Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kormánykrónika

2010 májusában megkezdődött az Orbán kormány korszaka. Krónika arról, ami tetszik és ami tetszik.

Címkék

29 pont (13) adócsökkentés (97) adóforradalom (84) alkotmány (84) alkotmánybíróság (40) államcsőd (81) államosítás (26) apeh (7) áremelés (18) ász (14) babarczy (5) bajnai (22) bankadó (25) bayer (6) befektetők (5) benzinár (5) bérek (12) bkv (15) budapest (6) centrális (11) cenzúra (64) cinizmus (69) demokrácia (173) devizahitel (25) devizaválság (34) egészségügy (30) egyeztetés (52) egyház (7) előzmények (15) elszámoltatás (8) eu (133) fellegi (27) fidesztized (7) foglalkoztatás (34) forintválság (14) gdp (45) határontúli magyarok (5) hazugság (133) hende (9) hm (5) hoffman rózsa (11) idézet (191) igazszágszolgáltatás (49) ígéretek (99) imf (69) járai (17) jogalkotás (17) jogállam (45) kétharmados többség (48) kettős állampolgárság (5) költségvetés (131) költségvetési tanács (14) korrupció (19) kósa (19) kövér (9) közbeszerzés (37) közbiztonság (8) közérdek magánérdek (6) közszféra (39) közszolgák (31) közvéleménykutatás (11) ksh (5) kubatov (5) különadó (18) lázár (40) leminősítés (26) leszámolás (11) lex (15) magyar nemzet (8) mal zrt (7) martonyi (5) matolcsy (182) máv (10) média (169) médiatanács (66) meggyes (12) megszorítás (88) mnb (17) mnyp (69) mol (11) mti (15) mtv (38) multi (13) munkanélküliség (7) mutyi (183) navracsics (31) nem tetszik (62) népszavazás (9) ner (40) nyilvánosság (55) nyugdíj (54) oét (5) oktatás (39) oligarcha (29) önkormányzat (58) önkormányzati adósság (19) orbán (194) orbán csomag (35) országimázs (102) ovb (5) papcsák (12) parlament (21) pintér (17) posta (5) rogán (20) rokonok (26) sajtó (96) schmitt pál (24) selmeczi (7) semjén (9) simor (6) sólyom lászló (11) szíjjártó (44) színház (8) tahó (19) tarlós (15) tetszik (14) trükkök százai (113) tüntetés (8) ügyészség (24) válságadó (20) varga mihály (10) vezetőváltások (67) világszabadalom (69) zemberekkel fizettetik meg (32) zsarolás (32) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2010.06.10. 11:32 Kormánykrónikás

Sólyom érkezése és távozása

Címkék: sólyom lászló nem tetszik elnök

Sólyom László öt éve

"Megalázó módon jött, megalázó módon lesz elküldve”

Későn szólalt meg a romagyilkosságok ügyében, túl sokáig hallgatott a Magyar Gárda kapcsán, lenézte a pártokat és nem egyeztetett velük a közjogi méltóságok jelölésekor, ráadásul cselekedeteit gyakran a személyes ellenszenv vezérelte - nagyjából így summázták Sólyom László köztársasági elnök munkásságát a Republikon Intézet konferenciájának vendégei. Ennek ellenére abban szinte mindenki egyetértett, mégsincs nála jobb jelölt az államfői posztra, egyedül ő tudná megakadályozni az alkotmányos rend felbomlását.

„Elnök a mérlegen” címmel tartott Sólyom László tevékenységét elemző konferenciát a Republikon Intézet. „Sólyom teljesen új szereplőként, nulla politikai tapasztalattal lépett be a politikai mezőbe, és még most sem nagyon látszik, hogy beletanult volna szerepébe” – indított Halmai Gábor. Az alkotmányjogász szerint ugyan a köztársasági elnök egyik feladata a nemzet egységének megteremtése, ám ebben Sólyom nem volt túl sikeres. Halmai többek között amiatt kárhoztatta az államfőt, hogy későn reagált a roma gyilkosságokra, és mindvégig passzív magatartást tanúsított az ügyben. Halmai szerint a meleg-felvonulásokat is hibásan kezelte az elnök, amikor kifejezett kérésre sem volt hajlandó találkozni a melegmozgalmak vezetőivel.

Ablaka alatt a Gárda

Az alkotmányjogász szintén a késlekedést nehezményezte a Magyar Gárda-ügy kapcsán is, hiszen Halmai szerint Sólyomnak már akkor fel kellett volna emelnie a hangját, mikor 2007 augusztusában a Sándor-palota ablaka alatt alakult meg ünnepélyesen a félkatonai szervezet. Az alkotmányjogász úgy véli: szerencsés lett volna, ha az államfő már akkor olyan határozott véleményt fogalmaz meg a Gárdával kapcsolatban, mint pár héttel ezelőtt tette az Országgyűlés alakuló ülésén.

Rühellte a szoclibeket

Szinte az összes résztvevő helytelenítette Sólyom magatartását a közjogi méltóságok jelölése kapcsán, hiszen a köztársasági elnök soha nem egyeztetett a pártokkal a jelöltekről. Ám Halmai szerint ez a kisebbik rossz, az elnök öt évének legsúlyosabb hiányossága, hogy nem volt pártatlan a politikai erőtérben. „Elfogult volt, mégpedig negatív irányban, a szoclib kormány irányában, cselekedeteit pedig sok esetben személyes ellenszenv vezérelte” – állította az alkotmányjogász, aki a személyes ellenszenv kialakulását a 2006-os őszi zavargások idejére datálja – ekkor bírálta Sólyom élesen a Gyurcsány-kormányt és a rendőrség brutális fellépését. (De az ellenszenv 2008 tavaszán is kibukott belőle, amikor a népszavazás után új választások kiírására buzdított, merthogy bizalmi válság alakult ki.)

Jogrendvédő nem-kézfogás

Fodor Gábor, az SZDSZ egykori elnöke Halmaival ellentétben nem várt el tökéletes magatartást egyik államfőtől sem, szerinte ugyanis nem a személy a fontos, hanem az, hogy maga az elnöki intézmény kiállta az idő próbáját. Sólyom a Harmadik Magyar Köztársaság szimbóluma, és bár azt Fodor is elismerte, voltak vitatott lépései, de a liberális politikus szerint azok alapvetően a jogrend védelmét szolgálták. E körbe sorolta Fodor, amikor egy állami kitüntetés átadásakor Sólyom nem fogott kezet Fekete János közgazdásszal, 2007-ben pedig visszautasította Horn Gyula kitüntetését. Azonban az államfő kinevezési gyakorlatát Fodor is kritikusnak minősítette.

Az alkotmányos bástya

 Azt, hogy a Gárda-ügy kapcsán későn reagált, Fodor Sólyom sajátos Alkotmány-felfogásával magyarázta. „Néhány kérdésben kritizálható, de elnöki tevékenysége szolgálta az alkotmányos rend szilárdságát. Ő a Harmadik Magyar Köztársaság legelszántabb védelmezője” – összegezte Fodor a köztársasági elnökről alkotott véleményét. Azt még hozzátette, ha újra Sólyom nyeri el a posztot, akkor a kormánynak nagyon nehéz lesz megváltoztatnia a jelenlegi alkotmányos rendet, éppen ezért nem őt fogják megválasztani nagy valószínűség szerint. A politikus „figyelmeztetett rá”, amennyiben nem Sólyom lesz jelölt, az egyértelmű jele lesz annak, hogy új alkotmányos rendet akar a kormány.

Megalázó módon jött, megalázó módon megy

A konferencia leginkább kritikus megszólalója Seres László, a Hírszerző újságírója volt, aki mindjárt az elején azzal kezdte: Sólyom éppolyan megalázó módon lesz elküldve, mint amilyen megalázó módon annak idején megválasztották. Az újságíró szerint kritika illeti az elnököt, amiért túl sokat járt nemzeti parkokba, a hadsereg főparancsnokaként folyamatosan támadta a Zengőre tervezett NATO-radar megépítését, lenézte az őt megválasztó pártokat, 2006 őszén jóval többet foglalkozott a Gyurcsány-kormánnyal és a rendőri fellépéssel, mint a „szélsőjobb plebsel”, amelyik szétverte a belvárost.

És hol a környezetvédelem?

Hanák András ügyvéd azt hányta Sólyom szemére, miszerint megválasztása után megígérte, hogy kiemelt területként foglalkozik a környezetvédelemmel, mégsem tett eleget érte. Szerencsés lett volna, ha Orbán Viktorral kilátogat egy focimeccsre, valamint az is jót tett volna a népszerűségének, ha a Holokauszt emléknapon ellátogat egy-egy iskolába, és ott a tanulókkal beszélget a kérdésről.

Most is ő kell

Kis késéssel ugyan, de végül befutott Schiffer András is, az LMP frakcióvezetője, aki természetesen egyből védelmébe vette az elnököt. Annak idején ők indították az aláírásgyűjtést a megválasztása érdekében, és most is úgy gondolta, nincs okuk szégyenkezni, sőt személy szerint büszke is Sólyom Lászlóra. Schiffer úgy véli, jelenleg nem lenne alkalmasabb jelölt a posztra, hiszen Sólyom képes lenne rá, hogy őrt álljon a kétharmados nemzeti együttműködés rendszerében.

Gyávaságvita

A hvg.hu újságírójának kérdésére Halmai azt mondta, gyáva lépés volt Sólyom részéről, hogy 2006. október 23.-án nem ment ki a Felvonulási térre. Erre reagálva, Schiffer azt mondta, Sólyom nem mondta le a rendezvényt, a Köztársasági Őrezred figyelmeztette, nem tudják garantálni a biztonságát. „Ennek tükrében nem hiszem, hogy bármilyen morális felelősség a számlájára írható”, fogalmazott az LMP-s politikus.
 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanykronika.blog.hu/api/trackback/id/tr252071185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sólyom Bátor 2010.06.10. 15:50:48

Ebben az egész Fidesz kontra Sólyom ügyben azt furcsállom, hogy egy idős, olvasott és tanult ember egy pillanatra is elhitte, hogy erős ember maradhat azokkal szemben is, akik hatalomra juttatták, ha azok éppen az Orbán féle alakulat volt?!
Hát, egy ilyen ne is legyen köztársasági elnök :-)

2Bvx2B (törölt) 2010.06.11. 02:31:30

Boross Péter for President!

Az idő rövidsége miatt minden fórumot megragadok, felrúgva esetleg a Netikett szabályait is, hiszen sokkal többről van szó. Pár héten belül, megint a polgárok nélkül - esetlegesen más véleményét megint kihagyva, semmibe véve - akarják a Köztársasági Elnököt, vagyis a Magyar Köztársaság Első Polgárát megszavazni, megválasztani.

Aki ismer méltóbb személyt, tudja és meri is ajánlani, megteheti az elnokajanlo.blog.hu/ -n.

Cum Deo pro Patria et Libertate!

a.nemzet.jobbágya
boross-peter-for-president.blog.hu/
süti beállítások módosítása