jogsértő módon akadályozta meg a Malév köztartozásának behajtását. A lap beszámolója szerint a légitársaság nem fizette be időben 2008 októberében az 1,17 milliárd forintos köztartozását, ezért az adóhivatal végrehajtást indított a céggel szemben. A folyamatot azonban az elnök megakasztotta, mert levélben utasította az illetékes kollégáit, hogy további intézkedésig vonják vissza a Malévval szemben kiadott inkasszókat – írta a Magyar Nemzet.

Az APEH még tegnap délután reagált a lap írására, közzétette, mi történt 2008 őszén, amit azért hozhatott nyilvánosságra, mert a Malév hozzájárult az adótitok közzétételéhez. Az adóhatóság elismerte, hogy 2008 októberében beszedési megbízást adott a Malév valamennyi bankszámlájára, mert a cég nem fizette meg a tartozását, holott korábban már fizetési halasztást is adott az APEH a légitársaságnak. Az inkasszók kibocsátásáról értesülve a Malév vezérigazgatója még aznap beadványban kereste meg az adóhivatal elnökét, kérve a fizetési halasztás meghosszabbítását és az inkasszók visszavonását. 2008 októberében tört ki a pénzügyi világválság, ilyen helyzetben pedig nagy érvágás lett volna a Malévnak, ha az APEH leemeli számláiról az egymilliárd forintot meghaladó összeget, az inkasszók ráadásul minden számláját blokkolták volna a Malévnak, számlát nem tudott volna egy ideig kifizetni.

„Az adóhatóság mindenkori célja az adótartozás minél hatékonyabb beszedése, ugyanakkor az adófizetők védelme. A menedzsment tájékoztatása szerint a kérelem beérkeztekor már folyamatban lévő magyar-orosz kormányközi tárgyalások előrehaladott állapotban voltak, mely a légitársaság finanszírozási hátterének stabilizálásában kulcsfontosságú szerepet játszott. Az állami adóhatóság elnöke intézkedésével lehetővé tette, hogy a Malév rendkívüli sürgősséggel előterjesztett kérelmét az adóhatóság érdemben meg tudja vizsgálni” – áll az APEH közleményében. Az adóhivatal hangsúlyozta, hogy sem akkor, sem a későbbiekben nem törölt egyetlen forintot sem a légitársaság tartozásából, ráadásul a Malév a szóban forgó tartozását pár héten belül kiegyenlítette.

Ma reggel a Matolcsy-vezette minisztérium sajtóosztálya azt közölte, hogy a miniszter azonnali hatállyal vizsgálatot indított az APEH elnökének Malév-inkasszó ügyében írt 2008-as levele miatt. A vizsgálatot egy héten belül le akarják zárni, és azt hivatott kideríteni a vizsgálat, hogy jogszerűen állíttatta-e le Szikora a köztartozás behajtását – derül ki a minisztériumi közleményből. A minisztérium sajtóosztálya „lapértesülésekre” hivatkozik a vizsgálatot indokló közleményében.

Nem mindegy, milyen szót használt Szikora
 

A kulcskérdés az, hogy hogyan szólt az a bizonyos levél. Ha az elnök utasította a végrehajtási osztályt a beszedési megbízások visszavonására, akkor tette az elvonás tilalmába ütközik – magyarázták lapunknak szakértők. Ha azonban azt a formulát használta a levélben az APEH-elnök, hogy „annak a megfontolását javasolom, az inkasszók érvényesítését ezért és ezért függesszék fel”, akkor semmilyen jogszabálysértést nem követett el Szikora – fogalmazott az egyik szakember. Az APEH-nek azt is nézni kell, hogy mikor van nagyobb esély a tartozások megfizetésére, akkor, ha azonnal leemelik az adós számlájáról a követelést vagy annak egy részét, de lehet, hogy ezzel elindítják a lejtőn a vállalatot, vagy ugyan elindítják a végrehajtást, de attól megrettenve az adós cég kis haladékot kér, de nemsokára rendezi tartozását és életben marad – érzékeltette a helyzetet és az alkupozíciót forrásunk.

Csak ürügy kellhet
 

Szakértők egybehangzóan azt érzik a mostani ügy és a korábbi szállingózó hírek alapján, hogy a kormány mielőbb el kívánja távolítani az APEH jelenlegi vezetését. Most pedig ürügyet kell ehhez találni. Az új vezetőket már kiszemelték, Vida Ildikó újrázhat az elnöki poszton, aki az első Orbán-kormány ideje alatt volt APEH-elnök, az egyik elnökhelyettesi pozícióra pedig lapunk értesülése szerint Varga Árpád a legesélyesebb. (Varga az Orbán-kormány alatt lett az APEH elnökhelyettese, de 2004-ben, Draskovics Tibor, az MSZP-SZDSZ-kormány pénzügyminisztere felmentette.)

Sólyom beleköpött a levesbe
 

A mostani heves attak azzal függhet össze forrásaink szerint, hogy a Fidesz számítását keresztülhúzhatta Sólyom László köztársasági elnök hétfői döntése, amikor nem írta alá [2] a kormánytisztviselők könnyebb felmentését lehetővé tevő törvényjavaslatot, és visszaküldte a parlamentnek megfontolásra. A jogszabály lehetőséget teremtene arra, hogy csak két hónap felmondási időt fizessenek az indoklás nélkül felmentett kormányzati vezetőknek. Most azonban még hatályban van az a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökösködése alatt hozott jogszabály, amelynek alapján Szikora vezető megbízatása 2013-ig tart és csak bizonyos esetekben lehet visszavonni. Ha felmentenék, akkor Szikorának ki kellene fizetni a fennmaradó három évnyi illetményét, míg ha életbe léphetne a kormánytisztviselők könnyebb kirúgását lehetővé tevő törvény, akkor csak két hónapnyi apanázst kaphatna az APEH jelenlegi elnöke.

A kormány látható türelmetlenségét forrásaink ugyanakkor nem nagyon értik, mivel a Sólyom által visszadobott törvényjavaslatról jövő héten újra szavaz a parlament, és biztosra vehető, hogy ismét elfogadják azt. Ahogyan számos intézmény vezetője az elmúlt hetekben „önként” felállt posztjáról – nem kizárt persze, hogy nyomásra tették ezt, valamivel meggyőzték őket, jobb ez így nekik –, úgy Szikorával is meg lehetne beszélni a dolgokat, nem kellene drasztikusabb eszközökhöz nyúlni – mondta az egyik szakértő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr212104454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása